Pelastusopiston TKI-palvelujen hallinnoiman ja Palosuojelurahaston rahoittaman Kohti tuloksellisempaa turvallisuusviestintää -hankkeen (1.9.2018–29.2.2020) kuudes osajulkaisu julkaistiin 31.12.2019. Julkaisussa esitellään itäsuomalaisella koululla tapaustutkimuksena toteutetusta interventiosta saatuja kokemuksia erilaisten turvallisuuskasvatusmenetelmien vaikutuksista osallistujien turvallisuusosaamiseen. Tutkimuksen erityinen kiinnostus kohdistui mobiilipelien potentiaaliin turvallisuuskasvatuksen välineenä.
Tutkimukseen osallistui viisi peruskoulun kakkosluokkaa. Testauksissa käytettiin hankkeessa kehitettyä, poistumisturvallisuusteemaisen PelastusPosse-pelin demoversiota, minkä lisäksi oppilaat saivat ns. perinteistä luentotyyppistä turvallisuuskasvatusta joko opettajaltaan, pelastustoimen asiantuntijalta tai molemmilta. Oppimista mitattiin samansisältöisillä, poistumisturvallisuuteen keskittyvillä alku- ja lopputesteillä. Yhdessä luokassa oli pelattavana vain peli, yhdessä toteutettiin vain opettajan antama turvallisuusluento, yhdessä kuultiin opettajan turvallisuusluento ja pelattiin peliä, ja yhdessä peliä pelattiin yhdessä pelastustoimen asiantuntijan turvallisuusluennon kanssa. Viidennessä luokassa oppilaat kuulivat sekä opettajan että pelastustoimen asiantuntijan turvallisuusteemaiset luennot että pääsivät testaamaan peliä. Luokissa oli oppilaita yhteensä 98, ja lopulta analyysiin otettiin mukaan 81 oppilaan vastaukset.
Pelit ovat luonteva osa lasten arkea, minkä vuoksi niitä käytetään yhä enemmän myös opetuksessa ja kasvatuksessa. Peli voi toimia opetuksessa oppijaa motivoivana, mutta pelien motivoivaa luonnetta ei voi ottaa itsestäänselvyytenä. On myös havaittu, että yleensä pelkkä pelien käyttäminen ei takaa oppimista vaan peli olisi hyvä yhdistää muuhun opetukseen. Tässäkin tapauksessa oppimista tapahtui tehokkaimmin luokassa, missä oli pelin lisäksi sekä pelastustoimen asiantuntijan että opettajan antama turvallisuusluento. Peli ei yksin riitä takaamaan turvallisuuskasvatuksen tavoitteiden toteutumista, mutta se näyttäisi antaneen ainakin tässä interventiossa opetukseen lisäarvoa muun muassa innostamalla oppijoita sekä auttamalla heitä aiemmin opitun mieleen palauttamisessa.
Kohti tuloksellisempaa turvallisuusviestintää, Mobituvi -hankkeessa on toteutettu neljä osatutkimusta sekä kehitetty yhdessä alakoululaisten, heidän opettajiensa sekä pelastustoimen asiantuntijoiden kanssa demoversio turvallisuusteemaisesta oppimispelistä, jota on tarkoitus hankkeen jälkeen kehittää edelleen pelastus- ja opetustoimen valtakunnalliseen käyttöön. Tavoitteena on ollut myös tuottaa avauksia turvallisuusviestinnän vaikuttavuuden mittaamiseen, opetus- ja pelastustoimen turvallisuuskasvatusyhteistyön kehittämiseen sekä pelastustoimen keskinäisen yhteistyön syventämiseen turvallisuuskasvatuksessa. Lisäksi hankkeessa on testattu palvelumuotoilun menetelmien soveltumista turvallisuuskasvatuksen kehittämiseen.
Raportti on luettavissa kokonaisuudessaan täällä »
Lisätiedot:
Tutkija Aino Harinen, aino.harinen@pelastusopisto.fi, puh. 0295 453 531
Tutkimusapulainen Laura Salmelin, laura.salmelin@gmail.com