Valmiusharjoitukset
Yhteiskunnan kykyä turvata yhteiskunnan elintärkeät toiminnot testataan valmiusharjoituksilla, joita järjestetään hallinnonaloittain, suppeina häiriötilanneharjoituksina ja laaja-alaisina alueellisina tai valtakunnallisina valmiusharjoituksina. Määräajoin järjestetään valtionhallinnon valmiusharjoituksia (VALHA), jotka koostuvat kaikkien hallinnonalojen sekä hallinnon eri tasojen ja toimialojen valmiusharjoituksista. (Lähde: Varautumisen ja väestönsuojelun sanasto, SPEK 2007)
Valmiusharjoitusten toteutus
Pelastusopiston varautumisopetuksen yksikkö järjestää yhteistyössä aluehallintovirastojen ja muiden viranomaisten kanssa vuosittain alueellisia valmiusharjoituksia, joihin tyypillisesti osallistuvat kyseisen alueen aluehallintoviranomaiset, pelastuslaitokset, kunnat ja muu paikallishallinto. Lisäksi harjoituksen luonteesta ja alueesta riippuen harjoitukseen voi osallistua elinkeinoelämän ja järjestöjen edustajia. Osa harjoituksista toteutetaan pelastuslain 67 §:n mukaisena ns. pakollisena väestönsuojelukoulutuksena, johon osallistuvat henkilöt aluehallintovirasto määrää.
Harjoitusten skenaariot ja harjoiteltavat häiriötilanteet suunnitellaan yleensä tiiviissä yhteistyössä eri viranomaisten ja muiden yhteistoimintatahojen asiantuntijoiden kanssa. Pelastusopiston tehtävänä on koordinoida harjoituksen skenaarion laatimista ja “tehtävien” laatimisesta sekä luoda puitteet harjoittelulle “pelitoiminnalla”. Pelastusopisto vastaa myös harjoitukseen liittyvien tilaisuuksien ja siihen valmentavan koulutuksen järjestämisestä.
Harjoituksen aktiivivaiheen aikana Pelastusopisto vastaa tilannekuvausten antamisesta ja ns. pelitoiminnasta sekä asettaa kouluttajat/tarkkailijat kunkin harjoitukseen osallistuvan organisaation johtamispaikkaan/-tilaan, yleensä johtokeskukseen.