Millaista turvallisuusviestintää eri pelastustoimen alueilla tehdään? Kuinka hyödylliseksi asiakkaamme kokevat turvallisuusviestinnän ja millaista keskustelua viestintä herättää? Miten kotitalouksien, yhteisöjen ja yritysten turvallisuuskulttuuri kehittyy pelastustoimen alueilla? Miten onnettomuuksien ja vahinkojen määrä kehittyy eri pelastustoimen alueilla? Kuinka usein onnettomuudet aiheuttavat vahinkoja?
Vastauksia muun muassa näihin kysymyksiin voisi tarjota aiempaa kokonaisvaltaisempi malli turvallisuusviestinnän vaikuttavuuden arvioimiseksi. Esimerkki tällaisesta mallista on esitelty tuoreessa julkaisussa pelastuslaitosten turvallisuusviestinnän vaikuttavuuden arvioinnista. Julkaisuun voit tutustua tarkemmin täällä »
Esitelty vaikuttavuuden arvioinnin viitekehys on muotoiltu julkaistun tutkimuskirjallisuuden ja vaikuttavuuden arvioimiseen liittyvän teorian pohjalta. Julkaisussa on esitetty, että arvioinnissa olisi tunnistettava ja mitallistettava turvallisuusviestinnän resurssit, palvelusuoritteet, välitavoitteet ja tavoitteet. Tutkitun tiedon pohjalta voimme tunnistaa suoritteiden ja tavoitteiden välisiä oletettuja yhteyksiä eli niin kutsuttuja vaikutusketjuja, joista muodostuu arvioinnin viitekehys. Seurannassa keskeistä on, että tarkastelemme useita eri mittareita vaikutusketjujen eri portailta ja pyrimme tunnistamaan pitkän aikavälin kehityssuuntia ja trendejä. Konkreettisia esimerkkejä mahdollisista mittareista on esitetty julkaisussa.
Vaikuttavuuden arvioimisen kehittämiseksi tärkeintä olisi löytää systemaattiset mittaamisen ja seurannan prosessit sekä omaksua selkeät tietojohtamisen toimintamallit. Tärkeänä mahdollistajana on myös jo pitkään valmistelussa olleiden tietojärjestelmähankkeiden toteutuminen. Näiden tavoitteiden saavuttaminen vaati aluksi niin henkistä kuin taloudellista investoimista, mutta tulee maksamaan itsensä moninkertaisesti takaisin.
Tuore julkaisu on laadittu osana Palosuojelurahaston rahoittamaa Kohti tuloksellisempaa turvallisuusviestintää -hanketta, joka on lähestynyt useista eri näkökulmista turvallisuusviestinnän tutkimista ja kehittämistä pelastustoimessa. Hankkeen muut julkaisut on esitetty kootusti täällä »
Lisätiedot:
tutkimuspäällikkö Hanna Rekola, Helsingin kaupungin pelastuslaitos, hanna.rekola@hel.fi, puh. 0406302525