Pelastajatutkinto (90 op)
Tämän sivun tekstit koskevat Kuopiossa järjestettävää suomenkielistä pelastajakoulutusta. Järjestämme ruotsinkielisen pelastajakoulutuksen Vaasassa elokuussa 2022. Lue lisää ruotsinkielisestä koulutuksesta.
Alkavien koulutusten hakuajoista ja muista aikatauluista tiedotamme Tutkinto-opiskelun tiedotteissa »
Opiskelu pelastajatutkinnossa kestää kolme lukukautta (1,5 v). Tutkinto antaa kelpoisuuden palomiehen tai palomies-sairaankuljettajan ja pelastajan virkoihin. Opiskelu on pääsääntöisesti lähiopiskelua ja opiskelijalla on läsnäolovelvollisuus.
Hakuaika
Vuonna 2023 alkavat koulutukset:
Tammikuussa 2023 alkavaan koulutukseen haku on 18.7.–12.8.2022. Hakemuksen liitteiden on oltava Pelastusopistolla 19.8.2022 mennessä.
Elokuussa 2023 alkavaan koulutukseen haku on 30.1.–17.2.2023 Hakemuksen liitteiden on oltava Pelastusopistolla 24.2.2023 mennessä.
Pelastajatutkinnon hakuajat löytyvät Tutkintokoulutuksen hakuajat -sivulta ».
Koulutukseen voi hakea vain, mikäli hakija on suorittanut hyväksytysti fyysisen toimintakyvyn testin sekä lääkärintarkastuksen Pelastusopiston nimeämässä testauspaikassa. Varaa testiaikasi hyvissä ajoin, sillä useat testipaikat ovat kiinni heinäkuussa!
Katso testauspaikat ja varaa oma aika »
Miten hakea?
Hakumenettelyyn kuuluu seuraavat kolme vaihetta
1. Fyysisen toimintakyvyn testaus ja lääkärintarkastus (hakija voi valita paikan Pelastusopiston nimeämistä testipaikoista). Tietoa kuntotestistä »
2. Sähköisen hakemuksen täyttäminen Pelastusopiston nettihaku-palvelussa », mikäli fyysinen testi on läpäisty hyväksytysti.
3. Oppilaitoksen järjestämä valintakoe
Koulutukseen voivat siis hakea vain ne, jotka ovat ennen hakuajan päättymistä suorittaneet hyväksytysti fyysisen testin Pelastusopiston nimeämässä testauspaikassa (liite 1) ja jotka täyttävät muodolliset pääsyvaatimukset. Hakijalla tulee olla hakuajan päättymispäivään mennessä virallinen tutkintotodistus, jolla hän hakee koulutukseen.
Jos hakijan koulusivistyskieli on joku muu kuin suomen tai ruotsin kieli, hänen on toimitettava liitteiden mukana todistus yleisten kielitutkintojen suomen kielen kokeesta. Suomen kielen kokeesta hakijalla on oltava pelastajatutkintoon vähintään keskitason arvosanat (taitotaso 3-4 kaikista kielitutkinnon osista). Kielitutkinnosta löytyy lisätietoa osoitteesta www. oph.fi (Koulutus ja tutkinnot – Kielitutkinnot – Yleiset kielitutkinnot). Opetushallituksen nettisivuilta löytyy myös tutkinnon suorituspaikat ja -ajat sekä hinnat.
Koulutukseen haetaan nettihaun kautta. Pääset nettihakuun tästä. »
Palveluun kirjaudutaan verkkopankkitunnuksilla, sirullisella henkilökortilla tai mobiilivarmenteella. Hakuaika päättyy hakujakson viimeisenä päivänä kello 16.15. Hakijan tulee toimittaa Pelastusopistolle hakuun vaadittavat liitteet (Pelastusopisto/Opiskelijapalvelut, PL 1122, 70821 Kuopio). Liitteet tulee olla Pelastusopistolla viimeistään 7 päivän sisällä hakujakson päättymisestä. Hakija, joka ei ole toimittanut liitteitä Pelastusopistolle määräajassa, ei ole mukana valintaprosessissa.
