Huolimattomuuden ja varomattomuuden – rikosoikeuden kielellä tuottamuksellisuuden – arviointi ja rajanveto suhteessa vahinkoihin on varsinkin palojen yhteydessä koettu ongelmalliseksi. Osin tämä johtuu siitä, että tuottamuksellisia paloja koskevaa kokonaisesitystä ei tähän mennessä ole ollut.
Pelastusopiston Tuottamukselliset tulipalot -tutkimus- ja kehittämishankkeen loppuraportti tarjoaa käytännössä testattuja ja toimivia apuvälineitä tuottamuksellisuuden arviointiin niin Pelastustoimen resurssi- ja onnettomuustilasto PRONTOn täyttäjille, poliiseille kuin syyttäjille ja tuomioistuimillekin. Tutkimusosuuden pohjana ovat vuonna 2014 tapahtuneet palot. Näitä koskevat, ympäri Suomen kootut rikosilmoitukset, esitutkintapöytäkirjat sekä syyttäjien ja tuomioistuinten päätökset muodostavat keskeisimmän tutkimusaineiston. Erityiskysymyksinä on käsitelty mm. tuottamuksellisten palojen tyyppitapauksia (ympäristöön levinnyt avotuli, tupakointi, liesi, kiuas) ja pelastusrikkomusta tuottamuksellisten palojen seuraamusvaihtoehtona. Tuottamuksellisia paloja koskeva teoreettinen ja empiirinen tarkastelu tuottaa merkittävästi uutta tietoa myös oikeustieteen näkökulmasta.
Hankkeen kaksi kehittämisosuutta on toteutettu yhteistyössä Varsinais-Suomen pelastuslaitoksen kanssa. Niistä ensimmäinen koskee pelastuslain (29.4.2011/379) 41 §:n mukaista pelastusviranomaisen ilmoitusvelvollisuutta poliisille tahallisiksi ja tuottamuksellisiksi arvioimistaan paloista. Yhdessä pelastuslaitoksen ja Lounais-Suomen poliisilaitoksen kanssa suunnitellussa ja käyttöönotetussa ilmoituspilotissa on ensimmäisen kerran luotu menettely, jolla ilmoituksen tekeminen on myöhemmin todennettavissa. Tehty ilmoitus tukee poliisin tutkintatoimien alkua, mitä edesauttavat myös laitosten välille perustetut yhteistyöryhmät. Muun muassa Poliisihallituksen näkemyksen mukaan nyt toteutettu ilmoitusmenettely tulisi saattaa valtakunnallisesti käyttöön.
Toisessa kehittämisosuudessa on kiinnitetty huomiota pelastuslain 42 §:n mukaiseen muiden viranomaisten ilmoitusvelvollisuuteen pelastusviranomaiselle paloriskikohteista. Paloriskejä koskevassa hankemaailmassa suurin huomio on tähän asti kohdistunut vanhuksiin. Katveeseen on jäänyt nimenomaan tuottamuksellisuuden näkökulma, mikä korostaa mm. päihde- ja mielenterveysongelmia paloriskien syytekijöinä. Hankkeessa kehitettiin yhdessä pelastuslaitoksen sekä Turun kaupungin hyvinvointitoimialan ja riskienhallinnan kanssa menettelytapoja, joilla ongelmakohteisiin puuttumista moniviranomaisyhteistyössä helpotetaan. Hankkeessa onkin kiinnitetty huomiota tiedon ja työkalujen luomiseen onnettomuuksien ennaltaehkäisemiseksi.
Tutkimusraportti Tuottamukselliset tulipalot ja niitä koskevat ilmoitusmenettelyt on saatavissa täältä (177 sivua).
Tutkimus- ja kehittämishankkeen ovat toteuttaneet HTM Mari Lehtimäki ja VTM Päivi Mäkelä.
Lisätiedot:
Suunnittelija Mari Lehtimäki, mari.lehtimaki@pelastusopisto.fi, puh. 0295 453 526
Tutkija Päivi Mäkelä, paivi.makela@utu.fi, puh. 050 359 5129
Tutkimusjohtaja Esa Kokki, esa.kokki@pelastusopisto.fi, puh. 0295 453 409