Att bli ansvarig utbildare
Utbildningen för ansvariga utbildare består av två delar
Räddningsinstitutets mål är ett högklassigt system för utbildarutbildning som säkerställer en högklassig utbildning av avtalspersonal på olika håll i Finland. De ansvariga utbildarna utgör hörnstenarna i systemet för att uppnå detta mål.
Utbildningen för ansvariga utbildare består av pedagogisk och ämnesspecifik utbildning. Räddningsinstitutet ansvarar för och genomför utbildningen för ansvariga utbildare. Den pedagogiska utbildningen ger utbildarna pedagogiska färdigheter och den ämnesspecifika utbildningen den kompetens som behövs för innehållet i och organiseringen av respektive kurs.
Den ansvariga utbildarens uppgifter och ansvar
Den ansvariga utbildaren ansvarar för det praktiska genomförandet av kursen utifrån läroplanen och genomförandeplanen. Särskilt utbildningskompetensen och den kontinuerliga utvecklingen av en själv betonas i den ansvariga utbildarens uppgift.
Den ansvariga utbildaren ansvarar för sin del för:
- att de kompetensmål som fastställts i kursens läroplan uppfylls.
- att hen själv och de utbildare som verkar på kursen har uppdaterade kunskaper och färdigheter både vad gäller substans och pedagogik.
- kursen som helhet, väljer och övervakar utbildarnas verksamhet samt sörjer för arbetarskyddet.
Pedagogisk utbildning
Syftet med den ansvariga utbildarens pedagogiska utbildning är att stöda utbildarnas pedagogiska kompetens så att de uppställda kompetensmålen uppnås på kurserna. Syftet med den pedagogiska utbildningen för ansvariga utbildare är också att säkerställa att utbildningen håller en jämn kvalitet oberoende av inom vilket räddningsområde utbildningen genomförs.
Den som söker sig till pedagogisk utbildning för ansvariga utbildare ska ha antingen tillräcklig formell utbildning för en tjänst som underbefäl inom räddningsväsendet eller annan tillräcklig utbildning och erfarenhet som Räddningsinstitutet bedömer.
Den ansvariga utbildarens kompetens verifieras i utbildarutbildningen, genom utbildningsprov eller genom verifiering av tidigare förvärvad kompetens (AHOT). På AHOT-blanketten finns anvisningar för tillgodoräknande av tidigare utbildning.
Ämnesspecifik utbildning
Med ämnesspecifik utbildning avses den utbildning som behövs för att genomföra och organisera varje kurs.
Utbildningar ordnas vid Räddningsinstitutet, regionalt och på webben. Utbildningarnas längd varierar och i dem kan också ingå en praktisk del. För den ansvariga utbildaren för utbildningen kan särskilda behörighets- och lämplighetskrav ha fastställts. Dessa framgår av utbildningsmeddelandet. Utbildningarna genomförs av Räddningsinstitutet.
Licens för ansvarig utbildare
De som avlagt den pedagogiska utbildningen för ansvariga utbildare och den ämnesspecifika utbildningen får en licens för ansvariga utbildare för kursen i fråga. Räddningsinstitutet för ett utbildarregister över dem. Licensen gäller i högst tre år och under den tiden kan du förnya licensen genom att delta i fortbildning.
Om de ämneshelheter som utbildningen berör förändras väsentligt under licensens giltighetstid, t.ex. på rekommendation av Olycksutredningsnämnden, kan utbildarna kallas till fortbildning redan i ett tidigare skede.
Utbildarregistret
Över dem som med godkänt resultat avlagt den pedagogiska utbildningen för avtalspersonalens ansvariga utbildare samt den ämnesspecifika utbildningen förs ett utbildarregister. Räddningsinstitutet ansvarar för upprätthållandet av utbildarregistret och uppgifterna upprätthålls i Räddningsinstitutets studerandetjänster.
Insamlingen, behandlingen och lagringen av uppgifterna sköts i enlighet med dataskyddslagen och EU:s dataskyddsförordning. Uppgifterna lagras i enlighet med Räddningsinstitutets informationshanteringsplan och dataskyddsbeskrivning.