Pelastusalan päällystötutkinto (AMK)
Pelastusalan päällystötutkinto (AMK) antaa valmiudet pelastus- ja turvallisuusalalla toimivan organisaation esimies- ja johtotehtäviin sekä vahvaa ja soveltavaa ammattiosaamista edellyttäviin vaativiin asiantuntijatehtäviin sekä kansallisesti että kansainvälisesti.
Pelastusalan päällystötutkinnon (AMK) opetus järjestetään Pelastusopistossa Kuopiossa. Tutkinnonanto-oikeus on Poliisiammattikorkeakoululla. Tutkinnon voi suorittaa joko päivä- tai monimuoto-opintoina. Monimuoto-opintoihin hakijalla on oltava suoritettuina sekä pelastaja- että alipäällystötutkinnot.
Tutkinnon painopisteet ovat pelastustoiminnan johtamisvalmiudet, riskienhallinta ja turvallisuusjohtaminen, onnettomuuksien ehkäisy ja varautuminen. Tämän lisäksi tutkinto antaa valmiudet hyvään hallintoon ja henkilöstöjohtamiseen.
Hakuaika ja valintakoe
Elokuussa 2023 alkavan päivätoteutuksen (pelastusalan päällystötutkinto, AMK) hakuaika on 27.2.- 24.3.2023. Hakuun liittyvät liitteet on oltava Pelastusopistolla 31.3.2023.
Miten hakea?
Koulutukseen haetaan nettihaun kautta. Pääset nettihakuun tästä ».
Palveluun kirjaudutaan verkkopankkitunnuksilla, sirullisella henkilökortilla tai mobiilivarmenteella. Koulutus ei ole yhteishaussa (yhden korkeakoulupaikan sääntö ei siis koske tätä koulutusta).
Lisäksi hakijan tulee postittaa kopiot tutkintotodistuksestaan osoitteeseen Pelastusopisto/Opiskelijapalvelut, PL 1122, 70821 Kuopio. Pyydettyjen liitteiden tulee olla perillä Pelastusopistolla viimeistään 7 vuorokauden kuluessa hakuajan päättymisestä. Todistuskopio tulee toimittaa siitä tutkinnosta, jolla haet opiskelijaksi.
Päivätoteutukseen hakijat (haku 27.2.-24.3.2023):
Jos tutkintotodistus muodostuu päättö- ja näyttötodistuksesta, tulee toimittaa kopiot molemmista. Ylioppilastutkinnolla hakijat lähettävät kopion lukion päättötodistuksesta. Hakija, joka ei ole toimittanut pyydettyjä liitteitä Pelastusopistolle määräajassa, ei ole mukana valintaprosessissa.
Hakijan, jolla on myös pelastaja- tai hätäkeskuspäivystäjätutkinto, tulee lähettää kopiot myös näistä ja mahdollisista alan työtodistuksista. Tietoturvasyistä emme suosittele todistuskopion toimittamista sähköpostitse.
Hakijat, jotka valmistuvat vasta toukokuussa, toimittavat kopion tutkintotodistuksestaan valintakoetilaisuuteen tullessaan. Tällöin hakijan tulee ehdottomasti merkitä hakemukseen valmistumispäivä!
Monimuotototeutukseen hakijat:
Pelastusalan päällystötutkinnon (AMK) monimuotototeutukseen hakijalla tulee olla pelastustoimen päällystötutkinto, alipäällystötutkinto tai vastaava aiempi tutkinto. Hakija toimittaa kopiot pelastustoimen tutkinnosta ja alan työtodistuksista.
Kutsu valintakokeeseen
Kutsu valintakokeeseen sekä muut haku- ja valintamenettelyyn liittyvät kirjeet lähetetään hakijalle sähköisesti hakijapalveluun (https://haku.pelastusopisto.fi). Hakijan tulee seurata hakuprosessinsa etenemistä nettihaun hakijapalvelussa. Hakijan ilmoittamaan sähköpostiin tulee ilmoitus, kun hakijapalveluun on lähetetty viesti, mutta sähköpostiviesti voi mennä roskapostilaatikkoon.
Tutkinnon rakenne ja tavoitteet
Tutkinto koostuu perusopinnoista, yhteisistä ja vaihtoehtoisista ammattiopinnoista, vapaasti valittavista opinnoista, työharjoittelusta ja opinnäytetyöstä.
Tarkemmat opintojaksojen kuvaukset löytyvät opetussuunnitelmasta »
Ammattikuvaus
Tutkinnon (AMK) suorittaneet työskentelevät pelastuslaitoksissa johtotehtävissä sekä pelastustoiminnan, onnettomuuksien ehkäisyn tai väestönsuojelun asiantuntijatehtävissä.
Virkanimikkeitä ovat esim. pelastuspäällikkö, riskienhallintapäällikkö, aluepalopäällikkö, palotarkastaja, valmiuspäällikkö, palopäällikkö, palomestari ja asemamestari.
Katso videoklippi
Katso tutkinnon esittelyvideo (päällystötutkinnon esittely alkaa kohdasta 1:00):
Hakuopas
Oppaassa on tietoa tutkintoon hakemisesta, hakuvaatimuksista ja valintakokeesta.
Tutkintoon johtavan koulutuksen opiskelijavalinnan perusteet 2023_HYVÄKSYTTY
Valintakoe
Tutustu valintakokeen sisältöön »
Hakemus erityisjärjestelyistä opiskelijavalinnassa (PDF, 106 kt) »
Tutustu myös
Blogit: Tutkinto-opiskelijamme kertovat opinnoista, Opiskelijan suusta -blogi »