Hankkeen yhteenvetoraportti julkaistiin Pelastusopiston julkaisusarjassa 26.3.2020. Julkaisussa esitellään lyhyesti hankkeen osatutkimukset ja -selvitykset, niiden keskeisimmät tulokset, hankkeessa tuotettu demoversio turvallisuusteemaisesta mobiilipelistä sekä hankkeen suositukset turvallisuuskasvatuksen kehittämiseksi.
Pelastusopiston TKI-palvelujen hallinnoiman ja Palosuojelurahaston rahoittaman Kohti tuloksellisempaa turvallisuusviestintää -hankkeen (1.9.2018–29.2.2020) tavoitteena on ollut selvittää alakoululaisten ja heidän opettajiensa näkemyksiä turvallisuudesta ja turvallisuuskasvatuksesta sekä tuottaa mm. havaintoja eri menetelmien vaikutuksista kohderyhmien turvallisuusosaamiseen. Hankkeessa on toteutettu neljä osatutkimusta sekä kehitetty yhdessä kohde- ja sidosryhmien kanssa demoversio turvallisuusteemaisesta opetuspelistä pelastus- ja opetustoimen vapaaseen käyttöön. Hanke toteutettiin palvelumuotoilun viitekehyksessä hyödyntämällä osallistavaa yhteissuunnittelua ja -kehittämistä niin tietojen keräämisessä kuin mobiilipelidemon tuottamisessa.
Nyt julkaistussa hankkeen yhteenvetojulkaisussa esitellään hankkeen toimintaa, tuloksia, tuotoksia ja ideoita turvallisuusviestinnän ja -kasvatuksen edelleen kehittämiseen. Hankkeessa havaittiin, että turvallisuus kiinnostaa niin alakoululaisia kuin heidän opettajiaan, turvallisuuskasvatus koetaan opettajien parissa tärkeäksi osaksi opetus- ja kasvatustyötä ja myös lapset ovat kiinnostuneita oppimaan arjen turvallisuudesta. Opettajat ja oppilaat toivottavat uudet keinot, kanavat ja monipuoliset menetelmät tervetulleiksi turvallisuuskasvatukseen, ja myös digitaalisiin turvallisuuspeleihin suhtaudutaan avoimin mielin. Opettajat peräänkuuluttavat toiminnallisia menetelmiä ja lisää yhteistyötä turvallisuuskasvatuksen toteutukseen eri tahojen kanssa. Pelastustoimelta toivotaan esimerkiksi oppilaitosvierailuja, valmiita materiaaleja opetustyön tueksi sekä faktatietoa etenkin paloturvallisuudesta ja ensiavusta.
Kohderyhmät haluavat osallistua turvallisuuskasvatuksen suunnitteluun ja uusien menetelmien kehittämiseen. Osallistava yhteissuunnittelu ja -kehittäminen sitouttavat paitsi kehitettävään palveluun, myös turvallisuuden edistämiseen ja parempaan turvallisuuskulttuuriin. Ollakseen tuloksellista, turvallisuusviestintä ja -kasvatus vaativat lisäksi valtakunnallista, erilaisia laadullisia ja määrällisiä menetelmiä yhdistävää sekä monipuolisiin ja yhteisesti sovittuihin mittareihin perustuvaa systemaattista arviointia. Sitä, mitä ei mitata, ei voida myöskään kehittää, joten alalle tarvittaisiin yhä vahvemmin tietojohtamiseen perustuva kokonaisvaltainen lähestymistapa vaikutusten ja vaikuttavuuden mittaamiseen.
Raportti on luettavissa kokonaisuudessaan täällä »
Lisätiedot:
tutkija Aino Harinen, aino.harinen@pelastusopisto.fi, 050 343 8004