Onnettomuuksien ehkäisyn opetuksen tavoitteena on lisätä osaamista riskienhallinnasta, riskienhallintakeinoista ja ohjata muiden tahojen turvallisuusriskien hallintaa. Pelastuslaitoksilla pelastusviranomaiset tekevät yhteistyötä muiden viranomaisten sekä yhteisöjen ja asukkaiden kanssa onnettomuuksien ehkäisemiseksi. Pelastusviranomaiset ohjaavat ja neuvovat tulipalojen ja muiden onnettomuuksien ehkäisemistä ja opastavat toimimaan oikein erilaisissa onnettomuus- ja vaaratilanteissa.
Onnettomuuksien ehkäisyn opetus Pelastusopistolla
Pelastusopistolla onnettomuuksien ehkäisyä opetetaan monipuolisesti teoriaopetuksesta käytännön harjoitteisiin, jotta opiskelijat ymmärtävät asian säädöksien edellyttämästä näkökulmasta ja osaavat soveltaa sitä käytännössä. Luokkatiloissa teoriaopetus tapahtuu nykyaikaisia menetelmiä hyödyntäen. Riippuen aiheesta ja paikasta opetus sisältää aika ajoin paljon keskustelua, jonka merkitys on suuri oppimisen ymmärtämisen ja eri näkökulmien huomioimisen kannalta. Opiston muita tiloja pyritään hyödyntämään mahdollisimman kattavasti mm. laitetekniikan harjoitteissa. Eri rakennuksissa järjestetään mm. paloilmoitinlaitteiston paikantamisharjoituksia, joissa simuloidaan laitteistolle hälytyksiä ja oppilaat etsivät kiinteistöstä hälyttävät ilmaisimet tai painikkeiden kautta tulleet hälytykset. Harjoituksena äärimmäisen tärkeä, koska pelastusviranomaisten on löydettävä hälyttävä paloilmaisin nopeasti ja luotettavasti. Harjoitus on myös turvallisuusviestinnän näkökulmasta tärkeä, koska pelastusviranomaisten on myös pystyttävä opastamaan ja neuvomaan kiinteistössä työskenteleville henkilöille sama asia, jotta henkilökunta pystyy paikantamaan, mistä hälytys johtuu ja tarvittaessa pelastamaan vaarassa olevat. Unohtamatta sitä, että pelastuslaitokselle on ensiarvoisen tärkeää tietoa paloilmoitinkeikoilla, onko kohteessa oikea tulipalo, jotta tarvittaessa miehistöä ja kalustoa hälytetään lisää. Turvallisuusviestinnän opetus on myös monipuolista teoriaa ja käytännön harjoitusta sisältävää. Opiskelijat opettelevat mm. järjestämään erilaisia turvallisuuskoulutuksia nykyaikaisin menetelmin mm. tekemällä erilaisia koulutusvideoita, joissa tavoitteena on mm. oppia toimimaan oikein erilaisissa vaaratilanteissa sekä tunnistamaan ja ehkäisemään mahdollisia vaaratilanteita. Pelastuslaitosten tehtäviin kuuluu olennaisesti myös valvontatyö, johon on perinteisesti haettu tuntumaa tarkastusharjoituksilla. Tyypillisesti harjoituksia pidetään myymälärakennuksissa, teollisuuskohteissa, jakeluasemilla ja maatiloilla, eli sellaisissa kohteissa, jotka palvelevat opiskelijoita mahdollisimman hyvin työelämää varten.
Etäopetus haastaa ja antaa uusia mahdollisuuksia
Keväällä opetusta muutettiin niiltä osin kuin mahdollista etäopetukseksi, luennot toteutettiin Skype-yhteydellä, jossa pyrittiin esittämään se, mikä oli järjestelmän kautta mahdollista. Skype-yhteydellä opettaminen oli lähinnä ppt-esityksiä ja materiaalien soveltavaan esittämiseen etsittiin ratkaisuja. Esimerkiksi rakennuspiirustusten esittely Skypen välityksellä oli hieman hankalaa, koska läppärin kuvaruutuun mahtuu vain pieni osa piirustusta ja kokonaisuuden hahmottaminen on haastavampaa verrattuna paperisiin piirustuksiin. Valvontatyön harjoittelussa käytettiin hyväksi tuotettuja palotarkastussimulaattoreita, jotka ovat käytännössä kuvakokoelmia tarkastettavasta kohteesta ja tarkoituksenmukaiseen järjestykseen sijoitettuna mallintavat palotarkastuksen kulkua. Kuvien avulla tehtiin havaintoja, minkälaisella mallilla asiat kohteessa olivat. Simulaattorit tukevat hyvin valvontatyön harjoittelua, mutta paikan päällä suoritettava harjoitus on rakentavampi, kun vuorovaikutus tulee mukaan ja kokonaisuus hahmottuu paremmin.
Kevään aikana opetuksen toteutuksen muuttuessa kartoitettiin myös uusia tarpeita ja ideoita oppimisen tueksi ja edistämiseksi. Jatkossa on hyvä lisätä vaihtoehtoja harjoituksiin ja toteuttaa erilaisia esimerkkejä uusia menetelmiä hyödyntäen, mm. 3D- mallintaminen- ja virtuaalitodellisuus. Turvallisuusviestinnän osalta heräsi ajatus, voisiko opistolla olla eräänlainen “Safety room”, jossa yhteen huoneeseen on koottukampuksen turvallisuuteen liittyvät asiat. Aika näyttää, millaisia uudistuksia tulee ja toteutuuko “Safety room”