Valintakoe on kaksiosainen. Valintakoe järjestetään siten, että hakija osallistuu ensin sähköiseen etäkokeeseen, joka muodostu kirjallisesta- ja kielikokeesta sekä tietoteknisiä perusvalmiuksia testaava kokeesta. Toinen osa on Pelastusopiston järjestämä soveltuvuusarviointi ja opettajien haastattelu, johon kutsutaan osa valintakokeen 1. osasta eniten pisteitä saanutta.
1. Sähköinen etäkoe
A. KIELIKOE (0-6 pistettä)
Hakijoiden kielitaito (ruotsi ja englanti) testataan valintakokeen yhteydessä.
Tehtävillä testataan hakijan sen hetkinen kielitaito. Tehtävät koostuvat yleiskielen luetun tekstin ymmärtämisestä sekä rakenne- ja sanastotestistä. Kielikokeesta voi saada maksimissaan 6 pistettä (painoarvolla: ruotsi 4 pistettä ja englanti 2 pistettä).
B. KIRJALLINEN KOE (0 – 6 pistettä)
Kokeen tarkoituksena on arvioida hakijoiden opiskelumotivaatiota sekä opiskeluedellytyksiä hätäkeskuspäivystäjän tehtäviin. Kirjallisen kokeen kysymykset perustuvat seuraaviin aineistoihin:
– Laki hätäkeskustoiminnasta 20.8.2010/692. Löytyy Finlexin sivuilta » ”Hae aineistosta” tiedolla 20.8.2010/692.
– Valtioneuvoston asetus hätäkeskustoiminnasta 14.10.2010/877. Löytyy Finlexin sivuilta » ”Hae aineistosta” tiedolla 14.10.2010/877.
– Liukkonen, Jarmo 2017. Psyykkinen vahvuus, Mielen taitojen harjoituskirja (2. painos). Vain luku: Johdanto (s. 12 – 20).
– Hätäkeskuspäivystäjäkurssin opetussuunnitelma », luvut 1 – 5.
HUOM: aineistona on aina sen kurssin opetussuunnitelma, mille haet!
– Hätäkeskuslaitoksen internetsivut »: www.112.fi
Osat: ”Palvelut” ja ”Tietoa meistä”
C. TIETOTEKNISIÄ PERUSVALMIUKSIA TESTAAVA KOE (0 – 3 pistettä)
Hätäkeskuspäivystäjän työssä tulee hallita tietokoneen käyttö hyvin. Näitä taitoja kartoitetaan testissä.
2. Pelastusopiston järjestämä soveltuvuusarviointi (1- 10 p.)
Hakijan soveltuvuus alalle voidaan testata joko Pelastusopistolla järjestettävällä kokeella tai etäyhteydellä tapahtuvalla kokeella. Tästä kerrotaan tarkemmin valintakoekutsussa.
Psyykkisestä testistä annetaan hakijoille yhteensä 1 – 10 pistettä. Tullakseen valituksi koulutukseen on hakijan saatava vähintään 3 pistettä. Kaikkien valintakokeeseen osallistuneiden psyykkinen testi on voimassa 2 vuotta, eikä sitä tänä aikana voi uusia.
Lisäksi valintakokeeseen kuuluu Pelastusopiston opettajien haastattelut, mitä ei erikseen pisteytetä. Haastattelun yhteydessä selvitetään hakijan soveltuvuutta alalle ja opiskeluvalmiuksia.
Lopullinen valinta
Lopullisessa valinnassa valintakoekutsuun vaikuttaneet alkupisteet nollataan ja valinta tehdään valintakoemenestyksen perusteella (psyykkinen testi + kielikoe + kirjallinen koe + tietotekniset valmiudet).
Opiskelijapaikat jaetaan valintakoepistemäärän osoittamassa paremmuusjärjestyksessä pohjakoulutusryhmittäin hakijamäärän mukaisessa suhteessa niin tarkasti, kuin se jäljelle jääneiden hakijoiden määrän huomioon ottaen on mahdollista.
Ennen lopullista valintaa Pelastusopisto pyytää kurssille valittavista henkilöistä poliisin suppean turvallisuusselvityksen . Tämä perustuu lakiin Pelastusopistosta, pykälä 18. Hätäkeskuslaitokseen työharjoitteluun menevistä opiskelijoista on oltava suppea turvallisuusselvitys tehty. Opiskelijavalinta on ehdollinen kunnes poliisin suppea turvallisuusselvitys on saatu ja se on todettu hyväksyttäväksi.
Hakijoiden yhteenlasketun pistemäärän ollessa sama noudatetaan seuraavaa etusijajärjestystä.
1. Jos yhteenlaskettu pistemäärä on sama, psyykkisen testin loppupistemäärä ratkaisee etusijan.
2. Jos myös psyykkisen testin loppupistemäärä on sama, ratkaisee etusijan päättötodistuksen kaikkien aineiden keskiarvo.
3. Jos edelleen on tasapistetilanne, ratkaisee psyykkisen testin testaajan asettama sijajärjestys.
Pohjakoulutusryhmässä 3 ratkaisee psyykkisen testin loppupistemäärä etusijan. Jos edelleen on tasapistetilanne, ratkaisee psyykkisen testin testaajan asettama sijajärjestys.