Akutvårdens simulationsinlärningsmiljö
På Räddningsinstitutet har man ända sedan institutet inledde sin verksamhet utvecklat akutvårdens simulationsinlärning. Övningsområdet och dess möjligheter att genomföra övningar med simulerade patientfall är utmärkta. Vid sidan av övningsområdet byggdes på institutets campusområde en simulations-inlärningsmiljö för akutvården år 2005.
Namnet till trots kan simulationsmiljön också användas för att genomföra andra simulationsövningar än akutvårdssimulationer. Den vanligaste övningsmiljön är dock akutvårdens hem- och traumamiljö, men utrymmet har även fungerat som servicehus, psykiatrisk vårdanstalt, akutmottagning på ett sjukhus, bäddavdelning osv.
Definition av simulationsinlärning
Akutvårdens simulationsinlärning är en helhet bestående av inlärningsmetoder för att hjälpa den studerande att skapa sig en inre modell av de verksamhetsmodeller som behövs för att arbeta säkert och ändamålsenligt i akutvårdsuppdrag. Självbedömning och positiv feedback betonas.
Bakom simulationsinlärningen ligger den konstruktivistiskt-realistiskt-upplevelsebaserade inlärningsuppfattningen enligt vilken den studerande bygger upp sin inlärning på tidigare erfarenheter och själv bedömer sin inlärning. Läraren fungerar dock som säkerhets- och realismväktare om det behövs: studeranden kan inte bära hela ansvaret för inlärningen och får inte lämnas vind för våg. Den erfarenhetsbaserade metoden syns bäst i inlärningssituationerna hos dem som redan arbetat ett tag eftersom de kan utnyttja sitt starka kunnande i den interaktiva inlärningsprocessen.
Man kan tala om simulationsinlärning när …
- man har gjort upp mål för och skapat en plan för simulationen
- man imiterar eller beskriver en verksamhet och verksamhetsmiljö som motsvarar verkligheten
- man försöker genomföra simulationsövningen utan avbrott
- man kan spela in övningens bild- och ljudmaterial och använda dem som stöd för inlärningsdiskussionen
- simuleringen innehåller tre tydligt urskiljbara faser:
– aktivering av deltagarna, briefing
– aimulation
– anlärningsdiskussion
Simulationsinlärningsmiljöns utrymmen
Vår simulationsinlärningsmiljö delas in i fyra olika utrymmen som presenteras nedan. Av utrymmena kan uppföljningsrummet och praktikrummet slås ihop till ett stort rum till exempel för en kartövning för akutvårdens situationsledning, enligt behoven för en simulationshandledarkurs eller för normal klassrumsundervisning.
Praktikrummet
I praktikverstaden övar deltagarna på enskilda praktiska färdigheter, såsom att lägga intravenös kanyl, säkra luftvägarna, behandla benbrott osv. Liknande praktikrum eller grupparbetsrum kan snabbt byggas upp i flera klassrum på institutet.
Simulationsrummet
I simulationsrummet arbetar de studerande i en så verklighetstrogen miljö som möjligt. Simulationsrummet har en hemlik miljö och en s.k. traumamiljö där man kan bygga upp olika slags situationer som leder till kropsskador, såsom fall, att bli inklämd eller en trafikolycka. För att tydliggöra situationsbilden och händelseuppgifterna kan video-, ljud- eller bildmaterial samt olika typer av rekvisita (hjälmar, cyklar, stegar, byggmaterial osv.) användas.
Simulationsrummet kan omvandlas till exempel till en operationssal på ett sjukhus eller ett chockrum på en akutmottagning, och det kan då användas till exempel för övningar för traumateam. Ljud- och bildmaterial kan spelas in i simulationsrummet.
Endast de personer som utför simulationen befinner sig vanligen i simulationsrummet för att situationen ska verka så verklig som möjligt. Patientrollen kan spelas av en studerande, lärare eller av olika patientssimulatorer såsom Sim-Man® och Gaumard HAL®. Med patientsimulatorer kan situationsbilden göras närapå likadan som med en riktig patient. Simulatorns andning och blodcirkulation går nästan helt att bedöma, problem i luftvägarna kan simuleras relativt långt, patienten talar och svarar eller låter på ett lämpligt sätt osv.
Med HAL-simulatorn kan även SpO2- och EtCO2-värdena mätas med normala mätinstrument och patientens andningsflöde kan också kännas av, dessutom kan EKG med 12 avledningar registreras på riktigt.
Alla symptom och fynd som kan mätas och redas ut direkt i patientsimulatorn utan uppgifter från läraren utanför rummet påverkar hur äkta situationsbilden upplevs.
Kontrollrummet
I simulatorns kontrollrum arbetar minst två lärare under simulationens gång. Den ena läraren styr patientsimulatorns funktioner och den andra själva simulationen genom att via en högtalare, telefon eller Virve (myndighetsnätverkets enhet) ge simulationsrummet de tilläggsanvisningar som behövs.
Observationsrummet
I observationsrummet kan de studerande som inte själva deltar i simulationen följa med det som händer (som studiopublik). Så här kan de sinsemellan kommentera det som händer utan att störa själva simulationen. Om det är möjligt kan det då simulationen inleds finnas en tredje lärare i observationsrummet som vid behov senare kan delta i simulationen till exempel som akutvårdens situationsledare eller fältledare (L5 eller L4).
Under simulationen kan man i realtid se och höra det som pågår i simulationsrummet. Patientsimulatorns monitoruppgifter syns i observationsrummet och man har även tillgång till patenthandlingar och t.ex. EKG-resultat.
Efter simulationen samlas lärarna, deltagarna som utförde simulationen och studiopubliken i observationsrummet för en inlärningsdiskussion. Inlärningsdiskussionen genomförs på ett strukturerat och förhandsbestämt sätt där positiv feedback och studerandenas självbedömning betonas.
Titta på videon
Bilder
Foton på akutvårdens inlärningsmiljö »
Planering av övningar
Planeringen av akutvårdsövningarna förverkligas enskilt för varje studiegrupp eller fortbildningsgrupp. Övningarnas inlärningsmål planeras noggrant enligt inlärningsbaserade mål t.ex. används Blooms taxonomi. Simulatorövningarna byggs upp med hänseende till dessa mål på ett sådant sätt att det är möjligt för målgruppen att nå målen under övningen.
Övningarna är noggrant förberedda och övningens uppbyggnad, iscensättning, situations- och patientbeskrivning och dess bifogade material betjänar målsättningen för övningen ifråga.