Syksyllä 2016 Pelastusopistolla alkavaan pelastajakoulutukseen on valittu kaksi naista. Yhteensä pelastajaopintoihin haki 326 henkilöä, joista valituksi tuli 60 opiskelijaa eli 18 % hakijoista. Valitut opiskelijat ovat raivanneet tiensä läpi fyysisten ja psyykkisten soveltuvuustestien. Odotamme naisia, kuten kaikkia syksyllä aloittavia opiskelijoita innokkaina. Toivomme erityisesti, että näiden kahden naisen esimerkki rohkaisee muitakin naisia hakemaan Pelastusopistolle.
Samalla haluamme kuitenkin taata naisille opiskelurauhan, joka kuuluu jokaiselle opiskelijallemme tutkinnosta ja sukupuolesta riippumatta. Toivomme medialta sekä muilta yhteistyötahoiltamme ymmärrystä.
Naiset ovat pelastajaopiskelijoissa poikkeus
Pelastusopiston historiassa naisia on nähty pelastajaopinnoissa harvoin. 90-luvulla on valmistunut kaksi naista, 2000-luvulla pelastajakurssilta valmistuneista viisi on naisia.
Pelastajatutkinnon pääsykokeet ovat samat miehille ja naisille. Pääsykokeiden fyysisten testien monipuolisuus edellyttää hakijoilta sekä fyysistä voimaa että kestävyyttä. Naisille on fyysisesti haastavaa kehittää molempia ominaisuuksia siten, että pääsykokeiden vaatimukset täyttyisivät. Valintakokeisiin osallistuneiden naisten kompastuskiveksi on usein muodostunut 12 minuutin juoksutesti, jossa on minimivaatimuksena 2800 metriä.
Pelastajatutkinnon pääsykokeiden vaatimukset
Pelastajaksi hakevan tulee olla suorittanut ylioppilastutkinto tai lukion oppimäärä, ammatillinen perustutkinto tai ammattitutkinto. Lisäksi hakijan tulee opintojen alkaessa olla vähintään 18-vuotias ja hänellä tulee olla C-luokan ajokortti. Lue lisää valintaperusteista >>
Hakumenettelyyn kuuluu kolme vaihetta, joista ensimmäinen on fyysisen toimintakyvyn testaus ja lääkärintarkastus. Kuntotestit tulee tehdä jossakin Pelastusopiston nimeämistä testipaikoista, joita on yhteensä seitsemän eri puolilla Suomea. Testeihin kuuluvat penkkipunnerrus, istumaan nousu, käsinkohonta sekä jalkakyykky. Jokaiselle osasuoritukselle on määritelty minimivaatimus. Ks. videot mallisuorituksista >>
Mikäli fyysinen testi on läpäisty hyväksytysti, voi hakemuksensa lähettää Pelastusopistolle. Hakemukset pisteytetään siten, että fyysisen toimintakyvyn testistä voi saada yhteensä 0-1 pistettä, päättötodistuksen kaikkien aineiden keskiarvosta 0-7 pistettä ja pelastusalaan kohdistuvasta kiinnostuksesta eli toimimisesta esim. palokuntanuorisotyössä voi saada 0-0,5 pistettä.
Pelastusopistolla järjestettäviin valintakokeisiin kutsutaan noin kaksi kertaa enemmän hakijoita, kuin on aloituspaikkoja. Valintakokeissa hakijat juoksevat 12 minuutin juoksutestin, uivat uintitaitotestin ja heidät testataan ns. fobia-testeillä (korkean paikan ja suljetun paikan kammo). Lisäksi hakijat joutuvat psyykkisen soveltuvuuden testiin. Juoksutesti pisteytetään, muut testit ovat joko hylkääviä tai hyväksyttyjä. Lopulliset opiskelijavalinnat tehdään lihaskuntotestien ja valintakoemenestyksen perusteella.
Opiskelu pelastajatutkinnossa kestää kolme lukukautta. Tutkinto antaa kelpoisuuden palomiehen tai palomies-sairaankuljettajan virkoihin.
Naiset muissa Pelastusopiston tutkinnoissa
Hätäkeskuspäivystäjätutkinnon opiskelijoista suuri osa on naisia. Yhdellä 24 opiskelijan naisvaltaisella kurssilla on keskimäärin 4-5 miestä. Hätäkeskuspäivystäjän opinnot kestävät kolme lukukautta.
Palopäällystön insinööritutkinnon opiskelijoista (Amk, päivätoteutus) yhdellä 30 henkilön kurssilla naisia on keskimäärin 1-4 kpl. Sen sijaan alipäällystötutkinnossa tai palopäällystön monimuotototeutuksena opiskeltavalla kurssilla naiset ovat harvinaisuus. Vain yksi nainen on suorittanut kaksi lukukautta kestävän alipäällystötutkinnon.