Underbefälsexamen | 60 sp
Från situation till situation
Underbefälsexamen inom räddningsväsendet studeras inom ett 1,5 år långt utbildningsprogram för underbefäl. Studierna är avgiftsfria, och största delen av studierna genomförs oberoende av tid och plats i digitala inlärningsmiljöer. Det är möjligt att studera till underbefälsexamen vid sidan av arbetet. Studierna innehåller även närstudieperioder vid Räddningsinstitutet, under vilka kost och logi på Räddningsinstitutets internat är avgiftsfria.
Att avlägga examen ger behörighet att söka underbefälstjänster vid räddningsverken. Den som har avlagt underbefälsexamen kan också fortsätta sina studier för att avlägga räddningsbranschens befälsexamen (YH).
De viktigaste studiehelheterna i examen är förebyggande av olyckor, ledning av räddningsverksamheten samt personalledning.
Ansökningstider
Ansökan till utbildningen som inleds i januari 2026 pågår 21.7.–22.8.2025 (kurs 54).
Ansökningstiden går ut den sista ansökningsdagen kl. 16.15.
Urvalsprov (kurs 54):
Första delen på Räddningsinstitutet 9.10.2025.
Elektroniskt lämplighetstest på distans (AON) 13.–16.10.2025.
För att ansöka till underbefälsexamen ska sökanden ha ett giltigt FireFit-index med ett värde på minst 3 för muskelstyrka och aerob uthållighet samt ett läkarintyg som bekräftar att personen är hälsomässigt lämplig för krävande uppgifter inom räddningstjänsten.
Om den sökande inte har giltiga FireFit-resultat ska hen i samband med ansökan till underbefälsexamen först kontakta studiebyrån på tutkintokoulutus@pelastusopisto.fi.
Yrkesbeskrivning för underbefäl
En brandförman som arbetar i underbefälsuppgifter vid räddningsverket är chef för sitt arbetsskift, ledare för räddningsverksamheten, planerare av och utbildare vid utbildningsövningar, brandinspektör samt upplysare och säkerhetsutbildare. Brandförmannen leder stationstjänsten under sitt arbetsskift samt ansvarar för planeringen och ordnandet av stationsförvaltningen.
Förhandskrav
För att kunna söka till underbefälsexamen ska den sökande ha ett giltigt FireFit-index med minst värde 3 i både muskelstyrka och aerob uthållighet, samt ett läkarintyg som intygar att personen är medicinskt lämpad för krävande uppgifter inom räddningsverksamheten. Om den sökande inte har giltiga FireFit-resultat ska hen först kontakta studiebyrån: tutkintokoulutus@pelastusopisto.fi.
Grundutbildningskrav är avlagd räddningsmannaexamen. Eller den sökande har avlagt räddningsmannaexamen eller en motsvarande examen i enlighet med bestämmelser och föreskrifter som var i kraft tidigare vid en läroanstalt inom räddningsväsendet, eller den sökande har enligt Räddningsinstitutets bedömning i övrigt tillräckliga kunskaper och färdigheter för studierna.
Sökanden ska beträffande hälsotillståndet och i övrigt vara lämplig för att sköta yrkesområdets uppgifter på behörigt sätt.
Sökanden har körrätt för fordon av klass C.
Ansökningsfaser
1. Fysiskt lämplighets
FireFit-index med ett värde på minst 3 för muskelstyrka och aerob uthållighet samt ett läkarintyg som bekräftar att personen är hälsomässigt lämplig för krävande uppgifter inom räddningstjänsten. Om den sökande inte har giltiga FireFit-resultat ska hen först kontakta studiebyrån: tutkintokoulutus@pelastusopisto.fi.
2. Ansökan via webbansökan
Fyll i ansökan och bifoga de obligatoriska bilagorna: kopior av examensbeviset för räddningsexamen och arbetsintyg inom branschen efter examen, samt FireFit-testresultat och det tillhörande läkarutlåtandet.
3. Urvalsprov för dem som uppfyller sökkriterierna
Urvalsprovet består av tre delar: 12 minuters löptest, skriftligt prov och lämplighetsbedömning.
4. Slutlig antagning av studerande
De antagna studerandena tar emot studieplatsen i ansökningsportalen.
Man kan ansöka till utbildningen endast om sökanden har avlagt räddningsmannaexamen.
För att ansöka till underbefälsexamen ska sökanden ha ett giltigt FireFit-index med ett värde på minst 3 för muskelstyrka och aerob uthållighet samt ett läkarintyg som bekräftar att personen är hälsomässigt lämplig för krävande uppgifter inom räddningstjänsten.
Om den sökande inte har giltiga FireFit-resultat ska hen först kontakta studiebyrån: tutkintokoulutus@pelastusopisto.fi.
Man loggar in i webbansökan med bankkoder, ett identitetskort med chip eller mobilcertifikat. Ansökningstiden går ut den sista ansökningsdagen kl. 16.15.
Bilagor som krävs
Sökanden ska lämna in de bilagor som krävs för ansökan till Räddningsinstitutet som krypterad e-post till adressen paallysto.valinnat@pelastusopisto.fi. Anvisningar för hur man skickar krypterad e-post finns på sidan Räddningsinstitutets krypterade e-post.
De bilagor som krävs kan också skickas per post till adressen: Räddningsinstitutet/Studerandetjänster, PB 1122, 70821 KUOPIO.
Bilagorna ska vara hos Räddningsinstitutet senast inom 7 dagar efter ansökningsperiodens utgång. Sökanden som inte har lämnat in sina bilagor till Räddningsinstitutet inom den utsatta tiden är inte med i urvalsprocessen. Bilagorna ska skickas inom utsatt tid även om du tidigare har sökt till samma examen, vi sparar inte sökandenas bilagor.
De bilagor som krävs för underbefälskursen är kopior av examensbetyget för räddningsmannaexamen och arbetsintyg inom branschen efter räddningsmannaexamen samt FireFit-testresultatet och det tillhörande läkarutlåtandet.
