Pelastusopisto on kouluttanut hätäkeskuspäivystäjiä nykyisellä 1,5 vuotta kestävällä tutkinnolla elokuusta 1997 alkaen, jolloin hätäkeskuspäivystäjäkurssi 1 aloitti opinnot. Vuosi 2017 on siis muiden juhlien lisäksi tämän koulutuksen 20-vuotisjuhlavuosi.
Hälytyspäivystäjistä moniammatillisiksi hätäkeskuspäivystäjiksi
Aluehälytyskeskusten henkilöstölle suunnattuja hälytyspäivystäjäkursseja järjestettiin jo vuodesta 1981 alkaen. Maailman muuttuessa 90-luvulla alettiin valmistella hätäkeskuskokeilua Suomessa ja taustalla suunniteltiin koulutuksen uudistamista. Viisi valtion kokeiluhätäkeskusta aloitti vuonna 1996. Kokeilun perusteella Suomeen päätettiin perustaa Hätäkeskuslaitos ja koko Manner-Suomen kattava hätäkeskusverkosto.
Viimeinen hälytyspäivystäjäkurssi päättyi Kuopiossa joulukuussa 1994. Tämän jälkeen alkoi uuden tutkintokoulutuksen valmistelu, joka johti vuoden 1997 alkupuolella ensimmäisen hätäkeskuspäivystäjätutkinnon opetussuunnitelman hyväksymiseen. Samoihin aikoihin aloittivat viranomaiset ja Pelastusopisto laatia hätäkeskuspäivystäjien työtä edesauttavien ohjeita. Ensimmäiset hätäkeskuspäivystäjäopiskelijat aloittivat opintonsa elokuussa 1997 ja valmistuivat joulukuussa 1998.
Muutosta ja kehitystä vuodesta toiseen
Nykypäivän ja vuoden 1997 opetussuunnitelmat eroavat toteutukseltaan, mutta päällimmäinen tavoite on edelleen sama: tuottaa Suomen ainutlaatuiseen hätäkeskusjärjestelmään osaavia ammattilaisia. Koulutus toteutetaan yhteistyössä Hätäkeskuslaitoksen sekä Poliisiammattikorkeakoulun kanssa. Tällä hetkellä voimme todeta koulutuksen olevan erittäin laadukasta, tätä tukevat saadut palautteet – niin työelämästä kuin opiskelijoiltakin.
Haasteina toteutuksessa ovat olleet vuosien varrella useat alueelliset toteutukset. Näillä kursseilla on pyritty vastaamaan Hätäkeskuslaitoksen henkilöstötarpeeseen. Toisaalta nämä ovat aina kuormittaneet meitä tutkinnon toteuttajana. Mutta tässä kohti voitaneen todeta, että muutos on jatkuva olotila, jonka kanssa pitää elää.
Tulevat haasteet Kuopiossa ja Vaasassa
Vuonna 2018 aloittaa uudella opetussuunnitelmalla hätäkeskuspäivystäjäkurssi tammikuussa ja elokuussa. Tavoitteenamme on, että jatkossa Kuopiossa alkaisi aina kaksi kurssia vuosittain, mutta pitkäjänteisen suunnittelun estävät puuttuvat rahoituspäätökset. Nyt olemme saaneet uudelle toteutuksella kertarahoituksen vain vuodelle 2018. Lisäksi elokuussa aloittava kurssi järjestetään sisäministeriön päätöksellä alueellisena Vaasassa. Kurssi toteutetaan kaksikielisenä koulutuksena (suomi-ruotsi) ja kurssille pääsyn edellytyksenä on hyvä suomen ja ruotsin kielen osaaminen.
Eikä tässä vielä kaikki, vuonna 2018 uusi OPS ja alueellinen toteutus eivät riitä meille haasteina. Mukaan tulee vielä uuden hätäkeskustietojärjestelmän käyttöönotto hätäkeskuksissa ja tutkintokoulutuksessa. ERICA muuttaa merkittävästi toimintaa hätäkeskuksissa, kuten myös tutkintokoulutuksessa. Se, mitä ja miten koulutamme asioita vuonna 2018, ei ole meille vielä ihan selvää. Seuraamme hankkeen edistymistä koko ajan ja odotamme koulutusympäristön kehittämistä.
Olemme uniikkeja
Vaikka vauhti kiihtyy ja työt vain lisääntyvät, on meidän oltava ylpeitä ainutlaatuisesta hätäkeskuspäivystäjätutkinnosta. Samoin Pelastusopistolta löytyvät Suomen mittakaavassa ainutlaatuiset oppimisympäristöt koulutuksia varten. Unohtamatta sitoutunutta, motivoitunutta ja ammattitaitoista henkilökuntaa! Hyvä meidän joukkue 🙂