Sopimushenkilöstön erikoiskurssit
Erikoiskurssit
Tällä sivulla esitellään sopimushenkilöstön koulutusjärjestelmän peruskurssit. Lisätietoa kurssin sisällöistä ja osaamistavoitteista voit lukea opetussuunnitelmasta. Kurssit järjestää alueellinen sopimushenkilöstökouluttaja, eli paikallinen pelastuslaitos, sopimuspalokunta tai muu aluTällä sivulla esitellään sopimushenkilöstön koulutusjärjestelmän erikoiskurssit. Lisätietoa kurssin sisällöistä ja osaamistavoitteista voit lukea opetussuunnitelmasta. Kurssit järjestää alueellinen sopimushenkilöstökouluttaja, eli paikallinen pelastuslaitos, sopimuspalokunta tai muu alueen sopimushenkilökunnan koulutuksen järjestämisestä vastaava toimija. Lisätietoja järjestettävistä kursseista voit kysyä alueellisilta sopimushenkilöstökouluttajilta.
Savusukelluskurssi
Savusukelluskurssin hyväksytysti suorittaminen antaa peruskoulutuksen savusukeltamalla tehtävään sammutus- ja pelastustyöhön. Savusukelluskoulutuksessa opiskellaan aidonkaltaisissa olosuhteissa, mikä asettaa kurssilaiselle niin fyysisiä kuin psyykkisiä vaatimuksia.
“Savusukellus on työturvallisuuslain 11 §:ssä mainittua erityistä vaaraa aiheuttavaa työtä, jossa on tapaturman tai sairastumisen vaara. Tällaista työtä saa tehdä vain siihen pätevä ja henkilökohtaisten edellytystensä puolesta työhön soveltuva työntekijä. Turvallinen savusukellus edellyttää tekijän erityistä kelpoisuutta, joka muodostuu terveydentilaan, toimintakykyyn, koulutukseen ja harjoitteluun liittyvistä vaatimuksista. Savusukellukseen osallistuvan uuden henkilön hyväksyminen sukelluskelpoiseksi on tarpeen tehdä nimenomaisella päätöksellä.”
(Pelastussukellusohje SM 2007.)
Kurssilaista ei voida automaattisesti nimetä savusukeltajaksi kurssin jälkeen. Työnantajan tulee perehdyttää kurssilainen tuleviin työtehtäviin (Työturvallisuuslaki 14§, 2002).
Alkuvaiheessa parina tulee olla kokeneempi savusukeltaja.
Savusukellus on ryhmätyötä, jossa ryhmän minimivahvuus on neljä.
Savusukellus tehdään aina pareittain tai suurempina ryhminä. Savusukelluskoulutuksessa korostuvatkin parityöskentelytaidot.
Palavan rakennuksen katolla työskentely vaatii lisäksi putoamisvaarallisella alueella työskentelyn kurssi 1:n tai laskeutumisen ja kattotyöskentelyn kurssin (SPEK) suorittamisen. Maanalaisiin tiloihin sukeltamiseen kurssilainen tarvitsee vielä alueellisen lisäkoulutuksen.
Ohje kurssin edellyttämään terveystarkastukseen
Savusukelluskurssille hakevan henkilön on osallistuttava ennen koulutukseen hakeutumista terveystarkastukseen, jonka tarkoitus on varmistaa, että henkilö on terveyden ja toimintakyvyn osalta kurssille sopiva.
Terveystarkastusohje on tarkoitettu koulutuksenjärjestäjille, vastaaville kouluttajille, kurssilaisille ja terveystarkastuksia tekeville lääkäreille.