Kallelse till urvalsprov
Kallelse till urvalsprovet samt andra brev som gäller ansöknings- och urvalsförfarandet skickas elektroniskt till sökanden genom ansökningstjänsten (haku.pelastusopisto.fi). Den sökande bör följa med hur ansökningsprocessen framskrider i den elektroniska ansökningsportalen. När det skickas ett meddelande till ansökningstjänsten meddelas sökanden om detta via e-postadressen som hen angivit. Sökanden ska vara uppmärksam på att e-postmeddelandet också kan gå till skräppostlådan.
Urvalsprov
Till urvalsproven kallas alla som uppfyller den formella behörigheten och har klarat det fysiska lämplighetstestet. Urvalsprovtillfället består av fyra delar: 12 minuters löptest, skriftligt prov, datatekniska färdigheter och lämplighetsbedömning.
Dessutom ger arbetserfarenhet inom branschen som skaffats efter räddningsmannaexamen poäng för det slutliga valet: 3–5 år ett poäng, över 5 år två poäng.
Studerandena väljs i den rangordning som fastställs på basis av de sammanlagda poängen för arbetserfarenhet och urvalsprovet.
Hurdana färdigheter borde den studerande ha efter att utbildningen avslutats? Målet för underbefälsexamen är att de som avlagt examen:
Utvecklande förebyggare av olyckor
Förstår betydelsen av räddningsverkets målinriktade arbete för att förebygga olyckor i utvecklingen av medborgarnas och samhällets säkerhet.
Kan planera, leda och genomföra säkerhetsutbildning för olika kundgruppers behov.
Kan utföra brandsyn av bostadshus, därmed jämförbara små objekt och sedvanliga specialobjekt samt vägleda invånare, aktörer och personal vid dessa objekt till självständig säkerhetskontroll (s.k. intern brandsyn).
Känner till genomförandesätten och principerna för annan myndighetstillsyn som hör till räddningsmyndighetens ansvar.
Kan uppmuntra och motivera den personal som hen leder till att förebygga olyckor
Kan utbilda sin egen personal i de kunskaper och färdigheter som krävs för att förebygga olyckor.
Förstår funktionen och betydelsen av strukturella lösningar och olika brandsäkerhetsanordningar i olyckssituationer med tanke på räddningsmanskapets arbetssäkerhet och räddningsverksamhetens taktik.
Kan handleda, ge råd och vägleda medborgare i lösningar som den strukturella brandsäkerheten kräver och i frågor som gäller skyddsrum i vanliga byggnadstyper.
Känner till de grundläggande riktlinjer enligt vilka räddningsverken förbereder sig på störningar i normala förhållanden samt på undantagsförhållanden.
En effektiv ledare av räddningsverksamheten
Behärskar de viktigaste tekniska arbetsredskapen som används inom räddningsarbetet så att de vid behov kan utbilda och leda andra i att använda dem.
Kan leda en räddningsenhet i en olyckssituation och känner till enhetens prestationsförmåga.
Känner till principerna för att leda ett räddningslag.
Känner till principerna för stabsarbetet samt olika samarbetsmyndigheters uppgifter och deras samarbete i olyckssituationer.
En personaldirektör som upprätthåller personalens energi i arbetet
Vet hur en god och resultatrik personalledning genomförs i arbetsgemenskapen.
Förstår betydelsen av arbetshälsa för arbetsgemenskapens resultat.
Känner till betydelsen av självledning inom ledarskap och kan använda respons för att utveckla sitt ledarskap.
Behärskar de viktigaste förvaltningsuppgifterna som krävs av underbefäl.
Kan fungera som arbetsskiftsutbildare, utbildare av frivillig personal och personal i bisyssla samt som säkerhetsutbildare för medborgare.
Övriga mål
Känner till avtalsbrandkårernas betydelse som tjänsteproducent inom räddningsväsendet.
Är beredd att bygga upp ett gott samarbete med den frivilliga personalen och personalen i bisyssla.
Bekanta dig med urvalsgrunderna för underbefälsexamen.
Ansökningsguide / grunderna för antagning av studerande (PDF)
I ansökningsguiden hittar du information om ansökan till Räddningsinstitutet, ansökningskrav och urvalsprov.
Varför underbefälsuppgifter?
• Chefsarbetet och säkerheten i fokus
• Arbetet är meningsfullt och ansvarsfullt
• Bra sysselsättningsläge
(räddningsverken behöver brandförmän)
• Medelinkomst cirka 4000 €/mån.
Underbefälsexamen ger behörighet för tjänst som brandförman.
Se videon för underbefälsexamen
Studiernas innehåll
Läroplanen för underbefälsexamen baserar sig på uppfattningen om underbefälets allt mångsidigare uppgifter inom räddningsväsendet. Målet är att utbilda personer som kan förebygga olyckor och som utvecklas och behärskar ledningen av räddningsverksamheten samt personalledningen och som kan samarbeta smidigt med olika intressentgrupper.
Underbefälsexamens studieperiodstruktur (60 sp/1 år)
- En förnyande chef och utbildare inom räddningsverksamheten (19 sp)
- En utvecklande förebyggare av olyckor (6 sp)
- En effektiv ledare av räddningsverksamheten (28 sp)
- En framtidsinriktad byggare av yrkesmässig utveckling (7 sp)
Seuraa: @pelastusopisto #alipäällystötutkinto
Pelastaja / palomies✋
Kaipaatko uusia haasteita urallesi? Haku tammikuussa 2026 alkavaan alipäällystötutkintoon on käynnissä 22.8. asti🔥
✔️ Uudistetun koulutuksen myötä opiskelu työn ohessa on aiempaa helpompaa.
Tutustu tutkintoon ja hae koulutukseen👉
www.pelastusopisto.fi/tutkinnot/alipaallystotutkinto
#pelastusopisto #alipäällystötutkinto #alipäällystökoulutus #pelastaja #pelastusala #pelastuslaitos

