
Varautumiskoulutus
Varautumiskoulutuksella tarkoitetaan koulutusta, jolla osaltaan varmistetaan yksilön, yhteisön, laitoksen, yrityksen sekä yhteiskunnan eri tehtävien mahdollisimman häiriötön hoitaminen kaikissa turvallisuustilanteissa.
Pelastusopiston lakisääteisenä tehtävänä on normaaliolojen häiriötilanteisiin ja poikkeusoloihin varautumiseen valmentavan koulutuksen antaminen (Laki Pelastusopistosta 21.7.2006/607 »). Varautumiskoulutuksen pääsääntöisenä kohderyhmänä ovat paikallis-, alue- ja keskushallinnon viranomaisten henkilöstö. Varautumisopetuksen vuosittaisen koulutusohjelman runko muodostuu aluekohtaisista valmiusharjoituksista sekä peruskurssitasoisista alue- ja paikallishallinnon kursseista. Pelastusopistosta annetun lain 13 §:n mukaan oppilaitos vastaa pelastuslain (29.4.2011/379 ») 67 §:n mukaisesta väestönsuojelun johto- ja muun erityishenkilöstön koulutuksesta. Myös tämä koulutus toteutetaan Pelastusopiston varautumiskoulutuksena. Koulutustarjontaa täydentävät eri hallinnonaloille ja kohderyhmille suunnatut koulutustilaisuudet, jotka toteutetaan yhteistyössä esimerkiksi kyseisen hallinnonalan ministeriön tai keskusviraston kanssa.
Pelastusopiston antaman varautumiskoulutuksen tarkoituksena on osaltaan tukea valmiuslain (1552/2011 ») 12 §:ssä julkishallinnolle säädetyn varautumisvelvoitteen toteuttamista. Kyseisen säännöksen mukaan valtioneuvoston, valtion hallintoviranomaisten, valtion itsenäisten julkisoikeudellisten laitosten, muiden valtion viranomaisten ja valtion liikelaitosten sekä kuntien, kuntayhtymien ja muiden kuntien yhteenliittymien tulee valmiussuunnitelmin ja poikkeusoloissa tapahtuvan toiminnan etukäteisvalmisteluin sekä muilla toimenpiteillä varmistaa tehtäviensä mahdollisimman hyvä hoitaminen myös poikkeusoloissa. Valmiuslain lisäksi säädöspohja varautumisella turvattaville toiminnoille on asetettu hallinnonalakohtaisessa lainsäädännössä.
Kurssitarjonta
Varautumiskoulutuksen kurssitarjontaan pääset tästä linkistä »