Usein kysyttyä – pelastajatutkinto
Tälle sivulle olemme koonneet hakijoiden usein esittämiä kysymyksiä ja niihin vastauksia.
Onko C-kortti välttämätön tutkintoon hakiessa?
Kyllä on. C-korttia ei tarvitse olla vielä hakiessa, mutta se on oltava opintojen alkaessa. C-luokan ajo-opetukseen pääsy ajokouluissa edellyttää, että B-luokan tutkinto on valmis. Alle 21-vuotias pääsee ajamaan C-luokan ajokorttia, kun hänellä on pelastusalan oppilaitoksen antama todistus siitä, että hänet on hyväksytty pelastusalan koulutukseen, jossa edellytetään C-luokan ajokorttia. HUOM. Opiskelija ei tarvitse C1-luokan ajo-oikeutta.
Onko uintitaito välttämätön?
Kyllä on.
Pitääkö olla lukio tai ammattikoulu suoritettuna? Tai voiko hakea, jos on vain aikuiskoulutus suoritettuna?
Vaatimuksena on lukio, ammatillinen perustutkinto tai ammattitutkinto. Eli jos on aikuiskoulutuksen kautta suoritettu ammattitutkinto, se käy.
Pitääkö armeija olla käytynä, jos hakee Pelastusopistoon?
Ei tarvitse. Armeija ei ole pääsyvaatimuksena.
Saako olla diabetes?
Pelastajakoulutukseen hakijan tulee olla terve. Esim. diabetes, astma tai epilepsia ovat este koulutukseen hakeutumiselle. Sen sijaan värisokeus ei ole sairaus, eikä se ole este hakeutua koulutukseen.
Saako olla ADHD?
ADHD ei ole automaattisesti este koulutukseen hakeutumiselle. Soveltuvuuskokeessa arvioidaan ko. diagnoosin saaneen henkilön soveltuvuutta pelastajan työhön, erityisesti niitä tilanteita ajatellen, jotka vaativat herpaantumatonta keskittymiskykyä ja toisaalta laaja-alaista havaintokykyä ja joissa voi mm. näiden ominaisuuksien osalta riippua oma tai toisten turvallisuus. Jos kyseessä on toimintakykyä vakavasti alentava diagnoosi (kuten mikä tahansa toimintakykyä vakavasti alentava sairaus tai ominaisuus), ei pelastajan ammatti ole todennäköisesti soveltuva.
Mitkä sairaudet ovat este koulutukseen hakemisessa?
Tyhjentävää luetteloa em. sairauksista ei ole. Fyysisen kunnon testipaikan lääkäri antaa aina lopullisen lausunnon hakijan soveltuvuudesta alalle. Jos henkilöllä on jokin perinnöllinen sairaus, kannattaa ensin keskustella oman hoitavan lääkärin kanssa.
Voiko hakijalla olla silmälasit?
Voi olla. Näkövaatimus on sama kuin C-luokan ajokorttiin.
Voivatko palomiehet käyttää piilolinssejä?
Kyllä voivat käyttää piilolinssejä.
Voiko ulkomaalainen hakea pelastajakoulutukseen?
Ulkomaalainen voi hakea pelastajakoulutukseen harkinnanvaraisen valinnan kautta, JOS hän on suorittanut ulkomailla muodollisen hakukelpoisuuden tuottavan toisen asteen tutkinnon. Hakijan tulee myös hallita suomen kieli ja tästä on oltava virallinen kielitodistus.
Jos hakijan koulusivistyskieli on joku muu kuin suomen tai ruotsin kieli, on hänellä oltava hakemuksen liitteenä todistus yleisten kielitutkintojen suomen kielen kokeesta. Suomen kielen kokeesta on oltava pelastaja- ja alipäällystötutkintoon vähintään keskitason arvosanat (taitotaso 3 – 4 kaikista kielitutkinnon osista) ja hätäkeskuspäivystäjätutkintoon ylemmän tason arvosana (taitotaso 5 – 6 kaikista kielitutkinnon osista). Kielitutkinnosta löytyy lisätietoa Opetushallituksen nettisivuilta » (Koulutus ja tutkinnot – Kielitutkinnot – Yleiset kielitutkinnot). Opetushallituksen nettisivuilta löytyy myös tutkinnon suorituspaikat ja -ajat sekä hinnat.
Ulkomailla suoritetusta tutkinnosta on hakemuksen liitteenä oltava kopion lisäksi myös auktorisoidun kielenkääntäjän kääntämä suomenkielinen todistuskopio.
Rokotusvaatimukset ensihoidon harjoittelussa!
Ensihoidon opintoihin kuuluvaan kliiniseen harjoittelujaksoon sairaalassa ja pelastuslaitosten ensihoitoyksiköissä osallistuvalta opiskelijalta vaaditaan tartuntatautilain edellyttämä suoja. Voimassa olevan tartuntatautilain 48.2 §:n mukaan opiskelijalla tulee olla rokotuksen tai sairastetun taudin antama suoja tuhkarokkoa ja vesirokkoa vastaan, rokotuksen antama suoja influenssaa vastaan sekä 48 a §:n 1 momentin mukaan rokotuksen tai enintään kuusi kuukautta aikaisemmin sairastetun (laboratoriovarmistus) taudin antama suoja covid-19 -tautia vastaan.