Mikä?
Haluatko tehdä yhteiskunnallisesti merkittävää työtä? Et pelkää haasteita, kykenet toimimaan paineen alla ja tekemään nopeitakin päätöksiä? Sinussa olisi siis ainesta hätäkeskuspäivystäjäksi!
Hätäkeskuspäivystäjät työskentelevät Suomen kuudessa hätäkeskuksessa käsitellen kansalaisilta tulevia hätäilmoituksia. Päivystäjän työhön tarvitaan hätäkeskuspäivystäjän tutkinto, joka antaa muodollisen pätevyyden tehtävään. Suomen hätäkeskusmallissa yksi hätäkeskuspäivystäjä käsittelee kokonaisvaltaisesti kaikkien viranomaisten (sosiaali- ja terveydenhuolto, pelastustoimi ja poliisitoimi) hätäpuhelut, tekee riskinarvion perusteella päätöksen mahdollisesta avun hälyttämisestä ja antaa tarvittavat toimintaohjeet. Eikö kuulostakin mahtavalta?
Missä?
Jos ala ja opiskelu kiinnostavat, tervetuloa Kuopioon! Pelastusopisto nimittäin kouluttaa kaikki Suomen hätäkeskuspäivystäjät. Kursseja alkaa kaksi kertaa vuodessa, tammikuussa ja elokuussa. Ja töitä on tarjolla tällä hetkellä kaikille valmistuville. Hätäkeskuspäivystäjäkurssille haetaan suoralla haulla Pelastusopistolle. Valintakokeisiin kutsutaan todistusten perusteella noin kolme kertaa niin paljon hakijoita kuin on aloituspaikkoja. Kaiva todistukset seuraava hakua varten jo esiin!
Miten?
Kaksipäiväiset valintakokeet pidetään Pelastusopistolla. Kokeessa hikoillaan useassa osa-alueessa, joissa arvioidaan eri osaamista ja kykyä selvitä vaativissa opinnoissa sekä hätäkeskuspäivystäjän ammatissa. Päivät ovat raskaita, mutta haluamme opiskelemaan vain parhaista parhaat – oletko se juuri sinä?
Kielitaitoa testataan ruotsin ja englannin osalta. Pisteitä saa riittävällä kieliopin, luetun ymmärtämisen ja tekstin tuottamisen hallinnalla. Kirjallinen aineistokoe perustuu valintaoppaassa ilmoitettuun materiaaliin. Materiaali on oleellisesti opintoihin tai tulevaan hätäkeskuspäivystäjän työhön liittyvää. Opiskelu ja työ vaativat sujuvaa tietokoneen käyttöä, tätä osaamista testataan tietoteknisiä perusvalmiuksia mittaavalla kokeella – päivystäjän ei tarvitse olla ”koodari”, sujuva peruskäyttö riittää.
Koska kyseessä on psyykkisesti kuormittava työ, selvitetään kaikkien hakijoiden valmiudet laajoilla psyykkisillä testeillä. Ne koostuvat yhteisistä tehtävistä, ryhmätehtävästä ja psykologin haastattelusta. Lisäksi Pelastusopiston opettajat selvittävät omassa haastattelussaan motivaatiotekijöitä sekä varmistavat, että hakija ymmärtää hätäkeskuspäivystäjän työn vaativuuden.
Kuka?
Juuri sinusta voi tulla viranomaisavun ensimmäinen lenkki auttamisen ketjussa. Tarvitsee vain menestyä valintakokeissa ja opiskella sen jälkeen ahkerasti. Opiskelijavalinta tehdään vain valintakokeiden tulosten perusteella. Jotta voi tulla valituksi opiskelijaksi, tulee psyykkisestä testistä saada vähintään kolme pistettä – eli se on karsiva osa-alue. Muiden kokeiden tulokset lasketaan yhteen ja näiden ynnäilyjen perusteella valitaan parhaat opiskelemaan 1,5 vuoden ajaksi hätäkeskuspäivystäjän monipuolista työtä. Nyt kun olet tänne asti lukenut, voit käydä tutustumassa Pelastusopiston www-sivuilla lisätietoihin valintakokeesta ja opiskelusta täällä Pelastusopistolla »