Pelastajakoulutukseen hakijalta vaadittavat liitteet ovat: kopio tutkintotodistuksesta ja todistus mahdollisesta VPK-toiminnasta, todistus mahdollisesta toiminnasta nuorisopalokunnassa, sopimuspalokunnan hälytysosastossa tai vakinaisen palokunnan operatiivisessa toiminnassa. Jos tutkintotodistus muodostuu päättö- ja näyttötodistuksesta, kopiot molemmista tulee lähettää. Ylioppilaat toimittavat kopion lukion päättötodistuksesta tai siitä ammatillisesta perustutkinnosta, jonka perusteella ovat ylioppilastutkinnon suorittaneet. Fyysisen kunnon testitulos tulee Pelastusopistolle suoraan testipaikasta.
Kutsu valintakokeeseen sekä muut haku- ja valintamenettelyyn liittyvät kirjeet lähetetään hakijalle sähköisesti hakijapalveluun (haku.pelastusopisto.fi). Hakijan tulee seurata hakuprosessinsa etenemistä sähköisessä hakuportaalissa. Hakijan ilmoittamaan sähköpostiin tulee ilmoitus, kun hakijapalveluun on lähetetty viesti. Hakijan on huomioitava, että sähköpostiviesti voi mennä myös roskapostilaatikkoon.
Usein kysyttyä – kysymyksiä ja vastauksia
Hakijoiden usein esittämiä kysymyksiä ja vastauksiamme niihin »
Valintaperusteet
Pohjakoulutusvaatimuksena on joko lukion oppimäärä, ylioppilastutkinto, ammatillinen perustutkinto tai ammattitutkinto.
Lisätietoa hakuoppaasta (sivun oikea laita) sekä Valintaperusteet-sivulta ».
Valintakoe
Valintakokeeseen kutsutaan fyysisen toimintakyvyn testauksen hyväksytysti suorittaneista ja muodolliset pääsyvaatimukset täyttävistä hakijoista noin kaksi kertaa niin paljon henkilöitä, kuin on täytettäviä opiskelupaikkoja. Valintakoetilaisuus muodostuu neljästä osasta:
- 12 minuutin juoksutesti
- Uintitaitotesti ja esineen noutaminen vedestä.
- Fobiatestit (korkeanpaikan ja suljetun paikan kammot)
- Psyykkinen soveltuvuus
Tavoitteet
Tavoitteena on kouluttaa monitaitopelastajia, joilla on tutkinnon suorittamisen jälkeen vahvat tiedolliset ja taidolliset valmiudet pelastuslaitoksen strategisten linjausten mukaisiin tehtäviin. Tehtäväalueita ovat onnettomuuksien ehkäisy, valistus ja neuvonta, pelastustoiminta, ensihoito sekä väestönsuojelun miehistötason tehtävät. Pelastajilla tulee työelämään siirryttyäänkin olla hyvä asenteellinen valmius jatkuvasti kehittää omaa osaamistaan ja urasuunnittelua.
Opintoihin sisältyy paljon harjoittavaa opetusta Pelastusopiston harjoitusalueella. Pelastajan ammatissa tarvitaan myös käytännön kädentaitoja ja saamansa koulutuksen pohjalta pelastajan tulee osata valita oikeat ja tarkoituksenmukaisimmat pelastusmenetelmät potilaiden tai omaisuuden pelastamiseksi sekä ympäristön suojelemiseksi.
Pelastajatutkinnon opintojaksorakenne (90 op)
- Perusopinnot 14 op
- Ammattiopinnot 76 op
- Onnettomuuksien ehkäisy 10 op
- Pelastustoiminta 37 op
- Ensihoito 29 op
Tarkemmat opintojaksojen kuvaukset löytyvät opetussuunnitelmasta »
Katso videoklippi
Katso tutkinnon esittelyvideo:
Tutkintoon kuuluvassa loppuharjoituksessa testataan opintojen aikana opittuja taitoja. Katso esittelyvideo:
Hakuopas
Hakuoppaassa on tietoa Pelastusopistoon hakemisesta, hakuvaatimuksista ja valintakokeesta.
Tutkintoon johtavan koulutuksen opiskelijavalinnan perusteet 2022_hyväksytty 31052021(2)
Valintaperusteet
Ennen hakua kuntotesti
Alipäällystö- ja pelastajakurssille hakijan on ennen hakemistaan osallistuttava fyysisen toimintakyvyn testiin.
Hakulomake
Hakija täyttää sähköisen hakulomakkeen nettihaun kautta. Pääset nettihakuun tästä ».
Hakuportaali aukeaa haun ensimmäisenä päivänä!