Savusukelluskurssin suorittanut osaa:
Muistamisen tasolla
luetella savusukelluksen vaaroja
Ymmärtämisen tasolla
selittää huonepalon kehittymisen ja siihen liittyvät vaarailmiöt
perustella suojaparin ja savusukellusvalvojan merkityksen turvalliselle savusukellukselle
kertoa, miten kerroksesta laskeudutaan hätäpoistumisvälineillä
Soveltamisen tasolla
sammuttaa huonepalon sisäsammutustekniikalla
työskennellä turvallisesti savusukellusta edellyttävissä sammutus- ja pelastustehtävissä ykkösenä ja kakkosena
huoltaa savusukeltajan varusteet käytön jälkeen ”Puhdas paloasema” -toimintamallin mukaisesti
Kurssilla osaamista osoitetaan osallistumalla opetukseen sekä tekemällä kurssiin kuuluvat tehtävät ja harjoitukset. Osaamistavoitteiden saavuttamista arvioidaan taito- ja tietokokeilla.
Savusukelluskurssille hakijan tulee:
olla vähintään 18-vuotias.
olla hyväksytysti suorittanut pelastustoiminnan peruskurssin tai aikaisemmin sammutustyökurssin.
kyetä työskentelemään pimeässä, putoamisvaarallisella alueella (korkealla), sekä suljetussa ahtaassa tilassa.
olla terveydentilansa ja toimintakykynsä osalta soveltuva savusukelluskurssille. Savusukelluskurssi edellyttää tuki- ja liikuntaelimistön sekä hengitys- ja verenkiertoelimistön hyvää terveyttä ja toimintakykyä. Hakijan FireFit-indeksin arvo on oltava vähintään 3, ja aerobisen kestävyyden indeksi on oltava vähintään 3.
Hakijan tulee ennen savusukelluskurssille hakemista hankkia:
lääkärin terveystarkastuslausunto hakijan soveltuvuudesta savusukelluskurssia varten tai työterveyslääkärin terveystarkastuslausunto hakijan soveltuvuudesta vaativiin pelastustehtäviin,
todistus FireFit-testien hyväksytysti suorittamisesta,
soveltuvuuslausunto. (Pelastuslaitos vastaa soveltuvuustestauksesta.)
Kurssi sisältää luentoja, jotka voidaan toteuttaa joko lähi-, tai etäopetuksena, harjoittavaa lähiopetusta vaihtelevissa harjoituskohteissa ja itsenäistä opiskelua. Itsenäisen opiskelun osuus voidaan pitää myös luentoina.
Kurssi kestää yhteensä 54 tuntia, joka vastaa kahta opintopistettä. Luentoja ja itsenäistä opiskelua on yhteensä 21 tuntia, joista luentojen osuus on 12 tuntia ja itsenäisen opiskelun osuus on 9 tuntia. Harjoituksia on yhteensä 16 kpl. Harjoituksien kokonaiskesto on yhteensä 33 tuntia.
Kurssin sisältö voidaan jakaa kolmeen eri teemaan:
Savusukelluksen työturvallisuus
Savusukellustekniikka
Huonepalon kehittyminen ja sammuttaminen.
Putoamisvaarallisella alueella työskentelyn (PVAT) 1 kurssi
PVAT1 -kurssin hyväksytysti suorittaminen antaa peruskoulutuksen PVAT-tason 1 tehtäviin. Kurssilla opiskellaan käyttämään putoamissuojaimia ja köysiä katolla ja henkilönostimen korissa työskentelyssä, sekä laskeutumisessa. Palavan rakennuksen katolla työskentely edellyttää PVAT-tason 1 osaamisen lisäksi vaativien tehtävien mukaista savusukelluskelpoisuutta. (Putoamisvaarallisella alueella työskentely pelastustoimessa SM 2021).
Kurssin suorittanut osaa mm.
