Palosuojelurahaston vuoden 2019 Innovaatiopalkinnon jaetun ensimmäisen palkinnon saivat Pelastusopiston erikoistutkija Marko Hassinen sammutustähystimen kehittämisestä sekä palomies Kalle Kuparinen Keski-Uudenmaan pelastuslaitokselta sammutus- ja raivaustyöskentelyyn käytettävästä seinätuesta.
Sammutustähystin vähentää henkilöstön altistumista ja tehostaa savusukellustyötä
Marko Hassisen kehittämän sammutustähystimen avulla voidaan rakennuksen ulkopuolelta tutkia sammutettavaa kohdetta ja etsiä alkupaloa sekä tilassa mahdollisesti olevia pelastettavia henkilöitä.
– Idea sai alkunsa sen pohtimisesta, miten savusukeltamisen aiheuttamia altistuksia voisi vähentää. Ajatuksena oli vähentää itse savusukellusta, jolloin altistukset vähenevät sitä mukaa, kertoo Hassinen. Menetelmiä ulkopuolelta sammuttamiseen on jo olemassa, mutta niiden vaikutus on vaikea todentaa ilman näkyvyyttä.
Sammutustähystintä käytettäessä rakennuksen seinään tai esimerkiksi oveen tai ikkunan karmiin tehdään kohteen tarkastuksessa pieni reikä, josta sammutustähystimen tähystinosa viedään palavaan tilaan. Hassinen on rakentanut laitteen sekä ohjelmoinut sovelluksen, jolla sammutustähystintä voidaan liikuttaa. Sovellus toimii mobiililaitteessa, jolloin tähystimen käyttö ei sido henkilöstöresurssia. Tähystimen kärki kääntyy kohteessa vapaasti, joten koko huonetila voidaan tarkastaa tähystämällä.
– Koska sammutus voidaan tehdä rakennuksen ulkopuolelta, vähenee henkilöstön altistuminen savukaasuille ja kuumuudelle olennaisesti. Lisäksi sammutustähystin parantaa työturvallisuutta. Palavaan tilaan ei tarvitse mennä sisälle, ennen kuin se on jäähtynyt ja tuuletettu, kertoo Hassinen.
Sammutustähystimen päässä on lämpökamera, joka välittää kuvaa palavasta kohteesta sammuttajan käytössä olevaan päätelaitteeseen. Lämpökameran avulla sammutusvesi voidaan kohdentaa suoraan palopesäkkeisiin ja palokaasuihin. Vedellä sammutetaan vain todennettuja kuumia kohteita huoneistosta, jolloin käytetty vesi tilassa höyrystyy ja tehostaa sammuttamista. Tämän ansiosta vesivahingot ja ympäristöongelmaksi todettu sammutusvesi vähenevät huomattavasti.
– Sammutustähystimessä parasta on, että tehokas sammutustyö on mahdollista aloittaa vähäiselläkin henkilöstöllä. Tähystimen avulla yksikin sammuttaja pystyy tehokkaaseen sammutustoimintaan eikä häneltä vaadita pelastussukelluskelpoisuutta, Hassinen selventää.
Innovaatio parantaa paloturvallisuutta myös haja-asutusalueilla, sillä tehokas sammutustyö voidaan aloittaa turvallisesti heti ensimmäisen yksikön saavuttua kohteeseen.
Lisätietoja
- Erikoistutkija Marko Hassinen, puh. 0295 453 423
- Sisäministeriön tiedote >>
- Sammutustähystimen esittelyvideo (YouTube) »