Palotarkastussimulaattori
Pelastusopistolla on onnettomuuksien ehkäisyn opetukseen liittyen kehitetty virtuaalista, tietokoneavusteista palotarkastussimulaattoria vuoden 2009 aikana. Perusajatuksena simulaattorissa on se, että oppija voi virtuaalisesti liikkua valokuvien avulla mallinnetuissa rakennuksissa sisätiloissa huoneesta toiseen tai tehdä rakennuksen ulkopuolisen kierroksen ja havainnoida asioita palotarkastuksen, riskien kartoituksen, riskien arvioinnin tai paloturvallisuusvalistuksen näkökulmasta. Halutessaan oppija voi simulaattorissa myös tarkastella tarkemmin havaitsemiensa riskien tai esimerkiksi teknisten asennusten yksityiskohtia.
Palotarkastussimulaattoria voidaan pedagogisesta näkökulmasta pitää eräänlaisena oppimispelinä, jossa oppija voi harjaannuttaa tai testata osaamistaan ja ikään kuin kilpailla itsensä kanssa virtuaalipalotarkastusten onnistumisessa. Oppimispelityypiltään se vastaa lähinnä simulointipeliä.
Alustana simulaattorissa toimii pelastustoiminnan johtamisen opetuksessakin jo pidempään käytössä ollut FireStudio-simulointiohjelmisto, jonka päälle palotarkastussovellus on rakennettu. Palotarkastussimulaattorissa pyritään hyödyntämään onnettomuuksien ehkäisyn opetuksen ns. ”valokuvapankkia” virtuaalimaailmassa. Onnettomuuksien ehkäisyn opetustiimillä on palotarkastuksen, rakenteellisen paloturvallisuuden ja paloteknisten laitteiden opetukseen liittyen yli 2000 digivalokuvan materiaalipankki, jota hyödyntämällä FireStudion päälle voidaan rakentaa erilaisia muunneltavissa olevia mallirakennuksia virtuaalisten palotarkastusten kohteiksi.
FireStudio -simulaattoriin on mahdollista luoda valokuvaketjujen avulla mallirakennuksia, joissa kiertämällä ja yksityiskohtia tarkastelemalla opiskelija voi tulevaisuudessa tehdä joko ohjattuja tai omatoimisia palotarkastusharjoituksia ja samalla raporttina tarkastuksestaan täyttää esimerkiksi Moodle-verkko-oppimisympäristön kautta sähköistä palotarkastuspöytäkirjalomaketta.
Hyödyntäminen
Palotarkastussimulaattoria voidaan hyödyntää onnettomuuksien ehkäisyssä kaikkien ammattikurssien perusopetuksessa sekä täydennyskoulutuksessa ainakin palotarkastuksen, turvallisuusvalistuksen ja -koulutuksen, rakenteellisen paloturvallisuuden sekä paloteknisten laitteiden opetuksessa. Simulaattorin avulla oppilaiden palotarkastusrutiinia ja riskien havainnointia voidaan harjaannuttaa sekä opittua itsetestata. Yhtenä visiona ja haasteena tulevaisuudessa on myös ajatus pystyä järjestämään muunneltavat, reaaliaikaiset näyttökokeet simulaattorin avulla. Näissä näyttökokeissa opettaja voisi vaihdella simuloitavaa ympäristöä jopa oppijan toiminnan mukaan kokeen aikana.
Simulaattorin kehitystyötä on tarkoitus jatkaa siten, että käyttökokemusten pohjalta säädetään jonkin verran simulaatioiden perusrakennetta ja lähdetään sen jälkeen laajentamaan simulaattoria mallintamalla siihen uusia kohteita. Tarkoitus on edetä mallinnuksessa maatilaympäristön kautta kohti suurempia ns. erityiskohteita, esimerkiksi teollisuusrakennuksia tai liiketiloja.
Yhtenä jatkovisiona tulevaisuudessa on myös rakenteellisen paloturvallisuuden, palotarkastuksen ja pelastustoiminnan johtamisen opetuksen yhdistäminen tuon FireStudio-simulaattorin avulla tavalla, jolla ne yhdistyvät käytännön työelämässäkin. Tällöin opiskelija saisi tuntuman mallinnetun rakennuksen paloturvallisuusratkaisuihin tutustumalla sen pohjapiirroksiin ja itse rakennukseen simulaattorin avulla, saisi kohdetuntemusta rakennuksesta virtuaalisen palotarkastuskierroksen aikana ja sen jälkeen voisi yhdistää nämä tiedot pelastustoiminnan johtamisen harjoituksissa tuossa samassa rakennuksessa.



