
Hakeutuminen kansainvälisen pelastustoiminnan tehtäviin
Kuten koulutuksiin, myös kansainvälisen pelastustoiminnan tehtäviin voi hakeutua useamman eri organisaation puitteissa. Pelastusopisto koordinoi kahta muodostelmaa: rauniopelastusmuodostelma Urban Search and Rescue (USAR) ja teknisen tuen muodostelma Technical Assistant and Support Team (TAST). Näillä muodostelmilla Suomi osallistuu Euroopan unionin pelastuspalvelumekanismin vapaaehtoispooliin. Molempiin muodostelmiin pääsyvaatimuksena on peruskoulutuksen suorittaminen.
Lisäksi Suomi lähettää yksittäisiä asiantuntijoita muiden kansainvälisten toimijoiden tehtäviin muun muassa UNDAC-asiantuntijatehtäviin sekä YK:n Stand By -sopimuksen kautta Maailman Ruokaohjelmalle. Suomi on osa International Humanitarian Partnership -verkostoa, jonka kautta suomalaisia asiantuntijoita lähetetään maailmalle osaksi kansainvälisiä tiimejä.
Yleiset kelpoisuusvaatimukset
Kansainvälisen pelastustoiminnan tehtävät edellyttävät kotimaassa suoritettua, tehtäväkohtaista ammattitutkintoa. Lisäksi hakijalla tulee olla soveltuvaa työkokemusta ja vahva ammatillinen osaaminen. Englannin kielen suullinen ja kirjallinen taito on välttämätön, muu kielitaito katsotaan eduksi. Lisäksi kokemus johtotehtävistä katsotaan eduksi. Hakijan on oltava joustava ja luotettava sekä kyettävä toimimaan monikulttuurisessa ympäristössä ja vaativissa olosuhteissa.
Palkkaus ja muut korvaukset
Tehtävien palkkaus perustuu lakiin siviilikriisinhallinnasta. Tehtävät sijoittuvat palkkaluokkien 1 – 5A välille riippuen tehtävän vaativuudesta ja palkka on veronalaista tuloa. Asiantuntijoille maksetaan myös olosuhdekorvausta, jonka suuruus riippuu kohdemaasta sekä operaation mahdollisesti maksamista olosuhdekorvauksista.