Pelastusopiston palopäällystön koulutusohjelmasta pian valmistuva Outi Salo suoritti viimeisen työharjoittelujaksonsa sisäministeriön pelastusosastolla. Viikon aikana Outi ehti tutustua moneen sisäministeriöläiseen. Lue Outin fiilikset työharjoittelujakson onnistumisesta.
”Hei, olen Outi Salo Oulusta, ei kun Keravalta”. Muutin juuri Keravalle, ja on ollut totuttelemista vaikka missä asioissa. Opiskelen Kuopiossa Pelastusopistolla palopäällystön koulutusohjelmassa, jonka suorittaminen on loppusuoralla. Olen suorittanut työharjoitteluja monipuolisesti, jotta saisin mahdollisimman monipuolisen kuvan siitä, mitä pelastustoiminta ja viranomaisyhteistyö käytännössä ovat Suomessa. Olen ollut erittäin tyytyväinen valintaani. Sisäministeriön toiminta on kiinnostanut minua jo pitemmän aikaa, minkä vuoksi halusin sinne myös harjoitteluun.
Sosiaalisena persoonana mietin, että mitenhän viihdyn sisäministeriössä, kun mielikuva siellä työskentelystä oli jokseenkin seuraavanlainen: virkapuvussa, yksin, pienessä työhuoneessa, klo 8-16, koneella kirjoittelua ja muutama kuiva kokous ja sitten kotiin. Näin jälkikäteen mietittynä en edes osaa sanoa, mistä mielikuva on tullut. Todellisuudessa ei ole ollut hajuakaan, mitä täällä tehdään. Koulussa lähinnä on opetettu ”Sisäministeriö johtaa, ohjaa ja valvoo pelastustointa”, mutta mitä se käytännössä tarkoittaa on ainakin minulle jäänyt pimentoon.
Todellisuus pelastusosastosta oli aivan toisenlainen. Muutama ensimmäinen päivä meni vain ihmetellessä sitä, kuinka mukavia ja avoimia persoonia koko osasto on täynnä. Sitten loppuviikosta siitä pääsi jo nauttimaan. Työskentely-ympäristö on mitä hienoin, yhteistoimisto jne. Sain tutustua kaikkien pelastusosaston yksiköiden toimintaan. Vaikea kuvailla, kuinka mielenkiintoista se oli. Kotona ei jäänyt epäselväksi, viihdyinkö työharjoittelussa vai en.
Kaikkien yksiköiden toiminnan voisi liittää jotenkin näkyvämmäksi Pelastusopistoon opetukseen esimerkiksi sisäministeriön virkamiesten luennoilla. Pelastustoimen palvelut -yksikön toimintaa rakenteelliseen paloturvallisuuteen ja palotarkastukseen. Oikeusyksikön toimintaa hallinnon opintoihin. Kansainväliset asiat -yksikön toimintaa ruotsin ja englannin kielenopintoihin. Ohjausyksikön toimintaa riskienhallinnan opetukseen. Siviilivalmiusyksikön toimintaa varautumisen opetukseen. Unohtamatta palosuojelurahaston toimintaa. Tai vastaavasti päällystökurssi voisi tulla vierailulle sisäministeriöön ja pelastusosaston yksiköt esittelisivät toimintaansa sen kautta. Uskoisin tämän lisäävät tietämystä sisäministeriön pelastusosastosta, ja sitä kautta kohti yhtenäisempää pelastustoimea.
Viranomaisyhteistyö on kiinnostanut minua eniten tällä alalla. Pääsin tutustumaan sisäministeriön eri työryhmien toimintaan, joissa mukana olivat kaikki sisäministeriön eri osastot. Jos rehellisesti puhutaan, olin haltioissani. Se oli juuri sitä, mitä olen halunnut työkseni tehdä. Toivottavasti tulen työkseni myös tällaista viranomaisyhteistyötä tekemään.
Useamman virkamiehen kanssa oli puhetta siitä, että ”harvoin meitä virkamiehiä taputellaan kentällä selkään hyvin tehdystä työstä”. Oma asenteeni pelastusosastoa kohtaan on muuttunut valtavasti, kun sain oikeasti tietää, mitä siellä tehdään. Siellä tehdään paljon asioita, jotka eivät suoranaisesti näy kentälle.
Haluan kiittää mukavasta ja antoisasta työharjoittelusta erityisesti Jouni Pousia, joka mahdollisti tämän työharjoittelun minulle. Suuri kiitos myös teille, jotka annoitte minulle työaikaanne ja esittelitte työtehtäviänne. Sisäministeriön toiminta vaikuttaa mielenkiintoiselta ja ammattitaitoiselta, minkä vuoksi en epäile hetkeäkään laittaa työhakemusta vetämään, jos sopiva paikka tulee auki.
Mukavaa kevättä kaikille! 🙂
Yhteistyöterveisin Outi Salo