toimia turvallisesti nostolavayksikön korissa (oikea putoamissuojaus)
laskeutua putoamissuojainten avulla ala- ja yläköysilähdöllä
varmistaa työparin laskeutumisen erillisellä varmistusköydellä
liikkua ja työskennellä kaltevalla katolla köysien varassa
PVAT1 -kurssin hakijan tulee:
olla vähintään 18-vuotias
olla terveydentilaltaan soveltuva PVAT-työskentelyyn (SM 2021; SM 2016)
fyysiseltä toimintakyvyltään saavuttaa vähintään FireFit-indeksin arvo 2,7, ja aerobisen kestävyyden indeksi on oltava vähintään 2,5 (SM 2021; SM 2016)
olla hyväksytysti suorittanut pelastustoiminnan peruskurssin tai aikaisemmin sammutustyökurssin
kyetä työskentelemään putoamisvaarallisella alueella. Putoamisvaarallisella alueella työskentely edellyttää hyvää kehonhallintaa ja tasapainokykyä, sekä riittävää henkisen hyvinvoinnin tilaa (SM 2021)
Ennen kurssia kurssille valitun tulee opiskella itsenäisesti PVAT:ä ohjaavat säädökset. Suurin painoarvo on uusimmalla vuonna 2021 julkaistulla sisäministeriön ohjeella ”Putoamisvaarallisella alueella työskentely pelastustoimessa”. Itsenäisen opiskelun osuus on kolme tuntia.
Teorian opiskelun jälkeen lähiharjoitukset etenevät putoamissuojaimista ja solmuista laskeutumisen, varmistamisen, kattotyöskentelyn, hätäpoistumisen ja nostolavayksikön avustajan työtehtävien harjoitteluun.
Pintapelastuskurssi
Pintapelastuksella tarkoitetaan veden pinnalta tai välittömästi pinnan alta ilman vesisukelluslaitetta tehtävää ihmisen, eläimen tai omaisuuden pelastamista ja vahingon torjuntaa. Pintapelastuskurssilla opiskellaan pintapelastusta mm. uimalla ja pelastuslauttaa apuna käyttäen. Pintapelastuskurssin hyväksytysti suorittaminen antaa pintapelastajalta edelletyn peruskoulutuksen pintapelastukseen. Pintapelastajalla tarkoitetaan pintapelastustehtäviin soveltuvaa henkilöä.
Kurssin suorittanut osaa muun muassa:
käyttää henkilökohtaisia varusteita oikein ja turvallisesti sekä huoltaa varusteet ja pakata ne hälytysvalmiuteen
suorittaa pelastusryhmän jäsenenä hänelle annetun etsintä tehtävän: Suorittaa sektori-, suorasuunnistus- ja suorakaide-etsinnän
varmistaa pelastettavan pinnalla pysymisen ja pelastaa hänet uimalla
käyttää pintapelastuslauttaa apuvälineenä henkilön pelastamisessa
pelastaa henkilön välittömästi pinnan alta taittamalla
Pintapelastuskurssilaisen tulee:
olla vähintään 18-vuotias.
olla hyväksytysti suorittanut pelastustoiminnan peruskurssin tai aikaisemmin sammutustyökurssin.
terveydentilansa osalta soveltuva pintapelastuskurssille.
soveltua pintapelastustehtäviin. Soveltuminen todennetaan kurssin alussa järjestettävillä uintitesteillä.
Kurssin sisältää luentoja ja itsenäistä opiskelua, sekä harjoittavaa lähiopetusta uimahallissa ja luonnonvesissä.
Luentoja: 7 tuntia
Harjoittavaa lähiopetusta: 21 tuntia
Itseopiskelua: 3 tuntia
Yhteensä: 31 tuntia
Kurssi sisältää seuraavia aiheita:
perehdytys vesipelastukseen
hukkumistapahtuma
varusteet
tekniikka
paikalliset toimintatavat
Ryhmäjohtajakurssi
Ryhmänjohtajakurssi antaa peruskoulutuksen pelastusryhmän johtamiseen. Pelastustoiminnan tehokkuus ja turvallisuus edellyttää organisoitua toimintaa. Ryhmänjohtaja johtaa pelastusryhmää, joka koostuu vähintään kolmesta ja enintään seitsemästä pelastushenkilöstä sekä tehtävän mukaisista ajoneuvoista ja kalustosta.
