Joulukuun tulipaloista puolet aiheutuu ihmisen toiminnasta. Alle on koottu Pelastustoimen toimenpiderekisteri PRONTO:sta yleisimpiä jouluaiheisia syitä, jotka ovat aiheuttaneet pelastustoimelle hälytyksiä vuosina 2013-2017.
1. (Vuonna 2012 listan sijoitus: 1.) JOULUKUUSI (44 hälytystä 2013-2017)
Kaatumisella uhkaavia kuusia kannattaa jatkossa välttää.
Joulukuusi on pitänyt pintansa listan ykkösenä. Joulukuusen valintatilanteessa olisi syytä olla tarkempi. Hyvin monessa hälytyksessä joulukuusi on kallistellut tai uhannut kaatua. Jatkossa olisi suotavampaa valita rauhallisempia joulukuusia. Aina kaatuminen ei ole jäänyt uhkauksen asteelle. Kansalaisten turvallisuuden tunnetta voivat heikentää tapaukset, joissa hätäpuhelun soittaja ei ole varma, onko joku jäänyt kaatuneen kuusen alle. Havaintojen mukaan ei ole poissuljettua myöskään liikenneonnettomuuden mahdollisuus, joten joululiikenteessä kannattaa eläinten ja ihmisten lisäksi varoa myös joulukuusia. Joulukuusta polttaessa kannattaa olla myös huolellinen, ettei tarvitse palomiehiä hälyttää kaveriksi rituaaliin.
1. (2.) JOULUTORTUT (44 hälytystä)
Aavistuskin voi olla liian pitkä aika torttujen paistamisessa.
Tortut kävivät kovaa kisaa kuusen kanssa listan piikkipaikasta. Joulutorttujen paistaminen näyttää olevan haastavaa, kun sitä harvoin tekee. Monesti edellinen uunin käyttäjä ei ole pessyt uunin pohjalta rasvoja, vaan uunissa palaa jo valmiiksi oleva palokuorma. Myös paistoaika on haasteellinen, kun se on vain muutamia minuutteja. Usein paistajalla olisi paljon enemmän aikaa. Kissatalouksille vihjeenä, että torttuja ei kannata jättää liedelle vartioimatta jäähtymään.
3. (3.) JOULUVALOT (37 hälytystä)
Ajattele ohi lentäviä lintuja jouluvaloja virittäessä.
Jouluvaloista on iloa, mutta myös harmia. Jouluvalot saattavat irrota virittelyistään ja aiheuttaa vaaraa. Sähkölaitteiden vikoja ilmenee myös jouluvaloissa. Harakan tai naakan pesimäalueella ulkovalojen virittelyä kannattaa harkita, sillä lintujakin on jouduttu valoista irrottelemaan.
4. (-) PIKKUJOULUT (26 hälytystä)
Pikkujoulujen riskejä ei pidä vähätellä.
Joulu juhlista jaloin. Pikkujoulut eivät olleet edellisessä tarkastelussa omana luokkanaan. Nyt tutkija on nähnyt tarpeelliseksi nostaa esille, että joulun lisäksi pikkujouluissa on tsempattavaa. Pikkujouluissa ei ole hyvä tunkea liian montaa ihmistä hissiin kerrallaan. Hiuslakan tai muiden aineiden liiallinen käyttö tunnelman kohottamiseksi korostuu erityisesti pikkujoulujen aikaan.
5. (6.) KEINOSAVU (22 hälytystä)
Keinosavua ilman tulta.
Nykynuorison villitys tuntuu olevan keinosavun käyttö pikkujouluissa. Keinosavu ei ole palokunnan näkökulmasta sen parempi vaihtoehto. Palokunnan keinot eivät eroa, oli hälytyksen syy oikeaa tai keinosavua.
6. (4.) JOULUKYNTTILÄ (15 hälytystä)
Kynttilät tuovat tunnelmaa, mutta entistä harvemmin palokunnan paikalle.
Löytyykö liekkii, löytyykö tulta. Avotuli on aina tulipalon riski. Niin kotona kuin haudoillakin kannattaa katsoa mihin kynttilän virittää, ettei kontrolloidusta palamisesta tule kontrolloimatonta paloa. Myöskään savuilmaisimen alle ei kannata asettaa kynttilää.
7. (5.) JOULUKORISTEET (13 hälytystä)
Joulukoristeet ovat tippuneet niin kiinnityksistään kuin listallakin.
Jokainen joulutähteä kiinnittänyt tietää sen haasteet, joskus asian korjaamiseen on tarvittu palokuntaa. Spraymaali tuntuu olevan myös nuorison suosiossa. Jouluakin koristellaan yhä useammin suihkutettavalla maalilla, mitä palokuntakin on päässyt todistamaan.
8. (7.) JOULUKINKKU (12 hälytystä)
Joulukinkkuja paistetaan edelleen, pelastuslaitoksista todetaan.
Vaikka kinkkua paistetaan tunti per kilo, niin sekään ei kaikille kokeille riitä. Palomiesten mukaan welldone ei ole paras paistoaste joulukinkun kohdalla. Myöskään palvikopin tai saunan käyttö kinkun valmistuksessa ei tee kokkia autuaaksi.
9. (10.) JOULURUOAN HUOLIMATON VALMISTUS (7 hälytystä)
Jouluruoka kannattaa valmistaa huolella.
Joulustressi voi yllättää myös keittiössä. Palomiesten mukaan jouluvalmistelut ja itse juhlinta voivat joskus aiheuttaa väsymystä, joka ilmenee ruoanlaiton yhteydessä. Joulupuuron keitossa kannattaa välttää pohjaan polttamista.
10. (-) SAUNOMINEN (4 hälytystä)
Saunominen on noussut uutena tulokkaana listoille.
Joulusaunominen ei poikkea arkena saunomisesta. Puulämmitteisen saunan kanssa on oltava varovainen, oli sauna sitten maan päällä tai maan alla.
Näiden lisäksi usemman kuin yhden hälytyksen ovat aiheuttaneet jätkänkynttilä, ulkotuli, ilotulite, joulumyyjäisteltta, glögi, joulusiivous ja joululaulut.
Edellinen vastaava tarkastelu tehtiin vuosien 2010-2012 aineistolla. Onnettomuuksien ehkäisyn kannalta on huomattava, että glögi ja tähtisadetikku ovat tippuneet pois TOP10-listalta. Jatkossa onnettomuuksien ehkäisyssä kannattaa lisätä huomiota edelleen listalla oleviin ja sinne nousseisiin ilmiöihin.
Hyvää ja turvallista Joulua kaikille!