Ledning av räddningsverksamhet
Räddningsinstitutet har utvecklat simulationsundervisningen och en virtuell verksamhetsmiljö för att främja inlärningen av de ledningsfärdigheter som räddningsarbetet kräver. Miljön består av olika anordnings- och programkomponenter. I kommunikationen används ett riktigt eller ett simulerat myndighetsradionätverk och olika datatekniska tillämpningar som hjälp för ledningen, till exempel för att upprätthålla och dela en situationsbild. Övningarna planeras och utförs med hjälp av datateknik för att simulera verklighetstrogna olyckssituationer. Användningen av simulatorer i utbildningen kan höja utbildnings- och övningsmotivationen och skapa tillräcklig immersion hos de studerande. Att förena Räddningsinstitutets akutvårds- och nödcentralssimulatorer med ledningsövningen ökar dialogen mellan undervisningspersonalen och främjar den pedagogiska diskussionen. Även interaktionen mellan läroanstalten och myndigheterna kan öka och man kan finna nya pedagogiska alternativ för att öva på samarbetet.
En nätverkande simulationsövning kan genomföras genom att sprida en samarbetsövning och tillhörande simulationer via internet. Så kan man genomföra en övning i realtid bland alla som deltar i samarbetet, oavsett var de befinner sig. Användningen av myndighetsradionätet i kommunikationen är inte knuten till någon plats och användningen av internet minskar deltagarnas behov av att resa. Tröskeln för att delta i utbildningen blir lägre då deltagarna kan agera utifrån sina egna enheter. Övningarna kan vara billiga att genomföra och bestå av enkla strukturer och de fokuserar på att effektivera samarbetet mellan räddningsverksamhetens ledare samt stabspersonalen för att lösa aktuella eller prioriterade olyckssituationer. Övningarna kräver inte förflyttning av materiel eller personal, vilket leder till kostnadsinbesparingar.
I olycksförebyggande eller i säkerhetsutbildning kan man använda simulationer som även kan vara interaktiva. Inlärningsmiljön erbjuder även en fungerande testmiljö för forskning och utveckling. En inlärning som sker med hjälp av en simulator avlägsnar dock inte behovet av att ordna gemensamma praktiska övningar, där parterna konkret är tillsammans. Ledningssituationerna är krävande och kunnandet bedöms mångsidigt.