Ryhmäjohtajakurssin suorittanut osaa mm.
tiedostaa rakennustyypin, rakenteellisten ratkaisujen ja paloteknisten laitteiden merkityksen pelastustoiminnan työturvallisuudessa ja taktiikassa
toimia työturvallisesti johtaessaan pelastustoimintaa
huomioida palo- ja onnettomuustutkinnan tarpeita pelastustoiminnassa ja tehdä havaintoja palopaikalla palontutkintaa edistävällä tavalla
johtaa pelastusryhmää eri onnettomuustyypin tilanteissa
toimia tilannepaikan johtajana tarvittaessa (tilannepaikan johtamisesta on oma erillinen kurssi, jossa siinä tarvittavaa osaamista syvennetään)
Ryhmänjohtajakurssille hakijan tulee:
olla vähintään 21-vuotias,
olla terveyden ja toimintakykynsä puolesta soveltuva johtamaan pelastusryhmää,
olla hyväksytysti suorittanut pelastustoiminnan peruskurssin ja ensiapukurssin,
tieliikennepelastamisenkurssin ja jonkin muun seuraavista pelastustoiminnan kursseista: Savusukelluskurssi, Pintapelastuskurssi, PVAT1-kurssi, Vaarallisten aineiden kurssi, öljyntorjuntakurssi.
olla aktiivisesti osallistunut pelastustoiminnan viikkoharjoituksiin ja hälytystehtäville. (Aktiivinen osallistumiseksi katsotaan noin kolmasosaan harjoituksista ja hälytyksistä osallistuminen.)
saada lähettävän palokunnan puolto kurssille valitsemisesta
Lisäksi pelastuslaitos voi lisätä/tiukentaa valintaperusteita, ottaen huomioon alueelliset vaatimukset sekä ryhmänjohtajan tehtävän kuvauksen.
Sopimushenkilöstön ryhmänjohtajakurssin laajuus on 5 opintopistettä, mikä tarkoittaa keskimäärin 135 tunnin opiskelua. Kurssissa on kaksi osaa 1) Pelastusryhmän johtamisen perusteet (2 op) ja 2) Pelastusryhmän johtaminen eri onnettomuustyypeissä (3 op).
Ensivastekurssi
Sopimushenkilöstön ensivastekurssi antaa perusvalmiudet toimia ensiauttajana STM:n ensihoitoasetuksen tarkoittamissa ensivasteyksiköissä, jotka toimivat osana ensihoitopalvelua ja ovat tehneet sopimuksen ensivastepalvelujen tuottamisesta ensihoitopalvelujen järjestämisvastuussa olevan sairaanhoitopiirin kanssa.
Kurssin suorittanut osaa mm.
selittää ensihoitopalveluiden järjestämisen ja ensivasteen roolin osana porrastettua ensihoitopalvelua
soveltaa tietojaan ihmisen anatomiasta ja fysiologiasta ensivastetilanteissa potilasta hoitaessaan
tehdä potilaan ensiarvion (DrABC), tutkimisen ja tarkennetun tilanarvion cABCDEF-menetelmän mukaisesti
toimia ensivastetehtävillä potilaan selviytymisen kannalta tärkeimmissä tehtäväluokissa
Ensivastekurssille hakijan tulee täyttää seuraavat kurssille hakeutumisen edellytykset:
Hakija on vähintään 18-vuotias, tai täyttää 18 vuotta kurssivuoden aikana.
Hakijalla on hyväksytysti suoritettuna sopimushenkilöstön ensiapukurssi tai SPR:n ohjelman mukaan suoritetut ja voimassa olevat EA 1® ja EA 2® kurssit, tai näiden sisältöjä vastaavat muun koulutusorganisaation toimesta suoritetut opinnot.
Hakijan tulee terveydentilansa ja toimintakykynsä osalta olla soveltuva ensivastekurssille.
Kurssin alussa kurssilaisen tulee perehtyä oman toimialueensa ensihoitopalveluun, ensivastetoiminnan järjestämiseen sekä ensivastetoiminnan järjestelyihin omalla toiminta-alueella. Näistä aiheista kurssilaiset tekevät ennakkotehtävän. Kurssilla opiskellaan ensivasteessa tarvittavia tietoja ja taitoja. Harjoitukset mahdollistavat taitojen oppimisen erilaisten opetusvälineiden avulla.