Utbildningsprogram
Räddningsinstitutet erbjuder yrkesinriktad utbildning som leder till examen i följande utbildningsprogram.
Nödcentaloperatörsexamen (90 sp)
Utbildningsprogrammet för nödcentraloperatörer ger kompetens att bli nödcnetraloperatör och det tar 1,5 år. Utbildningen ordnas i samarbete mellan Räddingsinstitutet och Polisyrkeshögskolan.
Målet med undervisningen är att utbilda studeranden att behandla ett nödsamtal som en helhet från att operatören tar emot samtalet till att han/hon handleder och ger råd åt ringaren. I studierna ingår inlärning i arbetet vid någon av nödcentralerna (10,5 sp) samt en stor del simulatorövningar på Räddingsinstitutet.
Räddningsmannaexamen (90 sp)
Examen ger kompetens för tjänster som brandman eller brandman-sjuktransportör och det tar tre terminer (1,5 år) att studera till brandman.
Nya kurser börjar varje år i januari och i augusti och till dem båda väljs 64 studerande. Räddningsinstitutet anordnar emellanåt även svenskspråkig räddningsmannautbildning.
De viktigaste undervisningsområdena är förebyggande av olyckor, räddningsverksamhet samt akutvård och sjuktransport.
Underbefälsexamen (60 sp)
Den yrkesinriktad grundutbildning som underbefälet behöver studeras i utbildningsprogrammet för underbefäl vilket tar två terminer (1 år). Underbefälsexamen ger kompetens att söka underbefälstjänster vid räddningsverken. Efter avlagd examen kan studerande fortsätta sina studier i brandbefälets utbildningsprogram till ingenjörsexamen på YHS-linjen.
De centrala studieenheterna är förebyggande av olyckor, att leda räddningsverksamhet, befolkningsskydd och lärdomsprovet.
Befälsexamen för räddningsbranschen (YH) (240 sp)
Yrkeshögskoleexamen för brandbefäl ger förutsättningar att arbeta i alla befälsuppgifter på räddningsverken. Målet med examen är att utbilda experter för räddningsväsendets behov, experter som tänker brett och handlar i enlighet med detta, är långt utbildade och åtar sig att utveckla sin yrkeskunnighet och som har tillägnat sig sin roll att upprätthålla och utveckla säkerheten i samhället.
Räddningsinstitutet anordnar befälsexamens utbildning i samarbete med Polisyrkeshögskolan.
Studiekansliet
Kundservice: vardagar 8.00 – 14.00
Grundutbildning
Tilläggsuppgifter om utbildningsprogram
Pirjo Paldanius (på finska)
Tel. +358 295 453 490
Mari Kiminki (på svenska)
Tel. +358 295 453 488
Yrkesinriktad fortbildning
Tilläggsuppgifter
Tel. +358 295 453 539
Beredskapsutbildning
Tilläggsuppgifter
Mari Kiminki
Tel. +358 295 453 488