Opiskelijan suusta
Kuka: Janne Latsa, Insinööri (Amk) -opiskelija AmkN15, palopäällystön tutkinto-ohjelma
Olen 39-vuotias Nokialla asuva perheellinen projekti-insinööri. Perheeseeni kuuluu vaimo sekä pojat 4v ja 9v. Käyn töissä Tampereella Valmet Technologies Oy nimisessä yrityksessä, joka valmistaa paperikonekudoksia.
Opiskelin ensin kone- ja metalliteknikoksi Tampereen talouden ja tekniikan oppilaitoksessa, josta valmistuin vuonna 2000. Valmistumisen jälkeen aloitin työt Tamfeltissa tuotannon työnjohtajana. Vuotta myöhemmin vuonna 2001 aloitin insinööriopinnot aikuislinjalla työnohessa Hämeen ammattikorkeakoulussa. Tuotantotalousinsinööriksi valmistuin vuonna 2004.
Turvallisuus, pelastusala ja ihmisten auttaminen yleensä ovat kiinnostaneet minua aina. Nykyisin työn ohessa toimin myös tehdaspalopäällikkönä, apulaisturvallisuuspäällikkönä, paloilmoitinlaitteen hoitajana, ensiapuryhmän johtajana, koulutan tulityökorttia ja työturvallisuuskorttia. Harrastuksiini kuuluu palokuntatoiminta VPK:ssa ja tehdaspalokunnassa sekä ensiaputoiminta SPR:ssä, jotka myös tukevat työtäni.
Vuonna 2010 suoritin Pelastusopistolla sivutoimisen teollisuuspalopäällikön peruskurssin, jolloin kipinä mahdollisesta lisäkoulutuksesta alkoi elämään. Omakotitalon valmistumisen, vaimolle ajatuksen ”myymisen” ja lasten kasvamisen myötä mahdollisuus opiskelusta Pelastusopistolla alkoi tuntua mahdollisena. Niinpä päätin pitkän harkinnan jälkeen lopulta hakea opiskelijaksi Savonia ammattikorkeakoulun Insinöörikoulutukseen, mikä järjestetään Pelastusopistolla. Opiskelupaikan saaminen pelastusalalta tuntui hienolta ja tässä sitä nyt ollaan.
Opiskeluaika Pelastusopiston päällystölinjalla ennen monimuotovaihetta kestää 2,5 vuotta. Aikaisempi insinööritutkinto tulee edesauttamaan opiskelun suorittamista työn ohessa, koska yleisiä aineita on voinut kokonaan tai ainakin osittain hyväksi luettaa AHOT-menettelyn kautta. Ensi vuoden puolella on kuitenkin pakko hyödyntää opintovapaata tai vuorotteluvapaata opiskeluun.
Opiskelua toisella paikkakunnalla helpottaa myös Pelastusopiston tarjoama mahdollisuus asuntolassa asumiseen sekä mahdollisuus ruokailla Pelastusopiston opiskelijaruokalassa myös koulupäivän jälkeen. Syksy on ollut haasteellinen koulun, työn ja perheen yhteensovittamisessa, mutta silti se on tuntunut oikealta ratkaisulta.