Brandinspektionssimulator
På Räddningsinstitutet har man i undervisningen av förebyggandet av olyckor under 2009 utvecklat en virtuell, dataassisterad brandinspektionssimulator. Grundidén med simulatorn är att användaren virtuellt kan förflytta sig från rum till rum inne i byggnader som skapats med hjälp av fotografier eller göra en runda utanför huset för att iaktta saker som är viktiga för brandinspektionen, riskkartläggningen, riskbedömningen eller för brandsäkerhetkommunikationen.
Om användaren så önskar kan simulatorn också användas för att närmare granska upptäckta risker eller t.ex. tekniska installationer i detalj. Brandinspektionssimulatorn kan ur pedagogisk synpunkt anses vara en typ av inlärningsspel där användaren kan öva eller testa sitt kunnande och liksom tävla mot sig själv för att se hur den virtuella brandinspektionen lyckas. Till sin typ av inlärningsspel motsvarar det närmast ett simulationsspel.
Tillämpningen för brandinspektionssimulatorn baserar sig på FireStudio-simulationsprogrammet som redan länge använts i undervisningen av ledning av räddningsverksamhet. I brandinspektionssimulatorn strävar man efter att utnyttja virtuellt en s.k. ”fotobank” som används i undervisningen om förebyggande av olyckor. Undervisningsteamet som undervisar i förebyggandet av olyckor har en materialbank med över 2 000 digitala foton i anslutning till undervisningen om brandinspektioner, strukturell brandsäkerhet och brandtekniska anläggningar. Genom att utnyttja dessa i FireStudio kan man skapa olika ändringsbara modellbyggnader för virtuella brandinspektioner. I FireStudio-simulatorn kan man med hjälp av fotografikedjor skapa modellbyggnader där den studerande genom att gå runt och granska detaljer i framtiden kan utföra antingen handledda eller självständiga brandinspektionsövningar och samtidigt fylla i en rapport på inspektionen, till exempel ett brandinspektionsprotokoll i webbundervisningsmiljön Moodle.
Utnyttjande
Brandinspektionssimulatorn kan utnyttjas i undervisningen om förebyggande av olyckor på alla kurser i grundläggande utbildning samt vid fortbildning åtminstone i undervisningen om brandinspektion, säkerhetskommunikation och -utbildning, strukturell brandsäkerhet samt iundervisningen av brandtekniska anläggningar. Med hjälp av simulatorn kan de studerandes brandinspektionsfärdigheter och riskiakttagelseförmåga tränas upp och den studerande kan testa det han/hon lärt sig. En framtidsvision och utmaning är även tanken på att kunna ordna föränderliga, realtida yrkesprov med hjälp av simulatorn. Under de här yrkesproven kunde läraren variera den simulerade miljön till och med enligt den studerandes agerande medan provet pågår.
Simulatorns utvecklingsarbete kommer att fortsätta så att man utifrån erfarenheterna justerar simulationernas grundkonstruktioner och sedan utvidgar simulatorn genom att beskriva nya objekt. Målet är att i modellerna via en lantgårdsmiljö gå mot större s.k. specialobjekt som industribyggnader eller affärslokaler.
En vision för framtiden är även att kombinera undervisning i strukturell brandsäkerhet, brandinspektion och ledning av räddningsverksamheten med FireStudio-simulatorn på samma sätt som de förenas i det praktiska yrkeslivet. Då kunde den studerande få en känsla för brandsäkerhetslösningarna i den beskrivna byggnaden genom att bekanta sig med dess ritningar och med själva byggnaden med hjälp av simulatorn. Den studerande skulle få objektskännedom om byggnaden under brandinspektionen och efter det kunde han eller hon förena de här kunskaperna med övningar där han eller hon får leda räddningsarbetet i byggnaden.