Pelastusalan ydinviestiä vahvistetaan laajalla joukolla
Strategisella viestinnällä vaikuttavuutta pelastustoimeen -hanke käynnistyi Pelastusopistolla
Pelastustoimen yhteistä viestintää sekä vahvempaa näkyvyyttä ja vaikuttavuutta tuetaan valtakunnallisella koulutus- ja kehittämishankkeella, joka käynnistyi Pelastusopistolla 1.8.2020. Hankkeessa tuotetaan konkreettisia työkaluja toimialan viestinnän pitkäjänteisen suunnittelun, toteutuksen, arvioinnin ja kehittämisen tueksi.
Pelastusopistolla on käynnistynyt Palosuojelurahaston rahoittama pelastustoimen yhteisen viestinnän kehittämishanke. Hanke toteutetaan laajassa yhteistyöverkostossa, johon kuuluu pelastuslaitosten, pelastuslaitosten kumppanuusverkoston, valtionhallinnon, oppilaitosten ja pelastusalan järjestöjen edustajia.
– Hankkeen tavoitteet ovat konkreettisia ja pelastusalan arkeen sidottuja, kertoo hankkeen projektipäällikkö, tutkija Aino Harinen Pelastusopistosta. Hankkeessa tuotetaan viestinnän koulutuksia, webinaareja, valmennusta ja mentorointia sekä toimialan viestinnän toteutuksessa hyödynnettävää materiaalia, ohjeistuksia ja muita yhteisiä työkaluja. Tavoitteena on vahvistaa pelastusalan sisäistä ja ulkoista viestintäyhteistyötä sekä tarjota mahdollisuuksia verkostoitumiseen, vertaistukeen ja -oppimiseen. Yhtenä tärkeänä tavoitteena on vahvistaa alan viestinnän vaikuttavuuden arviointia tuottamalla viestinnän arvioinnin koulutuksia, yhtenäistämällä arvioinnin käytäntöjä ja tuottamalla yhteisiä mittareita vaikuttavuuden arviointiin. Hankkeen tuloksia voidaan hyödyntää myös toimialan koulutuksen kehittämisessä ja opetussuunnitelmatyössä.
Hanke alkaa toimialan viestinnän nykytilaa ja tarpeita kartoittavalla kyselyllä ja avoimella työpajalla 2.10.2020. Tämän jälkeen käynnistyvät hankkeen työryhmätapaamiset ja työpajat, koulutukset, webinaarit ja valmennukset, jotka ovat avoimia kaikille toimialan viestinnän kehittämisestä kiinnostuneille. Koronatilanteen kehittymistä ja siihen liittyviä ohjeistuksia seurataan tiiviisti, ja hankkeen tapahtumat toteutetaan voimassa olevan tilanteen mukaisesti, terveys- ja turvallisuusnäkökulmat huomioiden. Lähtökohtaisesti tapahtumat on varauduttu toteuttamaan ainakin syksyn 2020 osalta täysin virtuaalisesti. Yhteisiä viestintämateriaaleja työstetään ja hyviä käytäntöjä jaetaan hankkeen työpajoissa ja verkkoalustoilla.
Hankkeen toiminnasta ja tilaisuuksista viestitään sen verkkosivulla sekä sosiaalisessa mediassa tunnisteella #ViVaPe. Hankkeen tuloksia, kokemuksia ja tuotoksia esitellään loppuraportissa ja hankkeen päätösseminaarissa tammikuussa 2022.
Lisätietoja:
Pelastusopisto, tutkija Aino Harinen, aino.harinen@pelastusopisto.fi, puh. 0295 453 531