Nödcentralssimulator
Simulator/inlärningsmiljö för nödcentralsverksamheten
Man har strävat efter att göra nödcentralssimulatorn så lik nödcentralernas verksamhet som möjligt. Nödcentralen ”Kalla” som finns i simulatorn har fått verksamhetsmetoder som baserar sig på Nödcentralverkets anvisningar. I simulatorn används datasystemet ELS och för kommunikation kommunikationssystemet TETRAsim. ELS-datasystemets uppgift är att hjälpa operatören att hantera nödsamtal, att göra riskbedömningar och förmedla uppdrag till olika myndigheter.
Simulatorns ELS-datasystem är detsamma som på nödcentralerna. Räddningsinstitutets lärare och nödcentralernas operatörer som anställs som timlärare ringer övningsnödsamtal från spelcentret till simulatorn och de kommunicerar som myndighetsenheter. Efter nödsamtalet förs en inlärningsdiskussion tillsammans med den studerande/de studerande som deltog i uppdraget.
Nödcentralssimulatorn har 12 operatörsbord och ett arbetsbord för läraren som vid behov kan användas som skiftesmästarens eller en operatörs bord under övningen. Operatörernas bord har tre skärmar för ELS-datasystemet och en skärm för kommunikationssystemet TETRAsim. Datasystemklassen och simulatorn har varsin egen databas, så det är även möjligt att samtidigt ge undervisning i datasystemet och i simulation.
Spelcentret
Spelcentret är lärarnas och timlärarnas arbetsutrymme varifrån de ringer nödsamtal och kommunicerar som olika myndigheter med den simulerade nödcentralen.
Datasystemklassen
Datasystemklassen är ett klassrum för att studera nödcentralens datasystem där studerandena kan öva att använda systemet vid egna arbetsbord. Det finns ett Moodle-webbinlärningsmaterial för undervisningen av datasystemet. Med hjälp av materialet kan studerandena även självständigt öva på att använda ELS-systemet.