Beredskapsutbildning
Kursutbud (på finska) »
Med beredskapsutbildning avses utbildning med vilken det försäkras att en individs, samfunds, anstalts, företags samt samhällets olika uppgifter så störningsfritt som möjligt sköts i alla säkerhetssituationer.
Det är Räddningsinstitutets lagstadgade uppgift att anordna utbildning för beredskap av störningssituationer i normala förhållanden och undantagsförhållanden (Lag om Räddningsinstitutet 21.7.2006/607 »). Den huvudsakliga målgruppen är personalen för de lokala och regionala myndigheterna samt centralförvaltningens myndigheter. Utbildningsprogrammet för beredskapsutbildning formas årligen på basis av regionala beredskapsövningar samt av kurser på basnivå för lokal- och regionalförvaltningen.
Enligt 13 § i lagen om Räddningsinstitutet svarar institutet för utbildning av lednings- och specialpersonal i befolkningsskydd i enlighet med 67 § i lagen om räddningsväsendet (29.4.2011/379 »). Även denna utbildning anordnas som beredskapsutbildning. Utbildningsutbudet kompletteras av utbildningstillfällen riktade för olika förvaltningsgrenar och målgrupper och dessa förverkligas ofta i samarbete med ministeriet eller centralbyrån för förvaltningsgrenen i fråga.
Avsikten med den beredskapsutbildning som Räddningsinstitutet anordnar är att för sin del stöda förverkligandet av för den offentliga förvaltningen stiftade beredskapsförpliktelserna angivna i 12 § i beredskapslagen (1552/2011 »). Enligt bestämmelsen i fråga ska statsrådet, statens förvaltningsmyndigheter, statens själständiga offentliga rättsanstalter, övriga statens myndigheter och statens affärsverk samt kommunerna, samkommunerna och övriga kommunförbund försäkra med beredskapsplaner och förberedelser samt men andra åtgärder sin verksamhet i undantagsförhållanden och att de kan sköta sina uppgifter så väl som möjligt även i undantagsförhållanden. Förutom i beredskapslagen finns författningar om funktioner som ska försäkras genom beredskap i lagstiftningen angående olika förvaltningsgrenar.
Beredskap
Målet med beredskap är är att sträva efter att förebygga uppkomsten av störnings- och krissituationer samt att skapa förutsättningar för hantering av dessa situationer och deras följder.
- Skötsel av uppgifter med minsta möjliga störningar.
- Tolerans mot störningar.