Kaksi naista tutkimusten jatkumolla
Tutkimustyöstä kertyvä tieto on parhaimmillaan kumuloituvaa: uusi rakentuu vanhan päälle ja saa siitä perustuksensa. Tehty työ voi myös osoittaa, mihin suuntaan seuraavaksi kannattaisi edetä. Tällainen tausta on myös kahdella nyt meneillään olevalla TKI:n hankkeella: niin Tuottamukselliset tulipalot -projektilla (1/2017-8/2018) kuin Palontutkinnan oppimateriaali -hankkeella (2/2018-5/2019).
Mitä ovat tuottamukselliset tulipalot? Hyvä kysymys!
Osallistuimme molemmat vuonna 2013 ilmestyneeseen Läpi tulen -tutkimukseen, missä tarkastelimme vakavien tahallisesti sytytettyjen tulipalojen rikosprosessia, palojen sytyttäjien piirteitä sekä poliisin palonsyyn tutkintaa. Tuolloin johduimme miettimään, että vahinkojen ja tahallisten palojen väliin jäävä huolimattomuudesta / piittaamattomuudesta / varomattomuudesta / laiminlyönneistä alkunsa saava palojen joukko kaipaisi monestakin syystä tulla tutkimuksen kohteeksi.
Tässä ryhmässä on vaikeita kysymyksiä listaksi asti. Mitä näitä koskeva rikosoikeudellinen termi tuottamus oikein tarkoittaa, ja miten se kussakin tapauksessa oikein määritellään? Miten vedetään rajaa inhimilliseen elämään liittyvien vahinkojen ja huolimattomuuden välille? Mitä huolimattomuus kenellekin on – onko se aina arvioitsijastaan riippuvaista, vai olisiko muodostettavissa jotain yleisiä mittapuita? Miten antaa kättä pidempää PRONTOn täyttäjille ja muille paloja arvioiville, kun tulkinnallisuudesta on vaikea päästä kokonaan eroon eikä lainsäädännöstäkään tahdo mittapuita toivotulla tavalla löytyä? Tuottamuksellisuuden äärellä eivät olekaan ymmällään vain PRONTOn kirjaajat, vaan myös poliisit, syyttäjät ja tuomioistuimetkin.
Työ on haastanut meitä vieläkin enemmän kuin etukäteen osasimme odottaa. Toisinaan olemme hiukan vinosti hymyillen miettineet: emmepä enää ihmettele, että tuottamuksellisuuden käsittely on oikeustieteessäkin ollut enemmän teoreettista ja kirjanoppinutta kuin käytännön elämän tapauksiin pureutuvaa. Elävän elämän kirjo haastaa mukavasti teorian tasolla siististi jäsentyneet ajatukset.
Onneksi tutkimustyölle hyvää vastapainoa on antanut kehittämisyhteistyö Varsinais-Suomen pelastuslaitoksella. Olemme hankkeen mittaan useamman ihmisen voimin miettineet kahta kysymyskokonaisuutta. Ensinnäkin: miten pelastusviranomaisen velvollisuus ilmoittaa tahallisista ja tuottamuksellisista paloista poliisille saataisiin hoidettua nykyistä suusta korvaan -ilmoittamista jäsentyneemmin, varmemmin ja myös myöhemmin todennettavissa olevalla tavalla? Toinen kokonaisuus liittyy kovasti pinnalla olevaan paloriskiasumiseen – ovathan monet viime vuosien moniuhrisista paloista olleet seurausta juuri tuottamuksellisesta toiminnasta, kuten valvomattomasta ruoanvalmistuksesta tai huolimattomasta kynttilöiden poltosta.
Oppimateriaalihanke osallistaa
Palontutkinnan oppimateriaalihankkeessa tuotetaan Pelastusopiston verkkoalustalle palontutkijan oppimisympäristö. Hanke on mukavasti uuden asian äärellä, koska palontutkinnan oppimateriaalia on ennestään vähän, se on pirstaloitunut eri kurssien ja kurssinvetäjien materiaaleiksi ja monin osin kaipaa päivittämistä.
Hankkeessa oppimisalustalle kootaan koulutuspolkua, jonka on tarkoitus johdattaa palontutkinnasta kiinnostunut henkilö ensin perustiedon lähteille ja aikaa myöten aina asiantuntijatasolle asti. Kokonaisuus on laaja ja toivottavasti alati muuttuva ympäristö, joten valmista maailmaa ei ole tarkoitus saada aikaan. Tavoitteena on harkittu runko ja sopivasti valmiita oppimoduuleita.
Koulutuspolun runko ja moduulien sisältö laitetaan alulle ja työstetään työpajoissa, joihin osallistuvat monet palontutkinnasta kiinnostuneet. Ensimmäinen työpaja on jo pidetty Helsingissä ja ensi viikolla Kuopiossa on tulossa toinen. Työpajoihin osallistujat tulevat pelastustoimesta ympäri Suomea ja ilahduttavasti myös eri yhteistyökumppaneista: poliisin yksiköistä, Onnettomuustutkintakeskuksesta, Turvallisuus- ja kemikaalivirastosta ja vakuutusyhtiöstä.
Oppimateriaalin koostamisessa on hyvä pysyä jämäkästi käytännön työn tasolla. Tuottamuksellisten palojen tutkimus tuo tosielämän tapahtumia palojen kirjoon ja rikastuttaa osaltaan oppimateriaalin laatimista.
Lisätietoja
Mari Lehtimäki, HTM, Palontutkinnan oppimateriaali -hankkeen projektipäällikkö ja Tuottamukselliset tulipalot -hankkeen freelance-tutkija
Päivi Mäkelä, VTM, Tuottamukselliset tulipalot -hankkeen projektipäällikkö
Meihin voi olla yhteydessä näissä aiheissa osoitteisiin etunimi.sukunimi@pelastusopisto.fi