Pelastusopiston vastuulle 1.1.2019 alkaen siirtyvä pelastustoimen sopimushenkilöstön koulutusjärjestelmä on muotoutumassa. Sopimushenkilöstön lakisääteisen koulutusjärjestelmän suunnittelusta vastaa Pelastusopisto. Suunnittelun tukena toimii kentän jäsenistä koostuva kehittämisverkosto, jonka asiantuntemusta hyödynnetään erityisesti opetussuunnitelman kehittämisessä.
Kehittämisverkosto on kokoontunut nyt kolme kertaa ja vielä ennen kesälomia kokoonnutaan kolme kertaa, kertoo koulutusjärjestelmän kehittämisprojektin päällikkö, vanhempi opettaja Kirmo Savolainen. Sopimushenkilöstön koulutuksen kehittäminen etenee hyvällä ja kehittävällä otteella. Opetussuunnitelman osalta on käyty runsaasti keskustelua, sitä on muokattu monella tapaa ja tekeminen on edennyt jo pitkälle.
Opetussuunnitelmat, jotka erityisesti ovat nyt työn kohteena:
- Sopimushenkilöstön kouluttajakoulutus 2 op
- Pelastustoiminnan peruskurssi 3 op
- Savusukelluskurssi 2 op
- Ryhmänjohtajakoulutus 7 op
- Sopimuspalokunnan päällikkökurssi 4 op
- Sivutoimisen teollisuuspalopäällikön peruskurssi 6 op
Seuraavaksi työn alla ovat sopimushenkilöstön kurssien toteutussuunnitelmat, jotka rakennetaan soveltuvin osin Pelastusopiston toteutussuunnitelmien pohjalta.
Pelastusopiston puolesta kiitämme jo tässä vaiheessa kehittämisverkoston kentän jäsenten aktiivista otetta, kiittää kehittämisverkoston puheenjohtaja Minna Hirvonen Pelastusopistosta. On erityisen tärkeää, että kentän ajatukset voidaan ottaa huomioon sopimushenkilöstön koulutuksen kokonaisuudessa.
Aikataulut
Kevään 2018 kuluessa kehittämishankkeessa työstetään opetus- ja toteutussuunnitelmien lisäksi sopimushenkilöstön kurssimateriaaleja, Moodle-oppimisalustaa sekä kouluttajarekisteriä. Pelastusopisto alkaa myös julkaista sopimushenkilöstölle suunnattua sähköistä uutiskirjettä koulutusjärjestelmän etenemisestä. Uutiskirje on jo tilattavissa Pelastusopiston verkkosivuilta, mainitsee Savolainen.
Syksyllä vuorossa ovat kouluttajakoulutusten materiaalit, kouluttajakoulutuspilotti sekä sopimushenkilöstön koulutuspilotti. Pelastusopisto kouluttaa vastaavat kouluttajat ainakin Pelastustoiminnan peruskurssille sekä Ryhmänjohtajakoulutukseen. Vastaava kouluttaja -koulutuksen hyväksytysti suorittanut henkilö lisensoidaan. Kokeneille kouluttajille mahdollistetaan osaamisen todentaminen ja lisensointi koulutusnäytöllä, vahvistaa Savolainen. Lisenssi on voimassa kolme vuotta.
Uuteen vastaava kouluttaja -järjestelmään siirryttäessä noudatetaan siirtymäaikaa. Nykyiset kurssinjohtajat voivat toimia vastaavina kouluttajina 31.12.2020 saakka, minkä jälkeen kaikkien vastaavien kouluttajien tulee olla lisensoituja. Vastaaviksi kouluttajiksi haluavat nykyiset kurssinjohtajat ilmoittautuvat Pelastusopiston kouluttajapooliin. Pelastusopisto tiedottaa, kun ilmoittautuminen on mahdollista.
Opintojen hyväksiluku tutkintokoulutuksessa
Sopimushenkilöstön koulutusjärjestelmää kehitetään käsi kädessä koko pelastusalan koulutuksen kehittämishankkeen kanssa. Pelastusopiston koulutusjohtaja Minna Hirvonen pitää tärkeänä, että uudistuksessa huomioidaan mahdollisuus hyväksilukea soveltuvia osia sopimushenkilöstön koulutuksesta pelastusalan tutkintokoulutuksessa.
Muu sopimushenkilöstön osaamista edistävä koulutus
Pelastusopisto tulee ministeriön ohjauksella ottamaan opetussuunnitelma- ja toteutussuunnitelmatasoilla kantaa myös muuhun sopimushenkilöstön osaamista edistävään koulutukseen. Pohdinnassa ovat mm. seuraavat kurssit: Savusukellus, Pelastustoiminta tieliikenneonnettomuuksissa, Ensiapu, Ensivaste, Pintapelastus, Vaaralliset aineet, Öljyntorjuntakurssi (mahdollisesti yhdistettynä Vaarallisten aineiden kurssin kanssa) sekä Korkealla työskentely.
Lisätietoja:
- Pelastusopisto, kehittämisverkoston puheenjohtaja, koulutusjohtaja Minna Hirvonen, puh. 0295 453 413.
- Pelastusopisto, projektipäällikkö, vanhempi opettaja Kirmo Savolainen, puh. 0295 453 471.