Haku alipäällystökoulutukseen on käynnissä 21.7.–22.8.2025.
Uudistettu koulutus alkaa tammikuussa 2026 ja jakautuu nyt kolmelle lukukaudelle. Opiskelu on maksutonta ja verkko-opetusta hyödynnetään mahdollisimman laajasti.
✅ Vaatimuksena suoritettu pelastajatutkinto
✅ Opiskelu mahdollista oman työn ohessa
✅ Antaa kelpoisuuden hakea pelastuslaitosten alipäällystövirkoja
💪 Hakijalla tulee olla voimassa oleva FireFit-indeksi arvoltaan vähintään 3 lihaskunnon ja aerobisen kestävyyden osalta sekä lääkärintodistus kelpoisuudesta pelastustoiminnan tehtäviin. Jos hakijalla ei ole voimassa olevia FireFit-tuloksia, hänen tulee olla ensin yhteydessä opintotoimistoon: tutkintokoulutus@pelastusopisto.fi
Lue lisää ja hae koulutukseen👉
www.pelastusopisto.fi/tutkinnot/alipaallystotutkinto/
#pelastusopisto #alipäällystötutkinto #alipäällystökoulutus #pelastaja #pelastusala #pelastuslaitos

Pelastusopiston alipäällystötutkinto on uudistettu. Uudistuksen tavoitteena on tukea opiskelijan mahdollisuuksia yhdistää opinnot ja työ sekä vahvistaa osaamista muuttuvassa toimintaympäristössä.
Lue lisää uudistuneesta alipäällystötutkinnosta verkkosivujemme www.pelastusopisto.fi uutista.
Haku uudistettuun alipäällystötutkintoon alkaa 21.7.2025
#alipäällystötutkinto #pelastustoimi #koulutus #opiskelutyönohessa

