Pelastusopiston onnettomuuksien ehkäisyn tiimi on mukana alan kehittämisessä monella taholla
Pelastusopiston onnettomuuksien ehkäisyn tiimi (OE-tiimi) on vahvasti verkostoitunut ja osallistuu alan kehittämiseen monissa eri työryhmissä ja hankkeissa. Tiimissä toimii päätoimisesti 7 opettajaa, jotka toteuttavat onnettomuuksien ehkäisyn, turvallisuusviestinnän, palofysiikan, rakennusten paloturvallisuuden, paloturvallisuustekniikan, paloteknisten laitteiden, valvonnan ja palontutkinnan koulutusta tutkinto-opetuksessa ja täydennyskoulutuksessa.
OE-tiimi pyrkii olemaan vahvasti mukana onnettomuuksien ehkäisyyn vaikuttavien uusien säädösten valmistelu- ja lausuntovaiheissa. Tälläkin hetkellä laaditaan ohjeellista ja opastavaa aineistoa ympäristöministeriön toimeksiannosta uusien rakennusten paloturvallisuusasetusten jatkeeksi useissa työryhmissä. OE-tiimi on jäsenenä valtakunnallisessa Rakennusteollisuus Ry:n TC127 -asiantuntijaryhmässä, joka vaikuttaa EN-standardivalmisteluun suomalaisten edustajien kautta.
OE-tiimi on ollut vahvasti mukana pelastustoimen uudistamishankkeen Onnettomuuksien ehkäisyn yhdenmukaistaminen -työryhmässä sekä pelastuslaitosten kumppanuusverkoston ja Kuntaliiton käynnistämässä työryhmässä pelastuslaitosten Valvontakäsikirjan laatimiseksi. Valvontakäsikirja on juuri julkaistu, OnEhkä-työryhmän työ jatkuu vielä tämän vuoden 2018 loppuun. Kesällä 2018 alkaneeseen pelastustoimen valvontasovellus, RTA ja sähköinen asiointi -suunnitteluhankkeeseen tiimi lähti myös mukaan, siinä luodaan pohja tulevalle pelastuslaitosten valvontasovellukselle osana isompaa tietojärjestelmäkokonaisuutta. Vuoden loppuun saakka tiimi toimii myös pelastuslaitosten kumppanuusverkoston kärkihankkeena toimivassa IKAT – Ikäihmisten kotona asumisen turvallisuuden parantaminen -työryhmässä.
OE-tiimi on mukana kehittämässä palontutkintaa pelastuslaitosten kumppanuusverkoston Palontutkinta 2020 -työryhmässä. Tiimin työpanosta hyödynnetään valtakunnallisessa Palontutkinnan sähköisen oppimateriaalin kehittämishankkeessa. Myös meneillään olevassa kumppanuusverkoston ja Kuntaliiton Paloriski-ilmoitukset ja viranomaisyhteistyön kehittäminen -hankkeessa OE-tiimi on mukana myös. Lisäksi tiimin työpanosta hyödynnetään Pelastusopiston Työturvallisuuden harjoitusalue -hankkeessa.
Valtakunnallisen 8. luokkalaisille suunnatun NouHätä!-kampanjan ja -kilpailun kehittämis- ja ohjaustyöryhmässä OE-tiimi on toiminut pitkään. Tiimi toimii myös turvallisuusviestinnän ja oppilaitosturvallisuuden kehittämistyöryhmissä valtakunnallisesti ja alueellisesti.
Lisäksi kehittämis- ja verkostoitumistyötä tehdään päivittäin yhteistyössä monien muiden sidosryhmien kanssa.
Verkostoituminen ja sidosryhmäyhteistyö tuovat suoria hyötyjä opetuksen kehittämiseen
Edellä kuvatun asiantuntija- ja sidosryhmäyhteistyön kautta OE-tiimi on näköalapaikalla valtakunnallisesti säädösten ja onnettomuuksien ehkäisyyn liittyvien toimintojen kehittämistyössä. Näin Pelastusopisto ja onnettomuuksien ehkäisyn tiimi ovat mukana kehittämässä toimintaympäristöjä ja ennakoimassa muutoksia, jotka huomioidaan koulutuksessa.
