Studiesociala frågor
Studiestöd
För verkställandet av studiestödet svarar Folkpensionsanstalten (FPA) » i samarbete med läroinrättningarna. Läroinrättningarnas uppgift är att ta emot ansökan om studiestöd, anteckna de uppgifter som behövs för att ärendet skall kunna avgöras och skicka ansökningarna till FPA samt för sin del övervaka att det finns förutsättningar för att få studiestöd och meddela FPA om det finns skäl att avbryta eller indra studiestödet. (8 § 3 mom. Studiestödslagen 65/1994)
Studiestödet består av studiepenning, bostadstillägg och statsborgen för studielån. Studiestöd och bostadstillägg är statligt finansierade understöd som utbetalas till studerandena en gång i månaden och utgör skattepliktiga bidrag. Studiestödet beviljas för en tid som motsvarar studiernas omfattning. Stödet är behovsprövat.
Bostadstillägg
Bostadstillägg eller allmän bostadsbidrag beviljas inte om studerande har rätt till gratis internatplats vid läroinrättningen. Bostadstillägg kan ändå beviljas till annan hyresbostad i följande fall:
Studerande har en bostad innan han/hon sökt till läroinrättningen och kan därifrån studera vid läroinrättningen i fråga. Studerande kan inte av hälsoskäl eller andra betydande skäl bo på läroinrättningens internat. Studerande bor i parföhållande på studieorten eller på en ort varifrån det är möjligt att dagligen anlända till läroinrättningen.
Vuxenutbildningsstöd
Vuxenutbildningsstödet beviljas av Utbildningsfonden för yrkesinriktad utbildning som pågår i minst två månader. Villkoret för stöd är att studerandes arbets- eller tjänsteförhållande till samma arbetsgivare har varat i en eller flera preioider minst ett år innan utbildningen börjar. Därtill ska den sökande ha haft huvudsaklig arbets- eller tjänsteförhållande till finländsk arbetsgivare i minst fem år och ska vara på studieledighet utan lön under utbildningen.
Studentkåren
På Räddningsinstitutet fungerar en Studentkår. De som studerar i brandbefälets utbildningsprogram kan även ansluta sig till studentkåren i Savonia yrkeshögskola.