Pelastaja – haluatko kehittyä pelastusalalla?
🧑🚒 Haku tammikuussa 2026 alkavaan alipäällystötutkintoon on 21.7.–22.8.2025!
Olemme uudistaneet alipäällystötutkinnon rakennetta sekä sisältöjä työelämälähtöisesti. Kolmen lukukauden ja 1,5 vuoden kestoinen alipäällystötutkinto mahdollistaa aiempaa paremmin opiskelun oman työn ohessa.
Suurin osa opinnoista suoritetaan aikaan ja paikkaan sitomattomasti digitaalisissa oppimisympäristöissä. Opintoihin kuuluu lähijaksoja Pelastusopistolla, jolloin ruokailu ja majoitus ovat maksuttomia. Tutkintoon sisältyy myös kahden viikon työharjoittelujakso.
👉 Lue lisää ja tutustu vaatimuksiin:
www.pelastusopisto.fi/alipaallystotutkinto
#pelastusopisto #alipäällystötutkinto #alipäällystökoulutus #pelastaja #pelastuslaitos

Tänään vietettiin Pelastusopistolla valmistujaisjuhlaa! Alipäällystökurssi 52 opinnot tulivat päätökseen. Somelähettiläät Jarkko ja Mikko poistuvat sekä kiittävät!
Tänään todistuksen saivat:
hätäkeskuspäivystäjäkurssi 44
alipäällystökurssi 52
pelastajakurssit 127 ja 128,
sekä kevään aikana valmistuneet pelastusalan päällystöopiskelijat (AMK).
Onnittelut valmistuneille!
Grattis till alla nyexaminerade studenter!
Turvallista ja hyvää kesää kaikille! 🇫🇮
– Jarkko & Mikko Ap52
#viimeinenpäivitys
#alipäällystökurssi52
#alipäällystötutkinto
#pelastusopisto

Vietimme tänään valmistujaisjuhlaa, jossa 125 opiskelijaa sai tutkintotodistuksen. Paljon onnea kaikille valmistuneille!
Vi firade examen idag, där 125 studerande fick sitt examensbetyg. Stort grattis till alla nyexaminerade studenter!
Lue lisää osoitteesta: www.pelastusopisto.fi/tapahtumat/pelastusopistosta-6-6-2025-valmistuneet-tutkinto-opiskelijat/
#pelastusopisto #räddningsinstitutet #pelastaja #pelastajatutkinto #hätäkeskuspäivystäjä #hätäkeskuspäivystäjätutkinto #alipäällystö #alipäällystötutkinto #päällystötutkinto #pelastusalanpäällystötutkinto #valmistujaisjuhla #onnea

Alipäällystökurssi 53 opinnot siirtyneet pelastajien perustaidoista ryhmä ja joukkuetason johtamisen tehtäviin pienoismallien avulla.
#pelastusopisto
#alipäällystötutkinto
AP53/Tero

Alipäällystökurssi 52 viettää viimeisiä lähiviikkoja Pelastusopistolla. Viikkoihin on sisältynyt mm. valvontakäynti Olvi Areenalla, palontutkintaa, harjoituksia käytännön tilanteiden parissa sekä juhlaillallinen etikettisääntöineen. Kurssilaiset valmistautuvat samalla kohti viimeisiä kokeita, kurssin päätöstä ja uusia tehtäviä pelastuslaitoksilla.
-Jarkko & Mikko AP52
#alipäällystökurssi
#alipäällystötutkinto
#pelastusopisto
#pelastusala
#pelastustoimi

Fråga mer
Studiebyrån
Kundtjänsten:
må–to kl. 8–14, fr kl. 8–13.
Studiebyrån finns i A-byggnaden till höger om huvudingången.
Utbildningsprogrammet som leder till examen
Pirjo Paldanius
Studiesekreterare
tfn 0295 453 490
tutkintokoulutus@pelastusopisto.fi
Länkar och anvisningar
Övriga sidor om underbefälsexamen