Opiskelijan suusta
Kuka: Josefina Nissilä,
Tiedotuspäällikkö Nou Hätä 2014, Palopäällystöopiskelija AMK N12
Suurin osa Suomessa tapaturmiin joutuneista ja tapaturmaisesti kuolleista henkilöistä on nuoria ihmisiä. Tätä tilastoa on pyritty korjaamaan valistamisen keinoin, joka toivottavasti tuottaa toivottua tulosta. Perinteisten kalvosulkeisten sijaan on nykynuorille keksittävä uusia valistamisen muotoja, joita ovat esimerkiksi toiminnallinen harjoittelu, erilaiset kilpailut sekä teknologian ja sosiaalisen median hyödyntäminen valistustoiminnassa. Valtakunnallinen Nou Hätä! –kampanja on luontevasti onnistunut haalimaan nämä uuden sukupolven valistuskeinot toimivaksi paketiksi.
Nou Hätä! –kampanja on Suomen Pelastusalan Keskusjärjestön organisoima kampanja kahdeksasluokkalaisille
Kampanjan tavoitteena on ennaltaehkäistä nuorten tapaturmia, lisätä nuorten turvallisuustietoutta ja antaa valmiuksia onnettomuustilanteessa toimimiseen. Kampanja starttaa joka vuosi teoria- sekä käytännönopetuksella kouluissa. Opetuksissa harjoitellaan toimimista erilaisissa onnettomuustilanteissa kuten esimerkiksi tulipalotilanteissa, liikenneonnettomuuksissa ja ensiapua vaativissa tilanteissa. Turvallisuusopetuksen jälkeen oppilaat voivat halutessaan testata taitojaan kolmen hengen ryhmissä alkukarsinnoissa ja menestyä mahdollisesti aluekilpailun kautta itse finaaliin! Finaaliin selviytyy jokaiselta pelastustoimen alueelta parhaiten menestynyt joukkue, Nou Hätä! –mestaruudesta taistelee Kuopiossa siis 22 joukkuetta ympäri Suomea! Nou Hätä! -mestari-tittelin lisäksi voittajajoukkue palkitaan LähiTapiolan myöntämällä 2000 euron turvallisuuspalkinnolla sekä muilla mahtavilla palkinnoilla.
Pelastusopisto on mukana Nou Hätä! –kampanjassa järjestäen kampanjan finaalin Kuopiossa
Finaalin pääjärjestäjinä toimivat vuosittain toisen vuosikurssin palopäällystöopiskelijat pelastajaopiskelijoiden avustuksella. Tänä vuonna Grande Finale 2014:n järjestäjinä toimivat palopäällystökurssi N12 apunaan pelastajakurssi 83. Tänä vuonna Nou Hätä! –kilpailu järjestettiin 18. kerran.
Näinkin suuren projektin läpivieminen alusta loppuun on melko hyvä tulikoe palopäällystöopiskelijoille. Projektia varten valitaan projektijohtaja sekä erillinen johtoryhmä, joiden alaisuuteen muu ryhmä sekä pelastajaopiskelijat jaetaan. Karkeasti lajitellen projektin ryhmät koostuivat yleisjärjestelyiden, rastien suunnittelun, logistiikan organisoinnin, kilpailun turvallisuuden varmistamisen sekä tiedottamisen osa-alueista. Finaalin järjestämisen työmäärä yllätti varmasti monet opiskelijat, ainakin allekirjoittaneen. Paljon niin sanottua piilotyötä ja työtehtäviä joihin ei osannut ennalta varautua, ilmestyi kesken projektin eteen. Osa opiskelijoista on uhrannut finaalille lukuisia työtunteja aikaa tai paikkaa katsomatta, esimerkiksi näin kesälomalla, mutta kokemus on kyllä ollut sen arvoinen!
Projektin läpikäyminen opetti minulle paljon uutta projektiluontoisesta työskentelystä sekä valtakunnallisesta tiedottamisesta. Näistä taidoista on varmasti hyötyä tulevaisuudessa työelämän parissa. Pääsin kokeilemaan tiedottamisen oppituntien oppeja käytännössä muun muassa radiolähetyksissä ja lehdissä. Projekti antoi runsaasti eväitä ja varmuutta tiedottamiseen, kiitokset tiedottamisen opeista Raija Honkaselle!
Henkilökohtaisesti mielenkiintoisinta finaalin järjestämisessä oli tiedottamisen lisäksi nähdä se viimeisinkin kampanjan vaihe. Kokemuksia Nou Hätä! –kampanjasta minulle, kuten monelle muullekin opiskelijalle, oli kertynyt niin kilpailijana, teoria- ja käytännönopetuksen kouluttajana kuin karsintojen rastivalvojanakin. Finaalin järjestäminen on ainutlaatuinen ja ainutkertainen kokemus, jonka uskon vaikuttavan positiivisesti tulevaisuudessa panokseeni alueellisten kilpailuiden suhteen. Finaali oli myös suurin projektiluontoinen rutistus, johon suurin osa meistä on koskaan osallistunut. Kampanjaan lähemmin tutustuminen, projektin läpikäyminen ja yhteistyö SPEK:n työntekijöiden kanssa antoi myös monelle varmasti uusia ideoita turvallisuusvalistuksen ja turvallisuusviestinnän suhteen.
Lopuksi tahtoisin vielä kiittää kaikkia projektissa mukana olleita tahoja, erityisesti palopäällystökurssi N12 opiskelijoita joista jokaisen työpanos on ollut tärkeä, pelastajakurssi 83 opiskelijoita aktiivisuudesta ja loistavasta avusta, SPEK:n työntekijöitä jotka mahdollistavat meille tämän kokemuksen ja antavat tukea, vastuuta sekä neuvoja kellon aikaan katsomatta, vanhempi opettaja Ilkka Kaarakaista jonka opintokokonaisuuteen tämä projekti kuuluu, opettaja Pertti Miettistä avusta, vanhempi opettaja Marko Toiviota tuesta ja avusta sekä yliopettaja Jari Vähäkainua erittäin puhuttelevasta projektijohtamisen oppitunnista ja kannustuksesta. Listaa voisi kaiketi jatkaa loputtomiin, joten lyhyesti KIITOS kaikille mukana vaikuttaneille henkilöille!