Ensihoidon simulaatio-oppimisympäristö
Pelastusopistolla on kehitetty ensihoidon simulaatio-oppimista opiston alkuajoista lähtien. Harjoitusalue ja sen suomat mahdollisuudet toteuttaa simuloituja potilastilanteista ovat erinomaiset. Tämän rinnalle on opiston kampusalueelle rakennettu vuonna 2005 ensihoidon simulaatio-oppimisympäristö.
Nimestään huolimatta meidän simulaatio-ympäristössä voidaan toteuttaa monia muitakin simulaatioharjoitteita kuin ensihoidon. Tyypillisin ympäristö toki on ensihoidon koti- ja vammaympäristö, mutta tila on toiminut mm. palvelutalona, psykiatrisena hoitolaitoksena, sairaalan ensiapualueena, vuodeosastona jne.
Simulaatio-oppimisen määrittelyä
Ensihoidon simulaatio-oppiminen on opetusmenetelmällinen kokonaisuus, jonka avulla pyritään edesauttamaan opiskelijan sisäisen mallin syntymistä työtehtävissä tarvittavasta turvallisesta ja tarkoituksenmukaisesta toimintamallista korostaen itsearviointia ja myönteistä palautteenantoa.
Simulaatio-oppimisen takana on konstruktivistis-realistis-kokemuksellinen oppimiskäsite, jonka mukaan opiskelija rakentaa oppimistaan aiempien kokemusten päälle arvioiden oppimistaan itse. Opettaja toimii tarvittaessa kuitenkin turvana ja realisminvartijana; oppimista ei voi jättää kokonaan opiskelijan varaan ja opiskelija ei saa jäädä heitteille. Kokemuksellisuus tulee näkyviin parhaiten jo työssä olleiden oppimistilanteissa, jolloin he voivat tuoda vuorovaikutuksellisesti oman vahvan osaamisensa mukaan oppimistapahtumaan.
Simulaatio-oppimistapahtumasta voidaan puhua kun…
- Tapahtumalle on laadittu tavoitteet ja niitä palveleva simulaation toteutussuunnitelma
- Jäljitellään / mallinnetaan oikeaa vastaavaa toimintaa ja toimintaympäristöä
- Simulaatioharjoite pyritään toteuttamaan keskeytyksettä
- Harjoitteen kuvaa ja ääntä voidaan tallentaa ja käyttää oppimiskeskustelun tukena
- Tapahtuma sisältää kolme selvästi toisistaan erottuvaa vaihetta:
- Osallistujien aktivointi, briefaus
- Simulaatioharjoite
- Oppimiskeskustelu
Simulaatio-oppimisympäristön tilat
Simulaatio-oppimisympäristömme jakaantuu kolmeen eri tilaan, jotka on esitelty seuraavaksi. Seurantatila on avattavalla väliseinällä eroteltu simulaatioympäristön isommasta luokkatilasta ja muuta osaa luokkatilasta käytetään esimerkiksi simulaatioiden aikana valmistautumistilana. Väliseinän avaamalla saamme käyttöön ison luokkatilan esimerkiksi ensihoidon tilannejohtamisen karttaharjoitusta varten, simulaatio-ohjaajakurssin tarpeiden mukaan tai vaikka normaalia luokkaopetusta varten.
Simulaatiotila
Simulaatiotilassa opiskelijat toimivat mahdollisimman oikeankaltaisessa ympäristössä. Simulaatiotilassa on kodinkaltainen ympäristö ja ns. vammaympäristö, johon voidaan rakentaa erikaltaisia vammatilanteita. Tilannekuvan ja tapahtumatietojen selkeyttämiseksi voidaan käyttää video-, ääni- ja kuvamateriaalia sekä erilaista rekvisiittaa (kypärät, polkupyörä, tikkaita, rakennusmateriaalia, yms.).
Simulaatiotila voidaan lavastaa myös esimerkiksi hoitolaitoksen toimenpidehuoneeksi tai potilashuoneeksi, jolloin myös hoitolaitosten henkilöstö voi tilassa harjoitella. Simulaatiotilassa voidaan tallentaa ääntä ja kuvaa.
