Övningsområdet
En stor del av den praktiska utbildningen som ordnas på Räddningsinstitutet sker på övningsområdet som ligger ca 10 km från institutet. Övningsområdet används såväl i yrkesinriktad grundutbildning som på olika fortbildningskurser. Likaså ordnas olika myndigheters gemensamma övningar för storolyckor på övningsområdet. Vi erbjuder gärna området till bruk för organisationer som anordnar säkerhetsutbildningar.
I planeringen av övningsområdet har det varit speciellt viktigt att praktiska övningar kan förverkligas tryggt i så verklighetsnära omständigheter som möjligt. Det finns mångsidiga övningsfält och speciella byggnader, utrymmen för patientmottagning och underhåll samt klassrum på området. På övningsområdet är det möjligt att öva släckning av olika slags bränder, att förhindra kemikalieolyckor, att öva olika slags räddningsuppgifter, larmkörning och akutvård av skadade. Vid akutvårdsövningar utnyttjas övningsområdets alla lokaler och övningsfält.
Övningsområdet, som även internationellt sett är högklassigt och mångsidigt, utvecklas ständigt. Det senaste nya är flerbrandssimulatorn som togs i bruk år 2015. I flerbrandssimulatorn är det möjligt att öva släckning av bränder i industrihallar, parkeringshallar, affärscentra samt släckning av tunnelliknande utrymmen. Likaså är det möjligt att öva ledning av räddningsverksamhet, strukturell brandsäkerhet och brandutredning. Flerbrandssimulatorn kan även utnyttjas för forsknings- och utvecklingsverksamhet samt olycksutredning.
År 2009 byggdes bl.a. en övningskörbana för att öva körning på halt väglag, en övningskörbana för terrängfordon samt ett brandhus utrustat med den senaste tekniken. Därtill har det byggts ett övningsfält för att öva olyckor med farliga ämnen. Övningsområdets areal ökade med 15 hektar år 2009 och är nu sammanlagt 38 hektar.
Övningsmiljöer
- flerbrandssimulator
- rumsbrandsimulator
- brandplatta (vätskebränder vid markytan)
- industribyggnad
- oljetank
- elektrifierat järnvägsspår
- motorväg
- övningsfält för kemikalieövningar
- ”brandhus”
- övningsfält för uppskärning av bilar
- byggnad för räddningsövningar
- ruinkvarter
- övningsfält för trafikolyckor
- bensinstation
- övningskörbana
- övningskörbana för terrängfordon
Övningar och lokaler avsedda för att träna brandmännens kunskaper
- släckningsvattenbassäng
- skärbränning
- vågrät och lodrät borrning
- rep och knutar
- lyft och stöd
- takarbete
- motorsågning
- förstahandssläckning
Andra övningsmöjligheter
- övnings- och testbana för räddnings- och spaningshundar
- vraksimulator
Brandplattan samt tank- och vallbrandssimulatorn
Brandplattan samt tank- och vallbrandssimulatorn som används för att öva olyckor med brännbara vätskor ändrades år 2008 så att de nuförtiden fungerar med tryckreglerad brännolja och flytgas. Ändringarna möjliggör att man kan upprepa räddningsuppgifterna många gånger under en övning.
Övningsfält för farliga ämnen
På detta övningsfält övar studerande räddningsverksamhet för att behandla olyckssituationer med olika slags farliga ämnen såsom gasbränder och läckor av giftiga ämnen.
Trafikolyckor
På övningsområdet är det möjligt att öva räddningsverksamhet i trafikolyckor genom att använda verkliga redskap och verkliga bilar. Uppskärning av bilar är ett av delområdena i övningarna och på området används hundratals bilar per år. Olyckorna iscensätts i olika miljöer såsom på landsväg, motorväg och i plankorsning.
Övningar på hög höjd
På övningsområdet finns det många olika platser där man kan öva räddningsverksamhet på hög höjd. Taksimulatorerna som är försedda med utbytbara takelement möjliggör övningar i takarbete. Övningar avsedda för att lyfta upp och sänka ner människor kan övas t.ex. i master och silon som finns på området.
Brandhusen
Brandhusen gör det möjligt att öva teknik och taktik av byggnadsbränder i verklighetsnära omständigheter. På övningsområdet finns det ett trevåningshus och en industribyggnad vilka byggdes år 1992 samt ett släcknings- och brandforskningslaboratorium som byggdes 2009. Dessutom finns det även många andra byggnader som kan användas till släckningsövningar med riktig eld.