Pelastusopiston TKI-palvelujen hallinnoiman ja Palosuojelurahaston rahoittaman Kohti tuloksellisempaa turvallisuusviestintää, Mobituvi -hankkeen (1.9.2018–28.2.2020) viides osajulkaisu julkaistiin 13.12.2019. Raportissa pohditaan osallistavan yhteiskehittämisen mahdollisuuksia turvallisuuskasvatuksen tehostamisessa.
Hankkeen tavoitteena on ollut selvittää alakoululaisten ja heidän opettajiensa näkemyksiä turvallisuudesta ja turvallisuuskasvatuksesta sekä tuottaa mm. havaintoja eri menetelmien vaikutuksista kohderyhmien turvallisuusosaamiseen. Hankkeessa toteutetaan neljä osatutkimusta sekä kehitetään yhdessä kohde- ja sidosryhmien kanssa demoversiota turvallisuusteemaisesta opetuspelistä, jota on tarkoitus kehittää hankkeen päätyttyä edelleen pelastus- ja opetustoimen valtakunnalliseen käyttöön. Hankkeen tutkimukset on suoritettu pääosin palvelumuotoilun viitekehyksessä hyödyntämällä osallistavaa yhteiskehittämistä niin tietojen keräämisessä kuin hankkeessa rakentuvan mobiilipelidemon tuottamisessa.
Nyt julkaistussa hankkeen viidennessä osajulkaisussa esitellään toteutettua yhteiskehittämisen prosessia, sen lähtökohtia, menetelmiä ja tuloksia. Lisäksi esiin nousee huomioita palvelumuotoilun mahdollisuuksista turvallisuuskasvatuksen ja pelastusalan muiden palvelujen kehittämisessä.
Hankkeeseen osallistuneet tahot ovat halukkaita osallistumaan turvallisuuskasvatuksen suunnitteluun, toteutukseen ja kehittämiseen. Uudet keinot ja kanavat toivotetaan tervetulleiksi, ja myös digitalisaation hyödyntämiseen suhtaudutaan avoimin mielin. Hankkeessa huomattiinkin pian, että turvallisuuskasvatusta kannattaa ja tulisi edelleen kehittää aktiivisessa yhteistyössä käyttäjien ja sidosryhmien kanssa. Palvelumuotoilun viitekehys soveltuu pelastustoimen palvelujen kehittämiseen hyvin, sillä sen avulla voidaan sekä kehittää palveluja että tehostaa niistä viestimistä sitouttamalla osallistujia turvallisuuteen, turvallisuudesta oppimiseen ja kehittämisprosessien lopputuotteisiin jo niiden suunnittelu- ja kehittämisvaiheiden aikana. Ajatuksena on myös ollut, että palveluja tulee varsinaisten kehittämisprosessien jälkeen pystyä kehittämään edelleen, säännöllisesti ja tiiviissä yhteistyössä asiakkaiden ja/tai loppukäyttäjien kanssa.
Yhteiskehittäminen ja osallistava viestintä vaativat pelastustoimelta ja sen palvelujen käyttäjiltä kulttuurista ymmärrystä, yhteistä tahtoa ja tarvittaessa joustavuutta. Aito dialoginen osallistaminen sekä kohderyhmien kokemus kuulluksi tulemisesta ja mahdollisuudesta vaikuttaa nousevat prosessissa olennaisiksi. Lopulta osallistaminen hyödyttää niin osallistavaa organisaatiota kuin osallistujia esimerkiksi auttamalla kohderyhmiä tekemään palvelusta itseään kiinnostavan. Pelastustoimen palvelujen kehittämiseen osallistamisen voidaan olettaa vahvistavan myös viranomaisia kohtaan koettua luottamusta, yleistä turvallisuudentunnetta sekä yhteiskunnan turvallisuuskulttuuria. Palvelumuotoilua voitaisiinkin hyödyntää pelastustoimessa turvallisuusviestinnän ja -kasvatuksen lisäksi laajasti muissakin ydintoiminnoissa sekä tehostaa sen käyttöä myös pelastustoimen ja sen verkostojen välisessä yhteistyössä.
Raportti on luettavissa kokonaisuudessaan täällä »
Tuloksia esitellään myös hankkeen 16.12.2019 Helsingissä järjestämässä avoimessa seminaarissa, jonka ohjelma löytyy täältä »
Lisätiedot tutkija Aino Harinen, aino.harinen@pelastusopisto.fi, 050 343 8004