Utbildning av avtalspersonal inom räddningsväsendet
Räddningsinstitutet är från och med den 1 januari 2019 ansvarig för det lagstadgade utbildningssystemet av avtalspersonalen inom räddningsväsendet.
Vad ingår i Räddningsinstitutets ansvar?
Räddningsinstitutet utbildar och licensierar avtalspersonalsens utbildare på manskaps- och gruppledarnivån inom räddningsväsendet och producerar undervisningsmaterialet till bruk för utbildarna. Dessutom underhåller Räddningsinstitutet ett utbildarregister av licensierade ansvariga utbildare. Licensen är i kraft i tre år. Den ansvarige utbildarens kunnande konstateras i utbildarutbildningen eller via undervisningsprov. De nuvarande kursledarna kan fungera som ansvariga utbildare ända till den 31 december 2020 varefter alla utbildare bör ha utfört Räddningsinstitutets utbildarutbildning eller gett undervisningsprov.
Utbildningsinnehållen för avtalspersonalen kommer till tillämpade delar samordnas med Räddningsinstitutets examensutbildning. I reformen vill man beakta möjligheten att tillgodoräkna delar av avtalspersonalens utbildning i räddningsbranschens examensutbildningar.
Under inrikesministeriets styrning kommer Räddningsinstitutet även att på undervisnings- och realiseringsplanernas nivå ta ställning till övrig utbildning som befrämjar kunnandet av avtalspersonalen.
Tidtabell
Under våren 2018 har man inom utvecklingsprojektet bearbetat förutom undervisnings- och realisationsplaner också kursmaterial, Moodle-plattformen samt ett utbildarregister för avtalspersonalen. På hösten i sin tur bearbetades utbildarutbildningens material samt ett pilotprogram för utbildarutbildningen och avtalspersonalen.
På ankommande
Enligt planerna kommer grundkursen för räddningsverksamhet formas av moduler och dessutom kommer det att ingå praktikperioder i brandkåren i kursen. Modulerna kommer tidsmässigt att ta en period på tre månader. Praktikperioden som tas i bruk som ett nytt element förstärker inlärningen och förbindelsen till brandkårens verksamhet. Räddningsinstitutet producerar utbildningsmaterialet och utbildarmaterialet för grundkursen.
Utbildarutbildningen kommer att bildas av förhandsuppgifter som görs på nätet, två (2) kontaktdagar och övningar på nätet i anslutning till kontaktdagarna. Erfarna utbildare kan i stället för att delta i kontaktdagarna fastställa sitt kunnande via undervisningsprov.
Gruppledarutbildningen reformeras och dess längd är troligen fem (5) studiepoäng i framtiden. Det har även planerats att man efter gruppledarutbildningen kunde söka till ’Kursen för ledare för insatsplatsen’ som anordnas av Räddningsinstitutet och vars omfattning skulle vara två studiepoäng. Dessa två kurser formar ett naturligt kontinuum om man är intresserad av att söka till chefskursen.
Av personer som söker till Chefskursen för avtalspersonalen (4 sp) samt Kursen för industribrandkårens brandchef i bisyssla (6 sp) kommer man troligen att kräva att de har erfarenhet av räddningsverksamhet samt att de aktivt är verksamma i brandkåren. Dessutom kommer vissa kurser att fordras att vara utförda innan man kan ta de ovannämnda kurserna, åtminstone kursen Grunderna för räddningsverksamhet (3 sp).
Du kan bäst följa upp hur planerna utvecklas genom att beställa vårt nyhetsbrev för avtalspersonalen (brevet på finska, ”Pelastustoimen sopimushenkilöstökoulutus”) »
Förändringarna planeras i samarbete i ett samarbetsnätverk
Räddningsinstitutet svarar för den lagstadgade utbildningen av avtalspersonalen. Som stöd för utbildningsplaneringen fungerar en arbetsgrupp som består av räddningsverkens personal och vars kunnande utnyttjas särskilt i att utveckla läroplanen.
Medlemmarna i arbetsgruppen:
- Ordförande: Räddningsinstitutets utbildningschef Minns Hirvonen
- Projektchef: Räddningsinstitutets äldre lärare Kirmo Savolainen
- Isto Kujala, verksamhetsledare, Finlands avtalsbrandkårers förbund
- Jarmo Haapanen, räddningsledare, Jokilaaksojen pelastuslaitos
- Jaakko Linko, enhetsledare, avtalsbrandkårist, Ylihärmän sammutusmiehet ry.
- Terhi Kivijärvi, utbildningschef, Västra Finlands räddningsförbund r.f.
- Mika Mäkelä, brandmästare, Västra Nylands räddningsverk
- Markku Savolainen, utbildningschef, SPEK
- Pasi Uurasmaa, utbildningschef, Finlands brandbefälsförbund