
Koulutus kansainvälisen pelastustoiminnan tehtäviin
Polku kansainvälisen pelastustoiminnan tehtäviin lähtee koulutuksista. Pelastusopisto järjestää koordinoimiinsa muodostelmiin (USAR: Urban Search and Rescue, TAST: Technical Assistant and Support Team) haluaville peruskoulutuksia tarpeen vaatiessa. Peruskoulutuksen käyneet voivat osallistua erikois- ja jatkokoulutuksiin, jotka on tarkoitettu valmentamaan toimintaan kentällä. Lisäksi koulutettu henkilöstö osallistuu sekä table top että kenttäharjoituksiin Suomessa ja ulkomailla.
Kurssitarjonta
Kansainvälisen pelastustoiminnan kurssitarjonta (valitse listalta “Kansainvälinen koulutus”) »
Yleiset kelpoisuusvaatimukset
Kansainvälisen pelastustoiminnan tehtävät edellyttävät kotimaassa suoritettua, tehtäväkohtaista ammattitutkintoa. Lisäksi hakijalla tulee olla soveltuvaa työkokemusta ja vahva ammatillinen osaaminen. Englannin kielen suullinen ja kirjallinen taito on välttämätön, muu kielitaito katsotaan eduksi. Lisäksi kokemus johtotehtävistä katsotaan eduksi. Hakijan on oltava joustava ja luotettava sekä kyettävä toimimaan monikulttuurisessa ympäristössä ja vaativissa olosuhteissa. Ennen kansainvälisiin tehtäviin valitsemista, henkilöstä tehdään tämän suostumuksella suppea turvallisuusselvitys. Kansainvälisen pelastustoiminnan peruskurssi on vaatimus kansainvälisen pelastustoiminnan syventäviin koulutuksiin ja asiantuntijatehtäviin hakeutumiselle.
Kouluttautuminen USAR-muodostelmaan
Pelastusopisto kouluttaa tarpeen vaatiessa asiantuntijoita USAR-toiminnan eri osa-alueita varten. Tehtäviä muodostelmassa osa-alueittain ovat:
- USAR-muodostelman johtotehtävät (logistiikka, rakenneasiantuntijat, turvallisuus- ja operaatioasiantuntijat)
- USAR-pelastustehtävät (tekninen etsintä, rakenteiden läpäisy, tuenta sekä nostot ja siirrot, tekninen köysipelastus)
- koiratoiminta eli rauniokoiran ohjaajat
- lääkintä (lääkärit ja sairaanhoitajat/ensihoitajat)
- tietotekniikka ja viestiyhteydet (ICT)
USAR-asiantuntijan koulutuspolun hyväksyttävästi läpäisseet tulevat olemaan osa Suomen kansainvälisen pelastustoiminnan USAR-muodostelman henkilöstöpoolia, josta kansainvälisiin pelastustehtäviin lähtevä henkilöstö rekrytoidaan. Kansainvälisen pelastustoiminnan valmius edellyttää henkilöstöltä sitoutumista toimintaan koulutuksen jälkeen ja valmiutta olla käytettävissä hälytysluontoisiin tehtäviin. Hakijan on suositeltavaa ennen koulutukseen hakeutumista keskustella käytettävyydestään työnantajansa ja lähiomaistensa kanssa, johtuen hälytystilanteessa vaadittavasta nopeasta reagoinnista tehtävään.
Kouluttautuminen TAST-muodostelmaan
Technical Assistance and Support Team (TAST) on Pelastusopiston koordinoima teknisen avun ja tuen ryhmä. Ryhmän koko vaihtelee tehtävien mukaisesti 2-12 henkilöön. TAST-ryhmän tehtäviä voivat olla esimerkiksi tilannekeskuksen rakentaminen ja ylläpitäminen toimialueelle, viestiyhteyksien luominen tai perusleirin tukeminen.
TAST-tehtävät ovat vaativia asiantuntijatehtäviä, joissa vaaditaan vahvaa ammatillista osaamista. TAST-ryhmään voivat hakeutua teknisen alan ja viestiliikenteen asiantuntijat, leiritekniikan asiantuntijat sekä lääkinnän henkilöstö. Valmiuteen pääsemisen edellytyksenä on TAST-asiantuntijan koulutuspolun suorittaminen tai muu vahva näyttö ammattitaidosta kansainvälisen pelastustoiminnan alalla esimerkiksi USAR-muodostelmassa.
Pelastusopisto ei maksa koulutuksista tai harjoituksista palkkaa osallistujille. Osallistuminen on kuitenkin maksutonta, ja matkakulut korvataan valtion matkustusohjesäännön mukaisesti edullisimman julkisen kulkuvälineen mukaan.
Harjoitukset
Kansainvälisen pelastutoiminnan harjoitusten osalta Pelastusopisto järjestää erillisen rosterille kohdistetun haun. Pelastusopisto voi osallistua harjoituksiin joko kansainvälisen pelastustoimen moduuleilla tai yksittäisillä asiantuntijoilla.
Muut kouluttautumismahdollisuudet
Euroopan Unioni järjestää Civil Protection -mekanismin puitteissa peruskursseja ja operatiivisen tason erikoistumiskursseja.
Kouluttautua voi myös International Humanitarian Partnership -verkoston kursseilla.
Myös YK:n alainen United Nations Disaster Assessment and Coordination UNDAC järjestää peruskoulutuksia (induction course) ja erikoistumuskoulutuksia.
Koulutuspolut eivät ole toisiaan poissulkevia, ja suomalaiset asiantuntijat voivatkin hakeutua useamman eri tahon järjestämille kursseille.