OE-tiimin tiiminvetäjänä toimiva vanhempi opettaja Jani Jämsä on ollut Pelastusopiston edustajana mukana pelastustoimen uudistamishankkeen OnEhkä – Onnettomuuksien ehkäisyn yhdenmukaistaminen -työryhmässä sen toiminnan ajan, kesäkuusta 2016 lähtien. Työryhmässä on ollut todella hyvä ja yhteen hitsautunut henki sekä eteenpäin menevä ja asioita yhdessä edistävä ote. Työryhmässä toimimisen kautta OE-tiimi on pystynyt koko ajan jo huomioimaan työryhmän tuottamia asioita suoraan opetukseen sekä ennakoimaan tulevia ajateltuja kehittämistoimenpiteitä osana opetusta. Työryhmä laati syksyllä 2016 esitykset pelastustoimen järjestämislakiin keskitettävien onnettomuuksien ehkäisyn tehtävien mahdollisuuksista sekä esityksen pelastuslain muutostarpeista onnettomuuksien ehkäisyn kannalta. Lisäksi työryhmä on tuottanut prosessikuvaukset onnettomuuksien ehkäisyn perustoiminnoista: valvonnasta, turvallisuusviestinnästä, palontutkinnasta ja asiantuntijapalveluista. Kaikkia näitä on käyty tiiminä valmisteluvaiheissa läpi ja hyödynnetty niiden sisältöä koulutuksen sisällöissä ja aineistoissa ennakoimaan tulevaa.
OnEhkä-työryhmä valmistelee yhdessä HIKLU-pelastuslaitosten kanssa osaamisvaatimuskuvauksia onnettomuuksien ehkäisyn perustoiminnoille: valvonta, turvallisuusviestintä, palontutkinta ja asiantuntijapalvelut. Sen tuloksena syntyvä aineisto tuottaa OE-tiimille pohjan opetussisältöjen kehittämiseen eri koulutustasoille tulevaisuudessa. Työryhmä valmisteli myös keväällä 2017 alkaneen Paloriski-ilmoitukset ja viranomaisyhteistyön kehittäminen -hankkeen, jossa tiimi toimii mukana. Siinä yhdessä tuotettu toimintamalli ja aineistot pelastuslain 42§:n mukaisten paloriski-ilmoitusten käsittelyyn hyödynnetään suoraan Pelastusopiston koulutukseen.
OE-tiimissä valvonnan vastuuopettajana toimiva vanhempi opettaja Ismo Kärkkäinen oli Pelastusopiston edustajana pelastuslaitosten kumppanuusverkoston ja Kuntaliiton työryhmässä pelastuslaitosten Valvontakäsikirjan laatimiseksi. Valvontakäsikirjatyöryhmä oli myös todella hyvä ja tehokas tiimi. Työryhmällä oli selkeä yhteinen tahtotila ja tavoite selkeyttää ja yhtenäistää valvonnan prosesseja sekä luoda pohjaa osaamisen kehittämiselle. Työryhmä kävi työssään läpi seikkaperäisesti valvontatyön prosessit, eri osa-alueet ja viranomaisyhteistyön rajapinnat. Työryhmän työskentelyn ohella toiminta-malleja ja tulkintoja käytiin myös OE-tiimissä läpi. Näin ne saatiin huomioitua suoraan osaksi Pelastusopiston opetussisältöjä. Käsikirjatyön tuottamat prosessikuvaukset, valmiit toimintamallit ja lomakkeet hyödynnetään jatkossa valvonnan koulutuksessa pelastuslaitosten yhteisinä malleina. Juuri julkaistu ”Pelastuslaitosten valvonnan aapinen” on jatkossa Pelastusopiston tutkinto- ja täydennyskoulutusten perusaineistoa.
Ismo Kärkkäinen edustaa Pelastusopistoa myös pelastustoimen valvontasovellus, RTA ja sähköinen asiointi -suunnitteluhankkeessa. Hanke on hyvä jatkumo Valvontakäsikirjatyöryhmän toiminnalle. Työryhmän kuvaamat prosessit ja toimintamallit pystytään nyt huomioimaan osana suunniteltavaa valvontasovellusta. Hankkeen työryhmässä toimiminen mahdollista parhaiten myös Pelastusopiston koulutuksellisen näkökulman huomioimisen tulevassa sovelluksessa.
OE-tiimi jatkaa aktiivista verkostoitumista ja sidosryhmäyhteistyötä sekä koulutuksen kehittämistä yhdessä alan toimijoiden kanssa
Kirjoittajat
Jani Jämsä, vanhempi opettaja, tiiminvetäjä, Onnettomuuksien ehkäisyn tiimi
Ismo Kärkkäinen, vanhempi opettaja, Onnettomuuksien ehkäisyn tiimi