Simulaatiotilassa toimivat yleensä ainoastaan simulaatiota suorittavat henkilöt, jotta tilanne vaikuttaisi mahdollisimman oikeankaltaiselta. Potilaana voi olla opiskelija, opettaja, potilasnäyttelijä sekä erilaiset potilassimulaattorit. Potilassimulaattoreilla voidaan tilannekuva luoda lähes samanlaiseksi kuin oikealla potilaalla. Simulaattorin hengityksen ja verenkierron tila on melko kattavasti arvioitavissa, hengitystieongelmat voidaan simuloida kohtuullisen pitkälle, potilas puhuu ja vastailee tai ääntelee tilanteeseen sopivalla tavalla, jne.
Kaikki suoraan potilassimulaattorista mitattavissa ja selvitettävissä olevat oireet ja löydökset ilman ulkopuolelta tulevia opettajan antamia tietoja, vaikuttavat tilannekuvan aitouteen.
Ohjaustila
Simulaation ohjaustilassa työskentelee simulaatioiden aikana vähintään kaksi opettajaa, joista toinen ohjaa potilassimulaattorin toimintoja tai potilasnäyttelijää esim. Virven (viranomaisverkon päätelaite) avulla ja toinen itse simulaatiota antaen simulaatiohuoneeseen tarvittavia lisätietoja kaiuttimen, puhelimen tai Virven kautta.
Seurantatila
Seurantatilassa ovat simulaation aikana toimintaa seuraamassa ne opiskelijat, jotka eivät ole itse suoritusvuorossa (Studioyleisö). Näin he voivat keskenään kommentoida toimintaa häiritsemättä itse simulaatiotapahtumaa. Mahdollisuuksien mukaan seurantahuoneessa on simulaation alkuvaiheessa kolmas opettaja, joka voi tarpeen mukaan liittyä myöhemmin tilanteeseen esimerkiksi ensihoidon tilannejohtajan tai kenttäjohtajan roolissa.
Simulaation aikana nähdään ja kuullaan reaaliaikaisesti, mitä simulaatiotilassa tapahtuu. Potilassimulaattorin monitorointitiedot näkyvät seurantahuoneessa ja potilasasiakirjat sekä esim. ekg:t ovat myös saatavilla.
Simulaation jälkeen kokoonnutaan tähän huoneeseen oppimiskeskusteluun, johon osallistuvat simulaation suorittajat, studioyleisö sekä simulaatiota ohjanneet opettajat. Oppimiskeskustelu toteutetaan ennalta suunnitellulla strukturoidulla tavalla myönteistä palautteenantoa ja opiskelijoiden itsearviointia korostaen.
Harjoitusten suunnittelu
Harjoitusten suunnittelu toteutetaan kunkin opiskelijaryhmän tai esimerkiksi ammatillisen täydennyskoulutusryhmän mukaan. Harjoitteiden oppimistavoitteet suunnitellaan huolellisesti osaamisperusteisesti esimerkiksi Bloomin tavoitetaksonomian mukaan. Näiden tavoitteiden ohjaamina rakennetaan simulaatioharjoitteet siten, että tavoitteisiin on mahdollisuus päästä harjoitteen aikana ao. kohderyhmällä.
Harjoitukset ovat huolellisesti valmisteltuja ja harjoituksen rakenne, lavastus, tilanne- ja potilaskuvaus sekä oheismateriaali palvelevat kunkin harjoitteen tavoitteen asettelua.
Katso kohteen esittelyvideo
Katso kuvagalleria »
Lisä- ja täydennyskoulutusta simulaatioympäristössä
Ensihoidon koulutustiimi järjestää simulaatio-oppimista hyväksi käyttäen lisä- ja täydennyskoulutusta tilaajan tarpeiden mukaan räätälöitynä.
Koulutus voidaan toteuttaa joko kokonaan simulaatio-oppimisympäristössä tai tämän ohella myös harjoitusalueen fasiliteetteja hyödyntäen.
Toteutamme myös simulaatio-ohjaajakoulutusta vuosittain keväällä ja syksyllä avoimena kurssina tai tarvittaessa erikseen tilaajalle räätälöitynä.
Tutustu tarkemmin täydennys- ja lisäkoulutustarjontaamme: Ensihoidon koulutustiimi täydennyskouluttaa »