Pelastustoiminnan johtaminen
Pelastusopistolla on kehitetty simulaatio-opetusta ja siihen liittyvää virtuaalista toimintaympäristöä pelastustoiminnan johtamistaidon oppimisen edistämiseksi. Ympäristö koostuu erilaisista laite- ja ohjelmistokomponenteista. Viestinnässä käytetään oikeaa tai simuloitua viranomaisradioverkkoa ja erilaisia tietoteknisiä sovelluksia johtamisen apuna, esimerkiksi tilannekuvan ylläpitämiseen ja jakamiseen. Harjoitukset suunnitellaan ja toteutetaan tietotekniikkaa hyödyntäen todentuntuisten onnettomuustilanteiden simuloimiseksi. Simulaatioavusteisella koulutuksella voidaan lisätä koulutus- ja harjoitusmotivaatiota ja synnyttää riittävää immersiota oppijoissa. Pelastusopiston ensihoito- ja hätäkeskussimulaattorien yhdistäminen osaksi johtamisharjoituksia lisää vuorovaikutusta opetushenkilöstön välillä ja edistää pedagogista keskustelua. Myös oppilaitosten ja viranomaisten välistä vuorovaikutusta voidaan lisätä ja löytää uusia pedagogisia vaihtoehtoja yhteistoiminnan harjoitteluun.
Verkottunut simulaatioharjoitus voidaan toteuttaa jakamalla yhteistoimintaharjoitus ja siihen liittyvät simulaatiot internetin välityksellä. Näin voidaan toteuttaa reaaliaikainen harjoitus kaikkien yhteistoimintaan osallistuvien kesken, heidän olinpaikastaan riippumatta. Viranomaisradioverkon käyttö viestinnässä ei ole sidottu olinpaikkaan ja internetin hyödyntäminen vähentää liikkumistarvetta. Osallistumiskynnys koulutukseen madaltuu, kun osallistujat voivat toimia omilla toimipaikoillaan. Harjoitukset voivat olla toteutuskustannuksiltaan ja rakenteeltaan keveitä ja niissä keskitytään pelastustoiminnan johtajien sekä esikuntahenkilöstön yhteistoiminnan tehostamiseen ajankohtaisten tai tärkeiksi arvioitujen onnettomuustilanteiden ratkaisemiseksi. Kustannuksia säästyy, koska harjoituksissa ei tarvita kaluston tai henkilöstön liikuttelua.
Onnettomuuksien ehkäisy- ja turvallisuuskoulutuksessa voidaan käyttää simulaatioita jotka voidaan laatia myös interaktiivisiksi. Oppimisympäristö tarjoaa myös toimivan testausympäristön tutkimus- ja kehittämiskäyttöön. Simulaatioavusteinen oppiminen ei kuitenkaan poista tarvetta järjestää yhteisiä toiminnallisia harjoituksia, joissa osapuolet ovat konkreettisesti yhdessä. Johtamistilanteet ovat toiminnallisesti vaativia ja osaaminen arvioidaan monipuolisesti.
