Mitä ihmettä
Yleensä, kun halutaan tietää, missä ollaan menossa, järjestetään asiasta kysely. Niin tehtiin tälläkin kertaa. Palontutkinnan työryhmän kysely palontutkijoille toteutettiin kesällä 2015. Kyselyn tavoitteena oli kartoittaa pelastuslaitosten palontutkinnan nykytilaa ja kehitystoiveita. Pelastusopiston tarjoamaan palontutkinnan koulutukseen toivottiin näin kauniisti sanottuna huomattavaa parannusta. Muitakin mahdollisia koulutusorganisaatioita otettiin vertailun vuoksi esille.
Eikä siinä vielä kaikki. Tämän jälkeen vanhempi opettaja Jani Jämsä teki ylemmän Amk-tutkinnon opinnäytetyönä aivan valtavan työmäärän selvittäessään laajemmaltikin mm. palontutkinnan koulutustarpeita pelastuslaitoksilla. Opinnäytetyön kokonaistavoitteena oli kartoittaa Pelastusopiston onnettomuuksien ehkäisyn tiimin opetuksen, täydennyskoulutustarjonnan ja tiimin osaamisen kehittämistarpeet. Ja niitä kyllä riittää.
Lisäksi edellisten jälkeen järjestettiin Pelastusopistolla Pelastuslaitosten seminaaripäivät. Seminaariin liittyvä ennakkomateriaali opetus- ja toteuttamissuunnitelmineen sekä opetuksen kehittämiskysely oli toimitettu osallistujille etukäteen.
Miten ihmeessä
Vasta seminaarin aikana osalle osallistujista lopullisesti selvisivät onnettomuuksien ehkäisyn opintokokonaisuuksien sisällöt, opetussuunnitelmien tavoitteet, toteuttamissuunnitelmat sekä -tavat ja erityisesti niihin varattu resursointi. Tilaisuus oli meille kaikille osallistuneille hyvin silmiä avartava kokemus. Kuinka kaukana ajatusmaailmat voivatkaan ollakaan toisistaan… Pelastuslaitosten osittain epärealistiset odotukset sekä minun tekemäni, kentän tarpeisiin osittain väärät opetukselliset painotukset ovat aiheuttaneet kentällä hämmennystä. Voidaankin perustellusti ajatella, että miksi vasta nyt? No, parempi myöhään. Toteuttamissuunnitelmissa painotuksia on helppo korjata ja niin on tehtykin. Opetussuunnitelman (OPS) leipominen ja letittäminen on haastavampi prosessi, joka pelastaja- ja alipäällystötutkinnon osilta on tehty. Toivottavasti nyt varovaisesti työn alla oleva Amk-OPS saadaan lähitulevaisuudessa uuniin ja paisteltua valmiiksi.
Pelastuslaitosten palontutkinnan kehittämistarpeet -kehittämishanke
Palontutkinta 2020 -työryhmän mielestä palontutkinnan kannalta merkittävin kehittämistarve on verkkopohjaisen oppimisalustan luomisessa. Oppimisalusta toimisi perusopetusta tukevana oppimisväylänä ja jatkokoulutuksen työkaluna. Verkkopohjainen oppimisalusta mahdollistaa omatoimisen kouluttautumisen työn ohella. Verkkopohjaista oppimisalustaa voitaisiin hyödyntää laaja-alaisemmin myös muissa pelastustoimen työtehtävissä.
Mutta mitä sitten tapahtui?
Palontutkinnan sähköinen opintomateriaali
Yhteistyössä Palontutkinta 2020-työryhmän kanssa laadittiin hankesuunnitelma, jossa palontutkinnan sähköistä opetusmateriaalia alettaisiin tuottaa. Pelastuslaitosten näkökulmasta nykyinen palontutkinnan koulutusmalli ei ole kaikilta osiltaan täysin toimiva. Mikäli pelastuslaitoksen työntekijöiden urasuunnittelussa tulee esille koulutustarvetta palontutkintaan, tällä hetkellä käytössä oleva palontutkijan koulutuspolku nähdään liian pitkänä ja liian paljon aikaa vievänä. Sähköisen itseopiskelumateriaalin käyttöönotolla voidaan opintoja nopeuttaa oleellisesti. Asiaa siis voidaan opiskella missä ja milloin vain, kunhan sähköiset vempaimet ja oppimisalusta ovat kunnossa.
Palosuojelurahaston 2017 toisella hakukierroksella Pelastusopistolle myönnettiin pikkuisen vajaat 90k € palontutkinnan sähköisen opetusmateriaalin tuottamiseen. SM:n pussista opetusmateriaaliin lämmettiin muutamalla kilolla. Näin reilun vuoden kestävän prosessin rahoitus raavittiin kasaan. Hanketta hallinnoi Pelastusopiston TKI-yksikkö. Suuret kiitokset Palontutkinta 2020-työryhmälle sekä TKI:lle tuesta ja avusta avustushakemuksen laadinnassa. Pelastusopiston sisäisessä haussa ei sopivaa projektipäällikkökandidaattia löytynyt, joten toivotan onnea ja menestystä ulkoiseen rekrytointiin.
Hankeaikataulu
Hankkeen piti alkaa 1.9.2017 ja valmistua vuoden 2018 loppuun mennessä. Hankkeeseen on varattu yhteensä 21,5 henkilötyökuukautta. Projektipäällikön palkkaamisen tuska varmasti viivästyttää alustavaa aikataulua. Luultavasti valmista odotellaan keväällä 2019. Hyvää kannattaa aina odottaa.
Nyt projektiin valittavalla päälliköllä on ennen kokematon mahdollisuus yhdistää kaikki koulutukselliset voimavarat sekä sähköisen oppimismaailman työkalut parhaan mahdollisen lopputuloksen saavuttamiseksi. Nyt vaan pian hakemuksia postiin.