Brandteater
Vid servicebyggnaden på Räddningsinstitutets övningsområde ligger Brandteatern, som byggdes 2005 för att simulera hur bränder utvecklas och hur brandtekniska anläggningar fungerar. Brandteatern är ett utrymme med ett auditorium med cirka 45 platser, ett brandutrymme och ett utrymme med brandtekniska anläggningar. Den ursprungliga idén bakom den har varit att åskådliggöra hur bränder utvecklas, hur olika byggnadsmaterial beter sig och hur brandtekniska anläggningar fungerar, i säkra förhållanden.
Provbränderna som utförs i brandutrymmet kan betraktas från auditoriet, tryggt bakom ett brandglas och det påminner lite om en teater. Till Brandteaterns utrustning hör värme- och tidsmätning av demonstrationsbränderna, uppskattning av rökmängden med hjälp av brandvarnare, de vanligaste brandvarnarna som används i brandövervakningssystem samt tre fast installerade släckningssystem: vattensprinkler, Softex-skumsläckningssystem och Hi-Fog-sprinkler med vattendimma. Dessutom har Brandteatern en rökventilationsanläggning.
Brandteatern används för närvarande i undervisningen om hur lägenhetsbränder utvecklas för att illustrera brandutvecklingen, i undervisningen om räddningsverksamhet för att illustrera rökventilation, i undervisningen om strukturell brandteknik som stöd för teorin och i undervisningen om brandtekniska anläggningar för att illustrera och observera hur anläggningarna fungerar.
Brandteatern är en viktig, levande plats för illustration och observation. Vi strävar efter att ständigt utvidga, öka och utveckla användningen av den.
Simulationer i Brandteatern:
- Observation av hur en lägenhetsbrand utvecklas.
- Observation av hur rök bildas och brandgaser beter sig.
- Observation av brandkårens rökventilation.
- Illustration av hur brandvarnare och släckanläggningar fungerar samt hur snabba och effektiva de är.
- Illustration av betydelsen av rökventilation samt hur rökventilationsanläggningar fungerar och hur effektiva de är.
- Ge exempel på hur brandteatern i framtiden kunde användas på ett mer mångsidigt och effektivt sätt samt på metoder som integrerar och är till nytta för fler yrkesbranscher.
- Åskådliggörande av hur olika byggnadsmaterial brinner.
- Planlagda och kalkylerade provbränningar av konstruktioner och jämförelse av resultaten med kalkylerna.
- Bränning av typiska sektionerande byggnadsdelar som väggkonstruktioner samt jämförelse av deras beteende och brandtåligheten mot de värden konstruktionerna fått i tester.
- Att illustrera syftet och betydelsen av viktiga brandtekniska konstruktioner för dem som skapar konstruktionerna, till exempel studerande inom byggbranschen.
- Att illustrera hur brandtekniska anläggningar fungerar och används för studerande som studerar för grundexamen inom säkerhetsbranschen och som kommer att arbeta som till exempel väktare och inneha en stor roll för att upprätthålla säkerheten i stora allmänna utrymmen (shoppingcentra o. dyl.).