Pelastajan työvälineet ja henkilökohtaiset suojaimet metsäpaloissa
Hankkeen kesto: 1.6.2019–30.6.2021
Hankkeen rahoitus: Palosuojelurahasto sekä eduskunta
Hankkeen koordinointi: Pelastusopisto
Hankkeen yhteistyökumppanit: SPAL, SPPL, Työterveyslaitos, Pohjois-Savon pelastuslaitos, Etelä-Savon pelastuslaitos, MML (Maanmittauslaitos) ja Pelastuslaitosten kumppanuusverkosto.
Hankkeen kuvaus
Pelastajan työvälineet ja henkilökohtaiset suojaimet metsäpaloissa on tutkimus- ja kehittämishanke. Hankkeen painopiste on uusien menetelmien sekä varusteiden testauksessa ja kehittämisessä.
- Hankkeen tuloksena syntyy videopohjainen opetusmateriaali pelastusalan sekä metsäalan käyttöön. Materiaalia voivat hyödyntää kaikki maastopaloihin osallistuvat tahot, kuten Puolustusvoimat ja metsänhoitoyhdistykset. Materiaali rakennetaan siten, että sen kääntäminen englanniksi ja muillekin kielille on helppoa, jolloin materiaalille saadaan huomattavasti parempi vaikuttavuus ja pystytään nostamaan suomalaista pelastusalan osaamista myös kansainvälisesti.
- Perustuen hankkeessa tehtyihin mittauksiin ja tutkimukseen laaditaan suositus sammuttajan henkilökohtaisesta suojavarustuksesta maastopalotehtävillä. Suosituksessa otetaan kantaa vaatetukseen, hengityksen suojaimiin, kypärään, käsineisiin sekä viestintä- ja paikannusvälineisiin.
- Sammutusvälineistöön sekä -menetelmiin tuotetaan ohjeistusta sekä koulutusmateriaalia sen mukaisesti mitä tutkimuksessa havaitaan nykyistä käyttökelpoisemmaksi. Kirjallinen materiaali käännetään ruotsin ja englannin kielelle.
Hankkeen tavoitteet
- Selvittää metsäpaloissa syntyvät sammuttajan altistukset
- Löytää metsäpaloihin tehokkaimmat sammutustaktiikat ja -tekniikat
- Kehittää työtapoja ja välineitä niin, että ne kuormittavat aiemaan vähemmän
- Löytää tarkoituksenmukaisimmat suojavarusteet metsäpaloissa syntyviä epäpuhtauksia ja lämpökuormaa vastaan.
- Kehittää toimivimmat kommunikaatio-/paikannusvälineet turvataksemme sammuttajien turvallisen toiminnan ja tarvittavan avunsaannin hakalissakin olosuhteissa.
- Rakentaa tilannetietoisuutta tukevia menetelmiä sammuttajien tueksi ja turvaksi
- Tuottaa ajantasaista tilannekuvaa myös tilannetta johtavan henkilön tueksi.
Lisätietoja: erikoistutkija Marko Hassinen, etunimi.sukunimi@pelastusopisto.fi, p. 0295 453 423