Siviilivalmius
Siviilivalmiuden koulutus
Siviilivalmius on laaja-alaista kansalaisten turvaamista erilaisia turvallisuusuhkia vastaan. Siviilivalmius pitää sisällään yhteiskunnan eri toimijoita, ja sen ytimessä onkin monialaisuus ja viranomaisyhteistyö myös uudenlaisiin uhkiin varautumisessa.
Pelastusopiston siviilivalmiuden koulutuslinja tarjoaa siviilivalmiuden koulutusta sekä kansallisessa että kansainvälisessä kontekstissa.
Varautumiskoulutus
Varautumiskoulutuksen tarjoaminen julkishallinnolle on Pelastusopiston valtakunnallinen ja lakisääteinen tehtävä. Koulutuksen tavoitteena on valmistaa julkishallinnon toimijoita häiriötilanteisiin ja poikkeusoloihin niin, että julkishallinnon tehtävien häiriötön hoitaminen varmistetaan kaikissa tuvallisuustilanteissa.
Varautumiskoulutus on väestönsuojelun henkilöstön koulutusta sekä varautumista edistävää koulutusta. Koulutusta annetaan muun muassa kunnille ja kuntayhtymille, elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskuksille ja aluehallintovirastoille, pelastuslaitoksille ja myös puolustusvoimille. Esimerkiksi kunnan valmiussuunnittelun peruskurssi ja alueelliset valmiusharjoitukset kuuluvat varautumiskoulutuksen tarjontaan. Järjestämme räätälöityä koulutusta tarpeisiin pohjautuen.
Kansainvälisen pelastustoiminnan koulutus
Kansainvälinen pelastustoiminta tarkoittaa avunantoa tilanteessa, jossa luonnon tai ihmisen aiheuttaman katastrofin kohdannut valtio ei kykene hoitamaan tilannetta omin resurssein ja pyytää kansainvälistä apua.
Pelastusopisto vastaa kansainvälisen pelastustoiminnan muodostelmien ja asiantuntijoiden koulutuksesta, rekrytoinnista, varustamisesta ja tehtäville lähettämisestä. Pelastusopisto järjestää kansainvälisen pelastustoiminnan koulutuksia kotimaassa, ja lähettää pelastustoimen ja muiden alojen asiantuntijoita kansainvälisiin koulutuksiin.