Toimintamalli kansainvälisen pelastustoiminnan resurssien hyödyntämiseen kotimaassa
Palosuojelurahaston rahoittaman hankkeen tavoitteena on edistää kansainvälisiin pelastustehtäviin tarkoitettujen pelastusmuodostelmien resurssien hyödyntämistä myös kotimaassa.
Suomi osallistuu kansainväliseen pelastustoimintaan EU:n ja kansainvälisten järjestöjen kautta sekä kahdenvälisten ja monenkeskisten valtioiden välisten sopimusten puitteissa. Kriisinhallintakeskus (1.1.2019 alkaen Pelastusopisto) vastaa varautumis- ja valmiustoimenpiteistä kansainvälisiin tehtäviin ja koordinoi Suomen kansainvälistä pelastusmuodostelmaa, Finn Rescue Teamiä (FRT). FRT:n muodostavat rauniopelastusmuodostelma Urban Search and Rescue (USAR) ja teknisen tuen muodostelma Technical Assistance and Support Team (TAST).
Hankkeen tavoitteena on edistää pelastustoimintaa kehittämällä kansainvälisen pelastustoiminnan osaamisen, henkilöstön ja kaluston kansallista hyödyntämistä eli kansainvälisen pelastustoiminnan resurssien saamista pelastuslaitosten käyttöön kotimaan onnettomuustilanteissa. Hankkeessa selvitetään, miten USAR- ja TAST-muodostelmia ja muita valmiuksia voitaisiin hyödyntää kotimaassa sekä kehitetään ja testataan uusia lähestymistapoja kansalliseen yhteistyöhön suuronnettomuuksien tai erikoisosaamista vaativien onnettomuuksien yhteydessä. Näin panostusta muodostelmien koulutukseen, harjoituksiin ja kansainväliseen pelastustoimintaan osallistumiseen voidaan hyödyntää kotimaan pelastustoiminnassa. Kansallista valmiutta voidaan parantaa esimerkiksi pilkkomalla nykyisiä muodostelmia pienempiin, joustavampiin osiin (esim. ICT, tekninen etsintä, mastot, rakenteiden läpäisy, tuenta, erikoistunut tekninen (tornit, lennokit, tekniset apuvälineet), koiratoiminta), jotka olisivat kansallisesti hyödynnettävissä.
Hankkeen vaiheet ja tuotos
Hanke jakautuu kuuteen vaiheeseen: 1) Tarvemäärittely (työpaja; kartoitus nykytilanteesta, kapasiteeteista ja tarpeista), 2) Hyvät käytännöt muissa maissa (desk study), 3) Hyvät käytännöt meillä (työpaja; toimintamallin ja hälytysketjun hahmotus), 4) Harjoitus (toiminnan testaus), 5) Harjoituksen arviointi, 6) Toimintamallli (sähköinen julkaisu ja sen levittäminen; ehdotus yksityiskohtaisesta toimintamallista kansainvälisen pelastustoimen resurssien saamiseksi käyttöön kansallisesti).
Hankkeen tuotoksena syntyy Pelastustoimen uudistushankkeen kansainvälisen pelastustoimen työryhmän luoman prosessin pohjalta rakennettu yksityiskohtaisempi toimintamalli kansainvälisen pelastustoiminnan resurssien saamiseksi käyttöön kansallisesti, kartoitus pelastuslaitosten olemassa olevista kapasiteeteista, jotka ovat hyödynnettävissä koko maassa sekä uudet joustavat ”kevytmodulit”, jotka tukevat kansallista varautumista ja valmiutta. Hankkeen tuloksena kansallisen pelastustoiminnan toimintavalmius paranee haasteellisissa onnettomuustilanteissa ja tilanteissa, joissa on tarvetta erikoistuneille tiimeille.
Hanke on päättynyt
Verkkotiedote 12.3.2019: Kansainvälisen pelastustoiminnan resurssien kansallisen hyödyntämisen toimintamalli »