XVR-johtamissimulaattori
XVR on visuaalinen 3D-toimintaympäristö, joka soveltuu vaativienkin onnettomuustyyppien pelastustoiminnan suunnittelun, johtamisen ja yhteistoiminnan harjoitteluun. Simulaatioavusteisen harjoittelun päämäärä on eri johtamisrooleissa tapahtuva oppiminen kouluttajien ohjauksessa.
Käyttö
Harjoitukset ovat oppimispelejä 3D-ympäristössä, jossa oppija käyttää liikkumiseen ja toimintaan Joystick-ohjainta. XVR:llä voidaan toteuttaa simuloituja johtamisharjoituksia miltei kaikissa tunnetuissa onnettomuustyypeissä ja niiden esiintymisympäristöissä. Harjoitukseen osallistuvat henkilöt liikkuvat ympäristössä ”avattarensa” (roolihenkilön mallinnettu hahmo) avulla ja näkevät toisensa sekä toimintaan osallistuvat muut toimijat, joita ohjaa harjoituksen ohjaushenkilöstö.
Onnettomuuden kuvaukseen ja kehittymiseen käytetään erilaisia savu-, liekki-, kaasu-, räjähdys- ym. animaatioita. Myös näkymätöntä uhkaa, kuten säteilylähdettä voidaan mallintaa. Kulkuvälineinä voidaan käyttää lukuisia tavallisia ajoneuvoja, pelastus-, poliisi-, ensihoito- yms. pelastusajoneuvoja sekä vesikulkuneuvoja, helikoptereita tai ilma-aluksia.
Käyttäjät
XVR soveltuu kaikkien pelastustoimintaan sen eri vaiheissa osallistuvien henkilöiden ja organisaatioiden koulutukseen. XVR:lle on mallinnettu lukemattomia ”avattaria” eli pelihahmoja tärkeimpien viranomaistoimijoiden ja heidän erilaisten roolihenkilöiden esittämiseen (esim. pelastus, ensihoito, poliisi, raja, sotilas). Lisäksi mallinnettuina on maantieliikenteen, vesiliikenteen, ilmailun, teollisuuden ym. toimijoiden roolihenkilöitä ja satoja muita ihmishahmoja. Onnettomuuden altistamille voidaan määritellä vammakuvaus, jonka perusteella potilaiden luokittelu voidaan toteuttaa. Potilaiden siirrot onnettomuuskohteella ja kuljetus edelleen hoitolaitokseen toteutuu käytettävissä olevien resurssien mukaan.
XVR soveltuu myös oppimateriaalin tuottamiseen ja pelastustoiminnan tutkimukseen. Sen avulla voidaan toteuttaa havainnollisia videoita erilaisten ilmiöiden esittämiseksi ja niiden välisten yhteyksien tutkimiseksi.

Katso esittelyvideo
