Paloteatteri
Pelastusopiston harjoitusalueen huoltorakennuksen yhteydessä sijaitsee vuonna 2005 rakennettu, palon kehittymisen ja paloteknisten laitteiden toiminnan havainnollistamiseen tarkoitettu simulaatiotila, Tulipaloteatteri. Paloteatteri on tila, johon kuuluu noin 45-paikkainen auditorio, polttotila ja laitetila. Sen alkuperäisenä toiminta-ajatuksena on ollut havainnollistaa palon kehittymistä, erilaisten rakennusmateriaalien käyttäytymistä ja paloteknisten laitteiden toimintaa, turvallisissa olosuhteissa seuraten.
Polttotilassa tehtäviä koepolttoja voidaan katsella auditorion puolelta, palolasien takaa turvallisesti, tavallaan teatterityyppisesti. Paloteatterin varustukseen kuuluu demopolttojen lämmön- ja ajanmittaus, savumäärän arviointi paloilmaisimien avulla, yleisimmät käytössä olevat paloilmoitinjärjestelmien ilmaisimet, sekä kolme kiinteästi asennettua sammutusjärjestelmää: vesisprinkleri, Softex-kalvovaahtojärjestelmä ja Hi-Fog-vesisumusammutusjärjestelmä. Lisäksi paloteatterissa on koneellinen savunpoistolaitteisto.
Paloteatteria käytetään tällä hetkellä huoneistopalon kehittymisen opetuksessa palon kehittymisen havainnollistamiseen, pelastustoiminnan opetuksessa savutuuletuksen havainnollistamiseen, rakenteiden palotekniikan opetuksessa teoriaa tukeviin kokeisiin ja paloteknisten laitteiden opetuksessa niiden toiminnan mallintamiseen ja havainnointiin.
Paloteatteri on tärkeä, elävä havainnollistamis- ja mallinnuspaikka. Sen käyttöä pyritään laajentamaan, lisäämään ja kehittämään koko ajan.
Paloteatterin simulaattorikäyttö:
- Huoneistopalon kehittymisen mallintaminen.
- Savun muodostumisen ja palokaasujen käyttäytymisen mallintaminen.
- Palokunnan savutuuletuksen mallintaminen.
- Palonilmaisulaitteiden ja sammutuslaitteistojen toiminnan, nopeuden ja tehon havainnollistaminen.
- Savunpoiston merkityksen sekä savunpoistolaitteiden toiminnan ja tehon havainnollistaminen.
- Esimerkkejä paloteatterin mahdollisesta tulevasta, nykyistä monipuolisemmasta, tehokkaammasta sekä useampia ammattialoja integroivasta ja hyödyntävästä käytöstä voisivat olla:
- Erilaisten rakennusmateriaalien palamisen havainnollistaminen
- Laskennallisesti mitoitettujen ja suunniteltujen rakenteiden kokeellinen polttaminen ja tulosten vertailu laskentaan.
- Tyypillisten paloa osastoivien seinärakenteiden polttaminen, sekä niiden käyttäytymisen ja palonkeston vertaaminen niiden testeissä saamiin arvoihin.
- Tärkeiden paloteknisten rakenteiden tarkoituksen ja merkityksen havainnollistaminen niiden tekijöille, kuten rakennusalan opiskelijoille.
- Paloteknisten laitteiden toiminnan ja käytön havainnollistaminen turvallisuusalan perustutkinnon opiskelijoille, jotka sijoittuvat esimerkiksi vartijan tehtäviin ja ovat merkittävässä roolissa suurten yleisötilojen (kauppakeskukset ym.) turvallisuudessa.